rugzaktrips vakantie

Besparen op je vakantie: goedkoop ontbijten.

Op veel hotelkamers is tegenwoordig wel een waterkoker met thee en poeder koffie aanwezig waarmee je zelf gratis koffie of thee kunt maken.

Buiten je hotel kun je goedkoop een veel beter ontbijt krijgen dan in een budgethotel. Als je hotel in het centrum van een stad is kun je naast het hotel ontbijten in een bakkerij of café.

vliegveld Maastricht

In dit soort cafés kun je goedkoop ontbijten in Italië (Napels).

Tip: Als je niet gaat zitten met je broodje is het nog goedkoper.

Ontbijten in een hotel.

Als je in een hotel overnacht kun je meestal kiezen uit een overnachting met of zonder ontbijt. Ontbijten in een hotel is meestal duur en vaak valt het tegen. In landen als Frankrijk, Italië en Griekenland is een ontbijt vaak karig maar je betaalt er wel voor.

In sommige hotels, ook buiten Groot-Brittannië, kun je kiezen uit een continentaal ontbijt of een Engels ontbijt. Bij een Engels ontbijt kun je ook kiezen uit worstjes, gebakken tomaten en gebakken bacon krijgen. Een continentaal ontbijt bestaat in de meeste landen uit o.a. broodjes, geroosterd brood, kaas, vlees of jam en ei.

Let op: een gratis ontbijt in een hotel bestaat niet.

Overnachten zonder ontbijt.

Overnachten

Goedkoop ontbijten in Nederland en België.

In de meeste hotels in Nederland en België krijg je een ontbijt met brood, croissants, yoghurt en muesli. Er staat een broodrooster in de ontbijtzaal voor toast. Meestal kun je in je hotel gebakken of gekookte eieren krijgen.

Bij luxere hotels is het ontbijt vaak uitgebreider en krijg je ook meerdere soorten gebakken eieren, worstjes, gebakken tomaten en cakes.

Als je buiten je hotel goedkoop wilt ontbijten kun je tot 10:00 uur in het restaurant van de HEMA terecht. Een ontbijt met croissant, stokbroodje en koffie kost hier vanaf twee euro. Dat is goedkoper dan een kop koffie in hetzelfde restaurant.

Ook bij de IKEA kun je een goedkoop ontbijt krijgen tot 10:30 uur. Bij de McDonald's kost een ontbijt een paar euro meer maar dan heb je wel tot 11:00 uur de tijd.

Goedkoop ontbijten in Frankrijk.

Ontbijten is in Frankrijk geen grote gebeurtenis. Een kop koffie en een croissant voldoet. Later tijdens de lunch wordt dat dan wel gecompenseerd.

Tijdens de lunch gaan de winkels dicht en is het erg druk in eetcafés en op de terrasjes. Als je in Frankrijk een hotel zonder ontbijt boekt zul je waarschijnlijk niet veel missen.

Een typisch ontbijtbuffet in een hotel in Parijs bestaat uit croissants, brood, jam, kaas en vleesbeleg. Met wat geluk zijn er ook gekookte eieren.

Londen markt

Dit eetcafé in Londen staat naast station London Bridge bij Borrough Market.

Goedkoper ontbijten in Zuid-Europa.

In Zuid-Europa eet men liever tijdens de lunch uitgebreid en dus is het ontbijt vaak karig. In de duurdere hotels vind je met wat geluk misschien nog wel een hotel met een uitgebreid ontbijtbuffet maar in een budgethotel zul je het moeten doen met wat croissants en sneetjes brood die je in de broodrooster kunt doen.

In Italië kun je in het hotel vaak nog wel een omelet bestellen. Er zijn wel vaak cakes te krijgen bij het buffet. Dus als je van zoet houdt zit je in een Italiaans hotel wel goed.

Rome

In Rome kun je op een terrasje ontbijten of lunchen.

Zuid-Europa: ga naar een brasserie

Als je een hotelkamer zonder ontbijt geboekt hebt kun je 's ochtends naar een bakkerij of brasserie gaan om te ontbijten. Je hebt dan meer keuze en het is er vaak leuker dan in de ontbijtzaal in een hotel.

Uiteraard kun je ook in een supermarkt wat broodjes en vruchtensap kopen en die in het park of aan het strand opeten.

Goedkoop ontbijten in Groot Brittannië.

Een ontbijt in Groot-Brittannië is een belangrijke maaltijd en als je in je hotel goed ontbijt kun je de lunch overslaan. Als je een minder grote eter bent kun je ook een hotelkamer zonder ontbijt of met een continentaal ontbijt boeken.

In supermarkten als Tesco en Mark & Spencer (M&S) kun je ook sandwiches, koffie, thee en sapjes kopen die je dan buiten kunt opeten. Vaak is er wel een aanbieding voor een ontbijt of lunch, de zogenaamde Meal Deals.

Een Engels ontbijt.

In Groot-Brittannië kun je uitgebreid ontbijten met spek, gebakken tomaat, worstjes en ei. Dit is het Engels ontbijt. Het is duurder dan een continentaal ontbijt maar je kunt je lunch ermee overslaan. In het centrum van Londen zijn genoeg plaatsen waar je 's ochtends goedkoop een Engels ontbijt kunt krijgen.

In St Katherine's Docks, vlakbij de Tower Bridge, vind je bijvoorbeeld enkele restaurantjes waar je voor ongeveer 5 pond kunt ontbijten. Je krijgt dan wel je Engelse ontbijt met spek, ei en worstjes maar je betaalt minder dan in een hotel.