rugzaktrips vakantie

Overnachten in een hostel van Stayokay

De hostels van Stayokay zijn populair bij backpackers uit de hele wereld maar Stayokay richt zich ook op gezinnen, ouderen en groepen.

Op dit moment zijn er zo'n 27 hostels van Stayokay in Nederland. Deze hostels zijn gevestigd op drie soorten locaties: kust en water, in natuurgebieden en in de grote steden.

De hostels van Stayokay

StayOkay Terschelling

Stayokay Terschelling ligt vlakbij de Waddenzee op het eiland Terschelling.

De hostels van Stayokay

Zo'n tien jaar geleden werd de Nederlandse Jeugdherbergcentrale hernoemd tot Stayokay. De jeugdherbergen worden sindsdien hostels genoemd.

In een hostel van Stayokay overnacht je op een tweepersoonskamer of op een slaapzaal voor vier of zes personen. Je kunt kiezen voor een stapelbed of een tweepersoonsbed. Als je alleen reist is een bed in een slaapzaal goedkoper dan een kamer in een hotel.

Goedkoop overnachten

Overnachten

In een hostel van StayOkay

In een Stayokay krijg je bij aankomst beddengoed en lakens. Een overnachting is dus inclusief lakens maar je moet wel zelf je bed opmaken. Slapen in een slaapzak of lakenzak mag niet meer.

Bij een Stayokay boek je altijd een slaapplaats inclusief ontbijt. Je mag in tegenstelling tot andere hostels niet zelf koken of zelf je eten of drinken meenemen.

Eten kan in het restaurant en drinken in de bar. Als je wilt kun je in de ochtend een lunchpakket maken. In het restaurant van een hostel kun je ook lunchen of dineren.

Meestal kun je in een hostel fietsen huren, er is gratis internet, speelruimte voor kinderen en er zijn hostels met speciale faciliteiten als zeillessen en botenverhuur.

hostel in een kasteel

Als je in een bijzonder hostel wilt overnachten vind je aan de kust in de buurt van Heemskerk (Noord-Holland) een middeleeuws kasteel waarin een hostel gevestigd is.

Er is ook een dergelijk kasteelhostel in de buurt van Domburg (Zeeland).

De hostels van Stayokay in Amsterdam

Er zijn drie hostels van Stayokay in Amsterdam: Stayokay Amsterdam Stadsdoelen, Stayokay Amsterdam Vondelpark en Stayokay Amsterdam Zeeburg.

Goedkoop overnachten in Amsterdam

De hostels van Stayokay in Rotterdam en Den Haag

Stayokay Rotterdam is gevestigd in de typische kubuswoningen bij station Blaak in Rotterdam.

Stayokay Den Haag is gevestigd in een mooi gerenoveerd gebouw vlakbij het centraal station van Den Haag.

De hostels in Rotterdam en Den Haag

Goedkope hotelkamer

In Amsterdam zijn drie hostels van Stayokay maar er zijn meer goedkope budgethotels en hostels te vinden.

De hostels op de Waddeneilanden

 • Stayokay Texel ligt in het dorp Den Burg op Texel. Het hostel ligt ongeveer 6 km van het strand. Het is een modern en ruim hostel met sportvelden en voor kinderen ruimte om te spelen.
 • Stayokay Terschelling ligt aan de Waddenzee, op loopafstand van het dorp West-Terschelling en de veerboot.
 • Stayokay Ameland ligt vlakbij zee in de duinen van Ameland. Er ligt bij het hostel een groot veld met een terras.

De hostels op de Waddeneilanden

Aan zee

De hostels aan zee

 • Stayokay Domburg is gevestigd in een 13de-eeuws kasteel. Vanuit het hostel zijn het strand en de bossen gemakkelijk te bereiken. Er zijn kamers in het kasteel en in de koetshuizen. Voor kinderen is een overnachting in een echt kasteel heel indrukwekkend.
 • Ongeveer 17 km van Domburg ligt Vlissingen. Hier kun je ook goedkoop overnachten in een hostel.
 • Stayokay Egmond ligt in de duinen, vlakbij het strand en de bollenvelden. Er is een speeltuin en een speelkamer voor kinderen.

Meer hostels aan zee

 • Stayokay Noordwijk bij de badplaats Noordwijk aan Zee is omringt door duinen, bossen en strand. Voor kinderen is er een speeltuin
 • Stayokay Haarlem ligt in Haarlem maar vlakbij de Kennemerduinen en de badplaats Bloemendaal aan Zee.

Goedkoop overnachten in Nederlandse badplaatsen

Hostel in Domburg

In Kasteel Westhove in Domburg, Zeeland, is een hostel gevestigd.

De hostels bij de Biesbosch

Stayokay Dordrecht ligt aan de rand van het natuurgebied De Hollandse Biesbosch, vlakbij het bezoekerscentrum van de Biesbosch in Dordrecht. Hier kun je kano's huren en er zijn rondvaartboten voor een boottocht door de Biesbosch.

Met de bootbus in Dordrecht reis je goedkoop en snel naar het centrum van Rotterdam.

Het natuurgebied De Hollandse Biesbosch

De hostels in de natuurgebieden

 • Stayokay Utrecht–Bunnik is gevestigd in een landhuis op de oever van de Kromme Rijn. Het hostel ligt in een bosrijke omgeving, ongeveer 5 km van Utrecht. Het terras aan het water heeft een eigen open haard.

  Stayokay Utrecht Centrum ligt in het uitgaansgebied rond het plein Neude. Het muziekcentrum Tivoli Vredenburg ligt vlakbij dit hostel.
 • Stayokay Bergen op Zoom ligt in de bossen bij Bergen op Zoom (Noord-Brabant). Op het grote terrein van het hostel is een ruimte voor een kampvuur.

De hostels bij de Friese meren

 • Stayokay Sneek ligt aan het water, vlakbij de meren van Friesland. Het hostel heeft een eigen aanlegsteiger. Je kunt in het hostel een kano, zeilboot of sloep huren om daarmee op het Sneekermeer te varen.
 • Watersport Hostel Oer ‘t Hout is niet meer een hostel van Stayokay maar het is wel één van de leukste hostels van Friesland. Het hostel ligt aan het Pikmeer in het Friese dorp Grou.

  Dit hostel heeft een eigen aanlegsteiger en je kunt er kano's en zeilboten huren. Er worden ook zeillessen gegeven.
Hostel in Friesland

In Friesland kun je bij een hostel in Grouw en of in Sneek een boot huren voor een zeilweekend.

Nog een paar leuke hostels

 • Stayokay Arnhem ligt aan de rand van natuurgebied De Hoge Veluwe maar toch is het centrum van Arnhem gemakkelijk bereikbaar.

  Het Gelredome ligt ongeveer 7 km van het hostel. Dierentuin Burgers' Zoo en het Openluchtmuseum liggen niet ver weg.
 • Stayokay Heemskerk is gevestigd in een 13de-eeuws kasteel in Noord-Holland. Overnachten in een kasteel is extra leuk voor kinderen.

  Vanuit Heemskerk is het strand en het centrum van Amsterdam gemakkelijk te bereiken.
Apeldoorn en Hoge Veluwe
 • Stayokay Apeldoorn ligt aan de rand van Apeldoorn in het bos. Natuurgebied De Hoge Veluwe, Pretpark Juliana Toren en Apenheul liggen vlakbij.
 • Stayokay Gorssel in de Achterhoek is gevestigd in een jachthuis maar er zijn ook blokhutten.

  Het hostel ligt bij een bos met een plek voor een kampvuurtje en een veld waar je kunt voetballen en volleyballen. In de eetkamer is een open haard.
Goedkoop op de waddeneilanden