rugzaktrips vakantie

De voor- en nadelen van verschillende soorten camera's tijdens een reis.

De spiegelreflex camera

spiegelreflex

Bij een spiegelreflexcamera kun bij het maken van foto's meer instellen dan met een compactcamera. Je hebt dus meer invloed op de foto's die je maakt.

Bij een spiegelreflex camera kun je de lenzen los kopen. Naast normale lenzen kun je ook kiezen voor groothoeklenzen en telelenzen. Je hebt dus meer mogelijkheden dan bij een compactcamera.

Camera's en handige accessoires

De compact camera

compact camera

Compactcamera's zijn veel kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera's en ook veel minder kwetsbaar. Ook zijn compactcamera´s vrij stil. Je kunt het klikgeluid bij het maken van een foto uitzetten. Dat is bij een spiegelreflex wel anders.

Als je wilt hoef je niets in te stellen voor het maken van een foto. Eigenlijk hoef je je alleen druk te maken om de compositie. De camera doet alles verder automatisch.

Bij de betere compactcamera's kun je veel instellen als je daarvoor in sommige situaties voor wilt kiezen.

De meest verkochte compactcamera's.

Het verschil tussen een spiegelreflex en een compactcamera

Een spiegelreflexcamera is zwaarder en kwetsbaarder dan een compactcamera.

Een ander verschil met een spiegelreflexcamera is de vaste lens op de compactcamera. Bij een compactcamera koop je geen aparte telelens. Meestal kun je inzoomen en uitzoomen met je vaste lens.

Alle foto´s op deze site zijn overigens gemaakt met diverse compactcamera´s van Canon. Onze camera's staan altijd op automatisch en wij gebruiken nooit een flitser. Wij zoomen wel veel in en uit.

foto in India bij nacht

Deze foto is met een compactcamera gemaakt zonder flitser. (Canon Powershot G1X)

Nadelen van spiegelreflexcamera's.

Een nadeel van spiegelreflexcamera's is het gewicht. Spiegelreflexcamera's en de lenzen zijn groot en zwaar. Als je reist moet je je camera en toebehoren over meezeulen.

Ook zijn spiegelreflexcamera's kwetsbaarder dan compactcamera's. Schud je camera vooral niet wild heen en weer want dat is al voldoende om hem onbruikbaar te maken.

Een spiegelreflex koop je vooral als je het belangrijk vindt om veel te kunnen instellen bij het maken van een foto. Het extra gewicht en de kwetsbaarheid van het apparaat neem je dan dus voor lief.

Portugal

Systeemcamera's.

compact camera

Systeemcamera´s zijn vrij nieuw. Dit type camera is een kruising tussen een spiegelreflex en een compactcamera. Een systeemcamera lijkt op een compactcamera maar je kunt wel de lenzen vervangen. Ze zijn lichter dan spiegelreflexcamera´s en minder kwetsbaar.

Een nadeel van de systeemcamera´s is dat je alleen lenzen kunt gebruiken van het eigen merk. Een goede tweedehands lens voor een systeemcamera is dus moeilijk te vinden.

reisstekkers

In veel landen heb je een reisstekker nodig om je camera in je hostel of hotel op te kunnen laden.

Fotograferen met een smartphone

Je hebt altijd een mobiele telefoon bij je en daarmee kun je ook leuke foto's en films maken. Als je niet al te veel eisen stelt aan je foto's is een mobiele telefoon voldoende voor je vakantiefoto's.

Een mobiele telefoon is licht, redelijk stevig en je hebt er altijd één bij de hand. De foto's kun je online opslaan en gemakkelijk delen.

Een nadeel van een smartphone als camera is natuurlijk de lens. De lens van je camera is niet te vergelijken met die op een echte camera. Inzoomen en uitzoomen en opnames bij weinig licht blijven daardoor een probleem.

Maak eens een fotoalbum over jullie reizen.

De meest verkochte systeemcamera's.