rugzaktrips vakantie

Tips om tijdens je vakantie zwendel en afzetterij te voorkomen.

1. Afzetterij in restaurants, cafés en clubs

In toeristische gebieden kun je het slecht treffen met je restaurant, café of club waar je net gegeten of gedronken hebt. Normaliter doet de horeca aan klantenbinding maar in een toeristisch gebied blijven klanten toch maar een paar dagen. En winst kun je natuurlijk ook vergroten door rekeningen op te blazen.

Leidingwater als bronwater geserveerd krijgen is hier ook mogelijk maar in landen met minder schoon leidingwater moet je als toerist oppassen. Voordat je het weet ben je gedwongen om een paar kostbare vakantiedagen op je hotelkamer in de buurt van het toilet door te brengen.

Tips om te voorkomen dat je wordt afgezet in de horeca

theater tickets

Rond Leicester Square in Londen kun je theatertickets met korting kopen. Maar niet bij dit soort kiosken.

2. Afzetterij en gedoe rond toeristische attracties

Op plaatsen waar heel veel toeristen bij elkaar komen zullen ook veel mensen zijn die daar geld aan willen verdienen. Een Commission Shark of Runner is iemand die op commissie basis klanten zoekt voor een winkeltje, attractie, hotel of toeristenbureautje.

Deze mensen geven je niet altijd volledige of eerlijke informatie en kunnen erg plakkerig zijn.

Bij de attracties zelf heb je te maken met zakkenrollers en straatartiesten. Pas op met het maken van foto's van straatartiesten. Soms wordt er wel erg veel gevraagd voor een foto en als er geen prijs is afgesproken.

Tips om te voorkomen dat je afgezet wordt rond attracties

treinkaartjes

Op veel stations in Italië staan automaten waar je kaartjes kunt kopen. Als je als toerist bij een automaat staat kan een aardige jongen of meisje aanbieden om te helpen.

Als je je kaartje hebt vragen ze om een fooi. Met wat pech is je bankpasje geskimd en kennen ze je pincode.

3. Zwendel en gedoe met taxi's.

Gedoe met taxi's kun je al krijgen als je landt op het vliegveld. Je bent dan nieuw, hebt misschien veel bagage en je hebt geen flauw idee van afstanden en redelijke prijzen. Je bent dus een gemakkelijke prooi.

Op veel vliegvelden kun je tegen een vaste prijs een taxi boeken via een kiosk bij de taxistandplaats op het vliegveld. Als dat er is moet je daar zeker van gebruik maken. Neem in ieder geval een officiële taxi en ga niet in op de vele aanbiedingen in en bij de aankomstterminal van chauffeurs.

Als je elders in de stad een taxi neemt kun je het beste naar een taxistandplaats gaan. Vraag vooraf naar de prijs of eis dat je op de meter rijdt. Doe dat niet als de taxi al rijdt. Je onderhandelingspositie is in een rijdende auto niet al te groot.

Tips om te voorkomen dat je wordt afgezet in een taxi

4. Pas op voor zakkenrollers

In de buurt van toeristische attracties is het vaak druk. Het is de ideale omgeving voor het werk van een zakkenroller. Als iemand je zomaar aanspreekt of aanraakt moet je direct je hand op beurs zetten.

Doe je beurs en paspoort niet in je achterzak, rugzak of in een schoudertas. Dan maak je het een zakkenroller wel erg gemakkelijk.

Zakkenrollers werken vaak in tweetallen. Iemand botst tegen je aan en begint tegen je praten en een collega rolt aan de andere kan je zakken.

Ook als iemand vogelpoep (mosterd) van je schouder gaat vegen kan het een afleiding zijn om je zakken te rollen.

Bussen en metro's naar attracties zijn vaak vol met toeristen en dus het ideale werkterrein van zakkenrollers.

Backpackers

Het is een kleine moeite voor een dief om iets uit je rugzak te halen. Als je in de stad achter elkaar loopt kun je beter op elkaars rugzak letten.

5. Trucs om te weinig wisselgeld terug te geven.

In winkels en restaurants op vliegvelden, stations en bij bioscopen wordt een truc gebruikt om je te weinig terug te betalen. Wisselgeld wordt heel langzaam terug gegeven terwijl je natuurlijk haast hebt.

De winkelier neemt heel veel tijd om de muntjes voor je neer te leggen en dan lijkt hij/zij pauzes te nemen bij het pakken van het papiergeld. De bedoeling is dat je zonder je wisselgeld te tellen naar je trein of vliegtuig loopt als je eindelijk je geld gekregen heb.

Dit soort kruimeldiefstal kun je voorkomen door niet met grote bedragen te betalen of gewoon te pinnen.

Delhi

In Old Delhi zijn de straatjes achter de straatjes het leukste.

Tip: Neem een riksja als je je in het begin wat onzeker voelt.

6. De wisseltruc

Stel je moet in een taxi 40 euro betalen. Je geeft twee biljetten van 20 euro. Maar als de chauffeur het geld in handen heeft beweert hij zo stellig dat je maar één biljet gegeven hebt dat je zelf begint te twijfelen.

Vooral als "toevallige" omstanders zich ermee gaan bemoeien wordt het erg lastig je geld terug te krijgen.

Rome

Op drukke markten kun je het beste je linker hand op je beurs houden.