rugzaktrips vakantie

Tips om goedkope vliegtickets te vinden.

Voor dezelfde vluchten zijn er vaak verschillende prijzen voor een vliegticket.

Zoek en vergelijk alle vliegtickets.

1. Blijf een zaterdagnacht weg

Zoek met data waar tussen aankomst en vertrek een zaterdagnacht zit.

2. Reis buiten de schoolvakanties.

Vermijd de voorjaarsvakantie, de zomervakantie en de kerstvakantie als je kunt. In de schoolvakanties is vliegen gewoon duur.

3. Reserveer een paar maanden van te voren.

Ongeveer zes weken voor vertrek zijn vliegtickets het goedkoopst. Daarna worden de prijzen hoger. Vooral bij langere vluchten kan het schelen om al maanden van te voren op zoek te gaan naar een aantrekkelijke aanbieding.

In de laatste week zijn de prijzen, op aanbiedingen na, het hoogst. Let op, als je in januari een ticket voor juli boekt loop je ook het risico om een hogere prijs te betalen.

Heatrow terminal 5

Vliegveld Heathrow

4. Kies de juiste vertrekdatum

Tickets zijn meestal goedkoper op een dinsdag of een woensdag. Op de site van KLM is een pagina waar je de prijzen per dag kunt zien. Als het mogelijk is om wat te schuiven met je vakantiedagen kan dat flink in prijs schelen.

Tip: In Duitsland en België vallen schoolvakanties en feestdagen soms op andere dagen dan in Nederland.

5. Beperk je bagage

Ruimbagage meenemen is duur. Zelfs bij KLM betaal je inmiddels binnen Europa per koffer en bij de prijsvechters betaal je helemaal de hoofdprijs voor een koffer.

Zware winterjassen en schoenen kun je aandoen en als er ruimte is kun je in je handbagage nog wel wat zware souvenirs kwijt.

Tip: Er zijn inmiddels extra lichte koffers te koop.

Vliegen met KLM

6. Let op bij prijsvechters

Goedkope luchtvaartmaatschappijen als Ryanair, EasyJet en Transavia bieden tegen bijna bodemprijzen vluchten aan.

Vaak reist je bagage duurder dan jij. Ook betaal je vaak meer om van het meer afgelegen vliegveld naar je hotel te reizen.

Je hebt bij deze prijsvechters vaak meer bijkomende kosten dan bij KLM en Lufthansa.

7. Kies het juiste vliegveld

De goedkope prijsvechters vliegen vaak op kleinere vliegvelden als Eindhoven Airport, Rotterdam Airport en Maastricht. Ook vliegvelden als Weeze, Brussels Airport en Düsseldorf Airport zijn goedkoop. De luchthavenbelasting is op kleine vliegvelden lager.

Let er wel op dat kosten van en naar het vliegveld ook reiskosten zijn.

8. Regel zo weinig mogelijk op het vliegveld

Als je online je kaartjes koopt en wijzigingen doorvoert ben je vaak veel goedkoper uit dan wanneer je dat telefonisch doet of op het vliegveld regelt. Zelfs je bagage neem je goedkoper mee als je van te voren online incheckt.

Iets wijzigen op je kaartje is ook duur. Zorg ervoor dat je bij de boeking geen vergissingen maakt in je gegevens.

Iets ter plekke regelen op het vliegveld is bij de prijsvechters duurder dan bij andere maatschappijen.

9. Vraag een vergoeding bij drie uur vertraging.

Als je vlucht meer dan drie uur vertraging hebt binnen de EU kun je een vergoeding claimen van tussen de €250,- tot €600,- per ticket. Uiteraard geldt dat niet bij overmacht. Bij een overboeking heb je zelfs bij prijsvechters recht op de vergoeding.

Bij de ANWB en bij de luchtvaartmaatschappijen kun je daarvoor formulieren krijgen. Als je het claimen teveel gedoe vindt kun je je claim op No Cure No Pay basis neerleggen bij de consumentenbond (EUclaim).

hotels boeken

Boek een hotel bij het vliegveld

10. Reserveer goedkope stoelen

Bij veel luchtvaartmaatschappijen moet je betalen bij het reserveren van stoelen. Niet alle stoelen hebben dezelfde prijs en als je met het hele gezin op één rij wilt zitten betaal je vaak ook nog extra.

Als je wilt besparen moet je kritisch kijken of die stoel bij het raam de extra kosten wel waard is.

Vergelijk de prijsvechters met KLM