rugzaktrips vakantie

Stopcontacten en stekkers in het buitenland.

Reisstekkers en wereldstekkers

Veel landen hebben andere stopcontacten dan hier. Als je toch een oplader uit Nederland in het stopcontact wilt duwen heb je een reisstekker nodig. Een reisstekker is een adapter die je in een stopcontact in je vakantieland steekt. De Nederlandse stekker kun je hier dan weer insteken.

Voor de meeste landen kun je een reisstekker kopen maar het is misschien handiger om een wereldstekker aan te schaffen. Een wereldstekker kun je in de stopcontacten van bijna alle vakantielanden gebruiken.

De meest populaire reisstekkers en wereldstekkers.

foto

De reisstekkers en de wereldstekkers van Hama zijn populaire stekkers.

Tip voor als je een reisstekker vergeten bent.

In veel hotels in het buitenland is in de badkamer een stopcontact voor scheerapparaten. Vaak is daar een 115 V en een 230 V stopcontact voor nodig. Vaak staat er "shaver only" op. In dit stopcontact past vaak wel een Nederlandse stekker.

Let er wel op dat je het stopcontact voor 230 V. kiest. Gebruik het echter alleen voor een powerbank of oplader. Voor een laptop of zwaardere elektronica is het stopcontact niet geschikt en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Handige powerbanks en opladers

De meest verkochte reisstekkers.

De stopcontacten in Europa

De stopcontacten van de meeste Europese landen zijn geschikt voor de stekkers die we in Nederland gebruiken. Ook in Rusland zijn onze stekkers gewoon te gebruiken.

Uitzonderingen zijn Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta. In Denemarken, Polen en Frankrijk kun je nog wel een stopcontact tegenkomen waar je een bij geaarde stekker wel een reisstekker nodig hebt.

Meer over de vakantielanden

Amerikaanse stekker

Zo ziet een stekker in de VS en Canada eruit.

De stopcontacten in Engeland, Malta en Ierland.

De stopcontacten in Engeland, Malta en Ierland hebben niet twee maar drie pinnen. De derde pin is nodig voor de aarding. Neem dus een reisstekker mee op vakantie.

Vaak heeft een stopcontact in een Engels hotel een aan- en een uitknop. Als het stopcontact niet aan staat is er geen stroom.

De stopcontacten in Zwitserland.

Niet geaarde stekkers zijn in Zwitserland wel te gebruiken maar bij geaarde Nederlandse stekkers heb je een reisstekker nodig.

Engels stopcontact

Een stopcontact in Engeland, Ierland of Malta ziet er zo uit. Je moet het stopcontact aanzetten met een knop.

De stopcontacten in de VS, Canada en Centraal-Amerika.

Voor de stopcontacten in de VS, Canada en Midden-Amerika heb je een stekker met twee platte pinnen nodig. Geaarde stopcontacten hebben naast de twee platte pinnen ook nog een ronde pin. Onze stekkers passen dus niet zonder reisstekker in een stopcontact in Amerika.

De netspanning is in de VS en Canada niet 230 Volt, zoals bij ons, maar 120 Volt en de frequentie is 60 Hz. Een apparaat dat je in Nederland gekocht hebt kan beschadigd raken als je het zonder spanningsomvormer gebruikt.

Bestel voor je vakantie een Spanningsomvormer 100-230 Volt via bijvoorbeeld Bol.com.

wereldstekker

Met een wereldstekker kun je overal in de wereld je stekkers gebruiken.

Pas op bij een andere netspanning

In landen als de VS, Suriname en India heb je een andere netspanning en heb je een omvormer nodig.

Veel powerbanks, opladers en elektrische tandenborstels zijn echter ook geschikt om zonder omvormer gebruikt te worden. Let op de tekst: Input: 100-240V, 50/60 Hz op het apparaat. Soms moet je een schakelaartje omzetten.

Als je apparaat niet de vermelding 100-240V heeft moet je een omvormer nodig.

De meest populaire reisstekkers en omvormers.

De stopcontacten in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika worden veel verschillende stopcontacten gebruikt dus als je rondreist kun je het beste één of meer wereldstekkers meenemen. Ook verschilt de frequentie en netspanning van veel landen (bijvoorbeeld Peru). Hiervoor heb je de omvormer nodig.

In Suriname heb je geen reisstekker nodig. Men gebruikt dezelfde stekkers als hier. De netspanning is 127 Volt en de frequentie is 60 Hz dus je hebt in Suriname wel een omvormer nodig.

Rondreizen in Zuid-Amerika

stopcontact in een trein

Een stopcontact in een trein in Engeland. Er is WiFi en er zijn vaak stopcontacten in Britse treinen. Neem je reisstekker dus mee.

De stopcontacten in India, Sri Lanka, Hongkong en Nepal

De stekkers in India, Sri Lanka, Hongkong en Nepal hebben drie pinnen. Meestal kun je onze stekkers er niet zonder reisstekker gebruiken. Met geaarde stopcontacten werken onze stekkers sowieso niet. Je hebt dus hier in Azië een reisstekker nodig.

De netspanning in India is gelijk aan Nederland maar je kunt pieken hebben. Een spanningsomvormer is voor opladers en tandenborstels niet nodig.

Rondreizen in India en Zuidoost-Azië

De stopcontacten in Australië en Nieuw-Zeeland.

Voor stopcontacten in Australië en Nieuw-Zeeland heb je stekkers met drie platte pinnen nodig. Je moet dus in een reisstekker gebruiken voor je opladers.

De netspanning is in Australië en Nieuw-Zeeland gelijk aan die van ons.

Rondreizen in Australië en Nieuw-Zeeland

stekker in Australië

Een stekker in Australië of Nieuw-Zeeland ziet er zo uit.

De stopcontacten in Taiwan en Japan

Voor de stopcontacten in Japan en Taiwan heb je stekkers met twee of drie platte pinnen nodig. Je moet dus wel een reisstekker meenemen.

De netspanning in Japan en Taiwan wijkt ook af van die in Nederland. Je hebt een spanningsomvormer nodig als op het apparaat niet de tekst Input: 100-240V, 50/60 Hz op het label staat.

Hotels in Japan en Taiwan

Hostel in Amsterdam

Een stopcontact in Engeland, Ierland of Malta ziet er zo uit.

De stopcontacten in Marokko

In Marokko heb je dezelfde stopcontacten als hier. Je hebt er dus geen reisstekker nodig. De netspanning is echter 127 / 220 Volt en de frequentie is 50 Hz.

Je kunt een omvormer nodig hebben als de tekst Input: 100-240V, 50/60 Hz niet te vinden is op het apparaat.

Rondreizen in Marokko