rugzaktrips vakantie

Dagrugzakken, rugzakken en backpacks.

Het kiezen van een dagrugzak

Of je nu gaat hiken, gaat fietsen of gewoon een dagje door de stad wilt slenteren, het is handig om de meest noodzakelijke bagage op je rug te dragen.

De meeste kleine rugzakken voor een dagje trekken hebben een inhoud van ongeveer 20 a 25 liter. Dat is genoeg voor een warme trui en wat eten en drinken.

Als je een dagrugzak meeneemt op een vliegreis kun je hem gebruiken voor je handbagage.

Verschillende modellen rugzakken met prijs

foto rugzakken

Bij een stedentrip zijn dagrugzakken tussen de 15 en de 25 liter erg handig.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rugzak

1. De omvang van de rugzak

Een rugzak met een inhoud van tussen de 20 en de 25 liter is het meest gangbaar. Deze rugzakken kun je het hele jaar door voor al je reizen gebruiken.

In de zomer heb je voor een stedentrip natuurlijk geen warme trui nodig. Je kunt dan toe met een kleinere rugzak van 15 liter.

Zo kiest u een kleine rugzak.

De meest verkochte dagrugzakken.

2. Het doel waarvoor je de rugzak of backpack gaat gebruiken

Dagrugzakken kun je gebruiken als je gaat bergbeklimmen, gaat hiken, door de stad gaat slenteren of gaat fietsen. Wat je gaat doen bepaalt wat de ideale rugzak is.

Ga uit van wat je echt mee moet nemen en kies op basis daarvan voor de omvang van de rugzak.

Een handige inpaklijst of checklist.

3. Rugzakken met een ventilerend of een aansluitend rugpand.

Bij een rugzak met een ventilerend rugpand is er een frame met gaas tussen je rug en de rugzak. Je krijgt met deze rugzakken dus geen natte zweetplekken op je rug op de plaats waar de rugzak je rug raakt.

Bij een aansluitend rugpand hangt de rugzak tegen je lichaam aan.

Het nadeel van een ventilerend rugpand is dat het gaas sneller kapot gaat en dat de rugzak iets verder van je rug staat. Het gewicht van je rugzak trekt dus zwaarder aan de banden dan bij een rugzak met een aansluitend rugpand.

rugzak met heupband

Een rugzak met een brede heupband.

4. De heupband van je rugzak.

Een heupband dient er voor om het gewicht van je rugzak stabiel op je rug te houden. Dat is dus anders bij een grote backpack waarbij je het gewicht op je rug met de heupband naar je heupen kunt verplaatsen.

Als je gaat fietsen moet je kiezen voor een rugzak met een dunne heupbanden. Een brede heupband zal je in je bewegingen hinderen als je gaat fietsen.

Je hebt niet altijd een heupband nodig. Veel modellen hebben dan ook heupbanden die je los kunt maken.

Handig zijn de heupbanden met vakjes waar je een beurs, sleutels of een telefoon in kunt doen.

Stedentrip

Bij een stedentrip zijn dagrugzakken erg handig.
Een stedentrip in Hamburg

5. De vakken in een rugzak

Dagrugzakken hebben meestal één hoofdvak en verschillende kleinere vakjes. Vaak is er aan de voorkant een vak met elastisch materiaal waar je spullen in kunt stoppen die je onderweg vaak nodig hebt.

In de zijvakken kun je een drinkfles of bidon stoppen.

Er zijn kleine rugzakken met een speciaal vak voor forenzen die een laptop mee willen nemen. Stop de laptop in het vak dat tegen je rug aan zit. Dan heb je het minste last van het gewicht.

6. Regenhoezen voor je rugzakje

Een dagrugzak is meestal waterafstotend. De naden kunnen echter gaan lekken bij een fikse regenbui. Sommige merken van rugzakken worden met een regenhoes geleverd. Je kunt ook losse regenhoezen kopen.

Regenhoezen voor je rugzak.

rugzak

7. Het gewicht van een rugzak

Een goede dagrugzak is sterk en van licht materiaal gemaakt. Let er wel op dat de schouderbanden niet te dun zijn. Rugzakken die zo licht mogelijk gemaakt zijn hebben vaak dunne schouderbanden.

Als je veel gewicht in je rugzak hebt kan dat gaan knellen bij de schouders.

Verstandig inpakken van je rugzak.

Net zoals bij een grote rugzak of Backpack moet je ook bij een dagrugzak opletten hoe je inpakt. Je zult de rugzak immers de hele dag dragen en na een paar uur voel je ieder grammetje.

Als het gewicht in je rugzak goed verdeelt heb je er het minste last van.

Zware of kwetsbare zaken als een laptop, camera of een tablet plaats je in het vak tegen je rug aan. Lichte zaken als sokken doe je in je rugzak in het vak aan de buitenzijde.

Je camera handig meenemen op reis.

Dagrugzakken bij grote reizen

Bij lange reizen zul je waarschijnlijk een grote en zware rugzak meenemen voor al je bagage. Het kan dan handig zijn om je zware rugzak met bagage in je hotel of hostel achter te laten en met je dagrugzak te gaan rondtrekken. Je neemt dan alleen het meest noodzakelijke mee.

Je kunt je dagrugzak in het vliegtuig meenemen als handbagage. Als je flink aandrukt voldoet een kleine rugzak wel aan de voorgeschreven maten.

Lissabon

Op het vliegveld zie je veel passagiers met dagrugzakken als handbagage.

Lissabon

Dagrugzakken zijn geschikt voor een stedentrip.

Een stedentrip naar Lissabon.