rugzaktrips vakantie

Dit is handig om mee te nemen.

Hieronder staan enkele producten die je reis of actieve vakantie gemakkelijker of aangenamer kunnen maken.

1. Neem een E-book mee in plaats van een boek

Boeken nemen veel ruimte in je koffer of handbagage in en ze zijn zo zwaar dat je ze misschien bij de terugreis bij het inchecken op het vliegveld moet achterlaten. Als je toch een tablet of smartphone meeneemt kun je voor je reis enkele E-books downloaden. E-books zijn meestal ook nog goedkoper dan boeken.

Zelfs reisgidsen als Lonely Planet en de Rough Guide zijn als E-book te koop.

De meest populaire E-books op reis

slaapzakken

Slaapzakken: de dekenmodellen.

2. Neem een powerbank mee als oplader

Als je een dag in de bus, auto of trein zit of lang moet wachten op een vliegveld zullen de batterijen van je smartphone of tablet aardig leeg raken. Neem een volledig volgeladen powerbank mee om onderweg je smartphone en tablet mee op te laden.

Tip: Je hebt inmiddels ook powerbanks met zonnecellen.

De meest populaire powerbanks en opladers

3. Opvouwbare zonnepanelen

Als je gaat wildkamperen of als je onafhankelijk wilt zijn van stopcontacten kun je een zonnepaneel op je tent of rugzak hangen. Het zonnepaneel laadt je powerbank en daarmee kun je dan je tablet, smartphone of GPS-navigator opladen.

Zonnepanelen voor trektochten en campings

4. Camera's en handige accessoires

Neem een niet te zware camera mee die tegen een stootje kan. Vergeet niet materiaal mee te nemen om de woestijn, het strand of het stof van je lenzen weg te halen.

Handige spullen voor je camera

Rugzakken

Als je een dag in de bergen gaat wandelen heb je een andere rugzak nodig dan bij een dag in het woud.

5. Goede slaapzakken, lakenzakken en slaapmatten.

Er zijn veel verschillende soorten slaapzakken voor iedere soort vakantie of reis. Bedenk van te voren in welke temperaturen je gaat slapen, of de slaapzak waterdicht moet zijn.

De meest bekende soorten slaapzakken zijn de dekenmodellen en de mummieslaapzakken.

Overweeg eens een lakenzak mee te nemen. Een lakenzak is compact, licht, en erg comfortabel. Als je een lakenzak in je slaapzak stopt heb je een minder dikke slaapzak nodig en je kunt een lakenzak gemakkelijk wassen.

Slaapzakken en slaapmatten

Handige koffers

In deze koffers zit een weegschaal.

Een lakenzak is een goede keus bij een vakantie met warme nachten. Je kunt dan je slaapzak thuislaten. In smerige hotels in verre buitenlanden is een eigen lakenzak een uitkomst.

De beste lakenzakken

6. Waterfilter of een veldfles.

In je rugzak kun je één of meerdere veldflessen kwijt. Een goede veldfles is vooral belangrijk als je ver van de bewoonde wereld gaat rondtrekken. Omdat een volle veldfles toch nog wel een aardig gewicht heeft in je rugzak kun je ervoor kiezen om een waterfilter mee te nemen.

Handige kampeerspullen

Powerbank

Met een powerbank kun je onderweg je telefoon opladen. De oplader op de foto heeft overigens zonnecellen.

7. Neem een zaklantaarn of knijpkat mee

Als je reist komt een goede zaklamp altijd van pas. Neem niet een te grote zaklantaarn. Een kleine ledlamp is al voldoende.

Als je zonder batterijen wilt reizen kun je een knijpkat overwegen. Een knijpkat doet het altijd.

Handige kampeerspullen

8. Geldgordels en riemen

Maak het dieven niet gemakkelijk, verberg je paspoort en geld. Je kunt kiezen voor een geldgordel, een buidel die je om je nek hangt of een riem met aan de binnenkant een rits voor je bankbiljetten.

De meest populaire geldgordels en riemen.

9. Koffers en rugzakken

Of je voor een koffer of een rugzak moet kiezen is afhankelijk van het soort reis. Kies je voor een vakantie in een hotel of hostel en ga je niet rondtrekken dan neem je een koffer mee.

Een rugzak is vooral handig als je gaat rondtrekken.

10. Neem een wereldstekker of reisstekker mee

Niet ieder stopcontact in het buitenland is geschikt voor de stekkers van je opladers. Neem een wereldstekker of desnoods een reisstekker mee op reis als je naar een land gaat waar afwijkende stekkers nodig zijn.

Meer over reisstekkers en wereldstekkers

11. Handige zakmessen.

Als je gaat hiken is goed zakmes onontbeerlijk. Bij een eenvoudige zwerftocht kan een Zwitsers zakmes met uitklapbaar gereedschap handig zijn.

Als je je mes tijdens je hike of kampeerreis ook voor zwaardere taken wilt gebruiken moet je voor een vouwmes of een overlevingsmes kiezen.