rugzaktrips vakantie

Goedkoop eten in Duitsland: lunch in een kantine

Als je in Duitsland dus goedkoop wilt eten moet je niet in de avond naar een restaurant of pizzeria gaan maar in de middag naar een kantine.

In Duitsland vind je in veel Duitse steden kantines die voor iedereen toegankelijk zijn.

Frankfurt

Goedkoop eten in Duitsland in kantines en mensa's

In Duitsland is men gewend om tussen de middag warm te eten. Dus ook op het werk verwachten Duitsers een warme maaltijd tussen de middag. In een Duitse kantine of mensa kun je gezond en voor minder dan 5 euro eten.

Veel kantines en bedrijfsrestaurants worden gepacht door een cateringbedrijf en zijn dan ook openbaar toegankelijk. Deze kantines en bedrijfsrestaurants worden druk bezocht door zowel werknemers als door gepensioneerden, studenten en dagjesmensen. Iedereen is welkom.

Adressen waar je goedkoop kunt eten.

Soms is het overigens wel een uitdaging om de ingang naar de kantine te vinden.

Er is een gids op internet waar de openbare kantines in Duitsland met elkaar vergeleken worden.

Een overzicht van kantines in Duitsland met adressen
(in het Duits)

goedkoop eten

Goedkoop eten in kantines in Berlijn

In Berlijn zijn meer dan honderd kantines en bedrijfsrestaurants waar je ook als toerist welkom bent.

Ook in het centrum, Berlin-Mitte,zijn veel kantines van overheidsgebouwen die publiek toegankelijk.

Goedkoop eten in Berlijn

Duitse stedentrips

Goedkoop eten in kantines in Düsseldorf

In Düsseldorf zijn enkele kantines van bedrijven en openbare instellingen publiek toegankelijk. Als je wilt kun je hier tussen de middag goedkoop eten en drinken.

Goedkoop eten in Düsseldorf

Kantine

Dit is waarschijnlijk de mooiste kantine van Duitsland, Kantine im Rathaus, München. De kantine heeft een prachtig terras bij het plein Mariënplatz.

Goedkoop eten in München

In München kun je tussen de middag goedkoop eten in het centrum van de stad, Mariënplatz. Ga dan niet naar de restaurants rond de markt maar ga naar de kantine op de binnenplaats van het monumentale nieuwe stadhuis. Deze kantine is opengesteld voor iedereen, je hoeft dus niet in het stadhuis te werken om er te mogen eten en/of drinken.

Als de zon ook maar een beetje schijnt kun je hier je (biologische) biertje drinken. Alle maaltijden zijn zoveel mogelijk biologisch. En als het weer goed is kun je er vaak tot 20:00 uur in de avond op het terras zitten.

Goedkoop eten in München

Goedkoop eten in Hamburg

In Hamburg zijn verschillende adressen waar je tussen de middag goedkoop kunt eten. De meeste bedrijven en universeitsgebouwen met een kantine die vrij toegankelijk is liggen in Hamburg echter buiten het centrum.

Als je toch voor vijf euro wilt lunchen vind je o.a. in de omgeving van metrostation Messehallen een kantine in het gerechtsgebouw (Zivilgericht) en in de de Handswerkskammer.

Goedkoop eten in Hamburg

Goedkoop eten in Frankfurt

In Frankfurt am Main hebben we geen bedrijfskantine gevonden die toegankelijk is voor iedereen. Mocht je er wel één vinden dan horen we het graag.

Er zijn in de stad echter wel plaatsen waar je goedkoop kunt eten.

Goedkoop eten in Frankfurt am Main