Op IJsland zijn hotels en pensions niet goedkoop maar hier zijn enkele adressen waar je goedkopere hotels en hostels kunt vinden. Op IJsland mag je vrij kamperen maar er zijn ook campings.
Vanaf Schiphol vertrekt er dagelijks meerdere vluchten van Iceland Air en WOW Air op Reykjavik (Kevlavik). Via Londen kun je ook met Easyjet vliegen.
IJsland is dun bevolkt en het binnenland van IJsland is onbewoond. De meeste inwoners van IJsland wonen aan de mooie kust.
De vier nationale parken op IJsland liggen in een vulkanisch gebieden waar geisers, watervallen en woeste rivieren zijn.
De attracties in IJsland zijn de vele geisers, warme bronnen en de lavavelden en asvelden. Er zijn nog zo'n 30 vulkanen op IJsland actief.
Rond IJsland kun je walvissen en dolfijnen spotten. Tussen oktober en april zijn er zelfs orka's en bultruggen.
De havenplaats Húsavík is de beste plaats om walvissen te zien maar ook vanuit Reykjavik maak je een goede kans. In de oude haven van Reykjavik liggen meerdere rondvaartboten waarmee je iedere dag de zee op kunt om walvissen en dolfijnen zien.
Er zijn in de zomer ook kleine houten boten waarmee je papegaaiduikers kunt zien bij de eilanden.
De Golden Circle is een populaire toeristische route in het zuiden van IJsland met veel vulkanische attracties.
De totale lengte van de route is zo'n 300 km en loopt van Reykjavik naar het midden van IJsland en met een bocht terug. Attracties op deze route zijn de vulkaan Kerið met zijn ronde kratermeer, de gemakkelijk te bereiken waterval Gullfoss en de vallei Haukadalur met zijn twee beroemde geisers Geysir en Strokkur.
De fraaie waterval Svartifoss in het Nationaal Park Skaftafell.
De Jökulsárgljúfur bij Húsavík.
Húsavík is in IJsland de beste plaats om op zee walvissen en dolfijnen te zien. Rond Húsavík ligt de Diamond Route met attracties in het Vatnajökull National Park als de watervallen Dettifoss, Hafragilsfoss en Selfoss, de vallei Asbyrgi en het meer Mývatn.
Het reusachtige Vatnajökull National Park is toegankelijk tussen half juni en eind september.
Je kunt er kamperen in o.a. Asbyrgi en Vesturdalur. Je kunt ook gaan hiken met een gids.
De Jökulsárgljúfur, de gletsjerrivierkloof, is een nationaal park in IJsland dat niet ver van Húsavík ligt.
Het Nationaal Park Skaftafell is een heel mooi park met o.a. de vallei Mörsárdalur, de berg Kristinartindar, de waterval Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull.
Het park ligt in het zuiden van IJsland tussen de plaatsen Kirkjubæjarklaustur en Höfn.
Op IJsland zijn voldoende hotels, B&B's en pensions. Zelfs in de meest afgelegen streken is wel een hotel te vinden. Er zijn ook kamers bij particulieren.
Leuk is een overnachting op een boerderij. Op veel boerderijen waar je kunt overnachten kun je ook een paard huren.
Een video (6 min.) over de attracties van IJsland langs de kustweg.
In IJsland zijn de meeste geisers tegenwoordig afgedopt voor de warmwatervoorziening. Er zijn nog wel enkele actieve geisers te zien.
Zo is er de Strokkur, een geiser in Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland vlakbij de Gullfoss waterval. De Strokkur barst iedere 5 tot 8 minuten uit.
In Haukadalur liggen meer geisers en warmwaterbronnen. Zo ligt een paar meter van de Strokkur de Geysir, de naamgever van alle geisers. De Geysir is echter niet meer zo actief als vroeger.
Kamperen is in IJsland niet duur. Er zijn veel campings en de voorzieningen zijn goed. van half september tot en met eind mei zijn de campings gesloten. Vrij kamperen is toegestaan.
Op privé-terrein kamperen mag alleen met toestemming van de eigenaar.
De Blue Lagoon, Bláa Lónid, ligt bij het plaatsje Svartsengi op het schiereiland Reykjanes. Het vliegveld Keflavik waar je op IJsland aankwam ligt ongeveer 20 km van Svartsengi.
Bláa Lónid is een zwembad met thermisch verwarmd zout water. Het zwavelhoudende water wordt door de lavabodem verwarmd en heeft een geneeskrachtige werking bij huidziekten.
Bij de thermen in Svartsengi liggen een hotel en een restaurant.
In IJsland wordt veel lamsvlees en vis gegeten. Er zijn echter ook typische IJslandse gerechten met ingrediënten die je misschien liever niet wilt eten.
Zo kun je er Hákarl eten (een Groenlandse haai die eerst een half jaar in de grond gelegen heeft) en kan er een stukje walvis of zeehond op het menu staan.
Het is mogelijk om met een veerboot vanuit Schotland en vanuit Denemarken naar IJsland en terug te varen. Er gaat één keer per week een veerboot van Hirtshals in Denemarken naar Seyðisfjörður in het oosten van IJsland.
Er zijn vanaf de vliegvelden van Amsterdam en Rotterdam meerdere vluchten naar Keflavik Airport op IJsland. Het Keflavik Airport ligt ongeveer 50 km van Reykjavik.