rugzaktrips vakantie

Vakantie op Cyprus

Cyprus staat bekend om de prachtige stranden, de vele ruïnes met de prachtige mozaïeken, de bergen in het binnenland en het verdeelde Nicosia (Lefkosia).

Gelukkig is het in Nicosia weer mogelijk om van het Griekse gedeelte naar het Turkse gedeelte te reizen. Je kunt tijdens je vakantie dus ook Noord Cyprus bezoeken.

Populaire plaatsen en natuurgebieden op Cyprus.

kaartjes

Vakantie op Cyprus.

In het zuiden van Cyprus ligt het Troodos Gebergte en in het noorden het Kyrenia Gebergte. Er zijn in Cyprus veel Griekse en Romeinse monumenten te vinden. Cyprus is verdeeld in een Grieks en een Turks gedeelte. De verdeelde hoofdstad van Cyprus is Nicosia, Lefkosia voor de Grieken.

Er vertrekken dagelijks vluchten vanaf Schiphol naar Cyprus. Er zijn ook vluchten naar Lamaca, Paphos en Ercan. Ercan ligt in Noord-Cyprus.

Vervoer vanaf het vliegveld naar je hotel.

Overnachten in Cyprus.

Overnachten

De grensovergangen tussen het Griekse en Turkse deel.

Het is inmiddels mogelijk om via een aantal grensovergangen van het Turkse naar het Griekse gedeelte te reizen en omgekeerd.

In Nicosia zijn bijvoorbeeld de grensovergangen in Agios Dometios (Metehan) en Ledra Palace (alleen voor fietsers en voetgangers). In de British Eastern Souvereign Base Area zijn twee overgangen en verder is er in Guzelyurt de grensovergang Zohdia.

Toeristen uit de EU hebben geen visum nodig als ze de grens tussen het Griekse en Turkse deel willen oversteken.

Badplaats Limasol

De badplaats Limassol bij nacht.

De beste tijd om Cyrpus te bezoeken.

Cyprus heeft een aangenaam, mediterraan klimaat. Tussen half mei en half oktober is het altijd warm en droog. In oktober is het nog steeds lekker warm.

Tussen november en maart is de temperatuur zacht maar er valt veel regen.

De beste tijd voor een vakantie op Cyprus is in het voorjaar en in het najaar. Dan is het er niet te droog, het is er zonnig maar niet te warm.

Bergen Cyprus

In de bergen van Cyprus.

De campings op Cyprus.

Er zijn minder dan tien campings op Cyprus. Op één na, ten noorden van Paphos, zijn ze allemaal 's winters gesloten. Vrij kamperen is ook op Cyprus verboden.

Low budget op Cyprus.

Cyprus is niet zo duur als je het vergelijkt met andere toeristenlanden in West-Europa. In het Turkse gedeelte kun je goedkoper uit eten en ook hotels zijn hier vaak goedkoper.

Een video (3 min) over de attracties van Cyprus.

kaartjes Rondleidingen, vervoer en excursies op Cyprus.

De hotels, campings, pensions en hostels op Cyprus

Langs de kust zijn veel hotels en vakantie-appartementen. Ze worden vaak via reisbureaus verhuurd. Ook zijn er op het eiland kleine particuliere hotels te vinden. Deze hotels vind je ook in het binnenland.

De vele appartementen, vakantiehuizen en hotels op Cyprus kun je goedkoper online reserveren. In tegenstelling tot boekingen via een reisbureau kun je een hotel of appartement bij sommige online aanbieders vaak gratis annuleren. Let daarop als je boekt.

Online een overnachting reserveren op Cyprus.

De badplaatsen van Cyprus

Veel vakantiegangers gaan voor zon, zee en strand naar Cyprus. De kust is prachtig en heel afwisselend. Zo heb je op Governor's Beach witte rotsen, er zijn kiezelstranden op het schiereiland Akamas en je vindt baaien op het woeste schiereiland Karpasa (in Noord-Cyprus).

Op Cyprus zijn gemarkeerde paden om te hiken. Het natuurgebied Akamas Peninsula aan de westkust is hiervoor een prachtig gebied.

bagage
Cyprus

Een auto, scooter of fiets huren.

Je kunt een auto of scooter huren en daarmee Cyprus verkennen. Blijf wel links rijden.

Informeer bij de verhuurder of je de fiets, scooter of auto mee mag nemen als je naar Noord-Cyprus wilt.

Een video (2 min) over de attracties van Nicosia.

kaartjes De attracties, vervoer en dagtours op Cyprus.

De verdeelde hoofdstad Nicosia.

Nicosia (of Lefkosia) is nog steeds verdeeld en dat is een attractie op zich.

De VN bufferzone loopt dwars door de stad. Er zijn in Nicosia veel monumenten en je kunt er chique shoppen in Ledra Street. Trendy boetieks en handwerkwinkels vind je hier naast elkaar.

De klassieke oudheid op Cyprus.

In de oudheid waren op Cyprus nederzettingen van o.a. de Grieken, de Feniciërs, de Assyriërs, Perzen en de Romeinen. De mozaïeken van Paphos en de opgravingen van de historische stad Kourion moet je gezien hebben.