rugzaktrips vakantie

Goedkoop op vakantie in Polen.

Polen heeft voor een vakantie of stedentrip veel te bieden. Warschau, Gdansk en Krakow zijn prachtige steden waar je ook goed kunt uitgaan en shoppen.

Een vakantie in de bergen van Polen wordt steeds populairder. Het wintersportgebied rond Zakopane trekt veel wintersporters.

Kaart van Polen.

kaart van Polen

Overnachten in Polen.

Overnachten in een hotel in Polen kan heel goedkoop zijn. Nog goedkoper zijn kamers bij particulieren. Let op de bordjes 'Noclegi' of 'Zimmer frei'.

Overnachten in Polen.

Overnachten

Vakantie in Polen.

Polen bestaat uit laagvlakte in het noorden en bergen in het zuiden. Polen heeft meerdere natuurgebieden en verder zijn stedentrips naar Krakau (Kraków), Gdansk, Warschau en Wroclaw populair.

In de winter gaan veel Polen skiën, snowboarden en langlaufen in de bergen. Als bestemming voor de wintersport is Polen goedkoop.

Hiken en wintersport in Polen.

De bergen van Polen zijn ideaal als je wilt hiken. Populaire routes vind je in het Tatra Gebergte, in de Pieniny, de Karkonosze en de Bieszczady. In de buurt van Krakau (Krakow) en het Tatra Gebergte zijn duizenden grotten. Vooral die bij Klodzko en Kielce zijn indrukwekkend.

In de Karpaten en de Tatras kun je goed en goedkoop skiën en snowboarden. Als wintersportgebied is Zakopane een aanrader.

Vakantie in de bergen van Polen.

Warschau

In de Food Corner in het grote winkelcentrum naast het centraal station van Warschau kun je goedkoop eten.

Goedkoop eten in Polen.

Polen is nog steeds een goedkoop vakantieland. Je kunt in redelijke restaurants eten en drinken en toch minder dan 50 euro per dag uitgeven.

In de zogenaamde melkbarretjes ('bar mleczny') kun je heel goedkoop eten. Deze melkbars zijn voornamelijk zelfbediening en je krijgt er Poolse maaltijden tegen een hele lage prijs.

Je herkent zo'n goedkoop restaurant aan de tekst Bar Mleczny op het raam.

De goedkope melkbars, de Bar Mleczny

De naam melkbar komt uit de tijd, dat ze voornamelijk melkproducten op het menu hadden staan. Vroeger werden ze gesubsidieerd door de overheid, om de arme mensen in Polen van gezond voedsel te kunnen voorzien.

Tegenwoordig vind je er echter ook vleesmaaltijden, en de prijzen zijn wat gestegen, maar het blijven de goedkoopste restaurants in Polen. De menukaart (in Pools) hangt aan de muur, het is er vaak druk, je mag er niet roken en ze schenken meestal geen alcohol. Zelfs geen wodka.

Een adres van een melkbar in Warschau is Bar Mleczny Prasowy, Ulica Marshalkowska 10.

Vervoer naar Polen.

Als je alleen gaat is een low budget vlucht naar Warschau, Krakow of Gdansk vaak het goedkoopst.

Je kunt ook met de trein of de bus naar Polen maar de afstand is wel groot. Als je met de auto gaat zul je waarschijnlijk in de buurt van Berlijn overnachten.

Met de bus of de trein naar Polen.

OV in Polen

Een busstation in Noord-Polen.

De concentratiekampen in Polen.

Als je langere afstanden wilt afleggen binnen Polen kun je het beste de bus of de trein nemen.

Treinen komen echter niet overal en rijden vaak wat om, terwijl de bus goedkoop is en redelijk snel.

Let in de trein goed op je spullen.

Met de trein in Polen.

De concentratiekampen in Polen.

In 1943 vochten de bewoners van het joodse getto in Warschau zich dood. Een klein deel van het getto is bewaard gebleven.

In Polen liggen twee grote concentratiekampen: Auschwitz (70 km van Krakau) en Stutthof (35 km van Gdansk, het vroegere Danzig).

Het is in Polen overigens verboden om de concentratie kampen Poolse concentratiekampen te noemen.

Kaartjes voor rondleidingen en bustours.

Noord Polen

In het noorden van Polen.