rugzaktrips vakantie

Goedkoop eten en drinken tijdens je vakantie.

Tip 1: Ga zelf koken

Zelf koken tijdens je vakantie is zelfs in toeristische gebieden net zo goedkoop als thuis. Tijdens hiken in afgelegen gebieden is buiten koken de enige manier om een warme maaltijd te krijgen.

In toeristische gebieden en in steden kun je in de keuken van de meeste hostels en jeugdherbergen koken. Dat spaart je iedere dag een restaurant uit.

Vakantiehuizen, appartementen en blokhutten zijn relatief duur maar hebben wel een keuken. Als je de kosten met een aantal vrienden kunt delen kan een vakantiehuis met keuken goedkoper zijn dan een budgethotel of hostel.

Een hostel of vakantiehuis met keuken

Tip 2: Picknicken

Als je in een supermarkt of op de markt brood, voorgesneden rauwkost, kaas en of vlees koopt kun je hiermee een gezonde maaltijd maken. Een fles lokale wijn erbij en je bent klaar voor een picknick op de mooiste plekjes van de regio. Onder de Eiffeltoren, in het gras in Hyde Park, aan zee in Barcelona: de terrasjes halen het niet bij de plaatsen die je kunt kiezen voor een picknick.

Tip: Een afhaalmaaltijd buiten opeten is veel goedkoper dan dezelfde maaltijd in het restaurant opeten.

Tip 3: Blijf uit de buurt van toeristische trekpleisters.

In toeristische gebieden is alles veel duurder dan er buiten. In populaire steden als Parijs, Londen, Florence, Barcelona en Delhi zijn restaurants en cafés in zijstraat verder al veel goedkoper dan bij de grote toeristische trekpleisters. Let goed op de gasten.

Als je in een restaurant bijna alleen toeristen ziet dan is het waarschijnlijk elders goedkoper of beter.

Tip 4: Maak van de lunch de hoofdmaaltijd

In veel landen eet je in de middag goedkoper in een restaurant dan in de avond. In Duitsland bijvoorbeeld kun je tussen de middag goedkoop eten in een kantine of mensa. Een aantal kantines zijn openbaar toegankelijk en je mag dan gewoon aanschuiven. Een warme middagmaaltijd kost dan rond de 5 euro.

Eten in een kantine in Duitsland.

Tip 5: Het toeristenmenu

Als je toch in een restaurant wilt eten is het dagmenu vaak het goedkoopst.

Voorkom dat je wordt afgezet.

Tip 6: Fastfood

Als je in Nederland goedkoop wilt eten haal je waarschijnlijk iets bij een shoarmazaak of snackbar. Het is niet gezond maar het vult wel. In de meeste steden vind je in de fastfoodsector veel eetstalletjes en eethuizen van immigranten.

McDonalds vind je natuurlijk overal maar de meeste landen hebben ook een fastfood. "Fish&chips" en "Pies" in Engeland, gebakken vis in Zuid Europa en pannenkoeken in Parijs. Overal is wel een goedkope lokale specialiteit te vinden.

Als je niet weet waar je moet zijn kun je het beste in de omgeving van een treinstation zoeken naar een goedkope eettent.

De hostels van Stayokay

Tip 7: Ontbijt niet in je hotel.

In een hotel ontbijten is duur. In Zuid-Europa stelt ontbijten niet zoveel voor. Een broodje of croissant en wat koffie en dan heb je het ontbijt in je hotel in Frankrijk of Italië wel gehad.

Je bespaart op je hotelkosten als je een hotel exclusief ontbijt boekt. Ontbijten kun je in Zuid-Europa goedkoper buiten op een terrasje in de zon doen. Een goed Engels ontbijt kan je echter voor de hele dag vullen en is het overwegen waard.

Hotelkamers zonder ontbijt

Tip 7: Eetcafés

In de meeste landen kun je goedkoper in cafés eten dan in eethuizen, bistro's en restaurants.

Tip 8: Goedkoper ontbijten

Hier vind je tips om tijdens je vakantie te besparen op je ontbijt.

Tip 9: Trek de natuur in en zoek wilde planten.

Eetbare wilde planten en kruiden.

Warschau goedkoop

Een food court in een winkelcentrum in Warschau.