rugzaktrips vakantie

Goedkoop bellen tijdens je vakantie.

Als je buiten Europa bent kan het schelen om een lokale simkaart te kopen in een belwinkel of kiosk. Met een lokaal telefoonnummer bellen en gebeld worden scheelt je aanzienlijk in de telefoonkosten.

Je kunt je reisgenoten tegen lokaal tarief bellen en je hoeft niet meer de gesprekskosten te betalen van iemand die je vanuit Nederland of België belt.

Bellen in het buitenland.

India

Mobiel bellen en internetten in de EU.

In de Europese Unie kun je binnen je bundel tegen lokaal tarief bellen, sms'en en internetten. Problemen met kosten voor roaming heb je niet meer.

Let er wel op dat Noorwegen, Turkije en Zwitserland niet tot bij de EU horen. Controleer voor je reis bij je provider. Bij kleine landen als Monaco, Andorra en Gibraltar kunnen andere regels gelden. Bij twijfel zet je roaming uit.

Het is overigens wel vreemd dat als je vanuit Nederland naar het buitenland belt wel duur uit bent. Je belt en sms't dan buiten je bundel tegen een hoger tarief dan binnen het land.

New York.

New York

Ook in New York kun je het beste een tweede simkaart kopen.

Mobiel bellen en internetten buiten de EU.

Als je in het buitenland je eigen GSM of smartphone gebruikt betaal je de gesprekskosten vanaf de Nederlandse grens als je gebeld wordt. Bellen en internetten in je vakantieland naar je reisgenoten kan duur uitvallen.

Ook de kosten voor roaming kunnen buiten de EU tegenvallen. Zet roaming in ieder geval uit als je buiten de EU bent.

Buiten Europa kun je echter ook tegen lokaal tarief bellen en internetten als je ter plekke een simkaart aanschaft. Je kunt dan in het land zelf bellen tegen lokaal tarief. En als mensen jou vanuit Nederland willen bereiken dan betaal je niet de kosten vanaf de Nederlandse grens tot het land waar je verblijft.

Een tweede simkaart kopen.

Je koopt in de meeste landen een prepaid simkaart met nieuw telefoonnummer in bijvoorbeeld tijdschriftenwinkeltjes, in belwinkels of op vliegvelden. Je moet wel je paspoort meenemen.

Een nieuwe simkaart gebruiken gaat net zoals in Nederland of België. Controleer wel even voor je vakantie of je smartphone simlock vrij is.

Door de maatregelen tegen terrorisme is het in sommige landen de laatste jaren moeilijker geworden om een simkaart te kopen als je er geen woonadres hebt.

Lees ook over goedkoop bellen in Azië.

Bellen en internetten op zee.

Als je op internationale wateren vaart maakt je smartphone contact met een satelliet als je wilt internetten, Whatsappen en bellen. Zelfs als alleen roaming aanstaat maakt je mobiel contact met de satelliet.

Zet roaming dus altijd uit als je de zee op gaat. Dit geldt al voor de veerboot naar Engeland. Het maakt niet uit of je tussen twee EU landen vaart.

Op het schip kun je vaak wel gebruik maken van het wifi-netwerk op het schip. Je hoeft dus niet off-line te zijn. Maar zet roaming aan boord wel altijd uit.

Delhi

In New Delhi kun je ook gratis internetten bij McDonalds.

Maak zoveel mogelijk gebruik van WIFI.

De meeste hostels, hotels, lunchcafés en bibliotheken bieden gratis WIFI aan dus als je een tablet of smartphone meeneemt op vakantie kun je gratis Whatsappen, mailen of internetten. Hou er wel rekening mee dat een openbaar WIFI netwerk niet een veilige verbinding is.

Zet wel dataroaming uit als je gebruik maakt van WIFI in het buitenland. Als WiFi verbroken wordt gaat je mobiel proberen contact te zoeken met een lokaal mobiel netwerk.

Als je in je vakantie alleen gebruik maakt van WIFI hou je je kosten in de hand.

Opladen in een buitenlands stopcontact.

In veel landen worden andere stopcontacten en stekkers gebruikt dan hier. Je kunt dan de oplader van je telefoon niet zomaar in het stopcontact steken. Koop een wereldstekker om je opladers in het buitenland te kunnen gebruiken.

Controleer hier of je een reisstekker nodig hebt.

Enkele tips om te besparen buiten de EU

  1. Buiten de EU doe je standaard dataroaming uit.
  2. Koop ter plekke een prepaid simkaart.
  3. Ga online geen grote bestanden downloaden als je geen WIFI verbinding hebt.
  4. Als je een nieuwe smartphone nodig hebt kun je het beste kiezen voor een Dual Sim smartphone. Hier kunnen twee simkaarten tegelijk in.

Zoek een geschikte smartphone (bij Bol.com).