rugzaktrips vakantie

Eetbare wilde planten.

In Nederland en België kun je veel wilde planten eten. Dat is handig als je gaat hiken want je hoeft geen eten mee te nemen.

Een mocht je de tuin gaan wieden kun je meteen wat onkruid plukken voor het avondeten. Kies vooral de jonge bladeren en de bladeren die nog intact zijn.

Boeken over eetbare planten.

vogelmuur

Vogelmuur groeit bijna overal. Kijk maar tussen de stoeptegels.

De lekkere brandnetel.

Iedereen weet dat brandnetels eetbare planten zijn. Je kunt van de jonge bladen er thee of soep van maken en je kunt het samen met aardappelen als gekookte groente eten alsof het spinazie is. Neem vooral de bladeren van de jonge toppen van de plant. In de oudere bladeren zit wat nitriet.

Als het blad van de brandnetel gekookt is heeft het geen prikkende werking meer. In bijna iedere supermarkt kun je brandnetelkaas kopen dus je hebt waarschijnlijk al eens brandnetels gegeten.

weegbree

Weegbree is een lekkere bladgroente.

Weegbree.

Weegbree groeit altijd vlakbij brandnetels. Dat is handig want als je de brandnetel hebt aangeraakt hoef je de jeukende plek maar in te wrijven met het blad van de weegbree en de jeuk wordt minder.

Het blad is lekker als bladgroente. Je kookt het blad als bladspinazie en het smaakt een beetje bitter. Je kunt het blad van de weegbree ook rauw in een salade eten. Eet niet de wortel, die is giftig.

Hondsdraf.

Hondsdraf is een plant met paarse of witte bloemen. Meestal groeit hondsdraf in de buurt van brandnetels. Je kunt hondsdraf drogen en daarna als thee gebruiken. Er zitten antioxidanten is dus het zou ook nog gezond kunnen zijn.

De paardenbloem.

De paardenbloem is een andere gemakkelijk herkenbare plant. Je kunt er het jonge blad van eten. Het blad is te eten als salade en je kunt het koken. De gele bloemen kun je ook rauw eten.

Als je bij een kampvuur een omelet maakt kun je wat paardenbloem door de omelet doen. Dat is lekker voor de smaak.

Boeken over eetbare planten.

paardenbloem

De bloem van de paardenbloem kun je rauw eten.

Madeliefjes.

Ook de bladen en de bloemen van madeliefjes kun je eten en ze zijn nog gezond ook. Er zit o.a. vitamine C en magnesium in. Je kunt de blaadjes rauw eten en je kunt het roerbakken of in een stamppot verwerken. In de lente zijn de blaadjes het lekkerst.

In de winkel kun je madeliefjesthee kopen maar natuurlijk kun je het ook zelf maken. Pluk de madeliefjes en gooi er heet water op en je thee is klaar. Je kunt madeliefjes natuurlijk ook drogen.

Zevenblad

Zevenblad is een veelvoorkomende plant met trosjes witte of roze bloemen. De plant groeit als onkruid bij heggen en in wegbermen. Als onkruid is zevenblad bijna niet uit te roeien. Je kunt de bladeren eten als bladgroente. De bladeren groeien in groepjes van zeven bladeren. Kook de bladeren als spinazie of maak er soep van. Je kunt zevenblad ook roerbakken of rauw eten als een salade.

Deze eetbare plant is nog gezond ook. Zevenblad bevat  vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Als je zevenblad droogt heb je een kruid dat smaakt als peterselie.

Mocht je pijnlijke gewrichten of een insectenbeet hebben dan kun je er een verband met gekneusde bladeren op doen. Dit werkt pijnstillend.

De jonge planten en bladeren zijn te plukken in de maanden maart en april. De bloemknoppen en bloemen zijn tussen juni en augustus rauw of gebakken te eten.

Dovenetel

Dovenetel ken je waarschijnlijk ook wel. De plant lijkt op een brandnetel met witte, gele of paarse bloemen maar je zult geen jeuk van de bladeren van de Dovenetel krijgen.

De bloemen en blaadjes kun je rauw in een salade verwerken. De bloemetjes smaken zoet.

Je kunt van de blaadjes van dovenetel thee zetten.

Rode klaver

Rode klaver

Vogelmuur

Het plantje vogelmuur groeit het hele jaar werkelijk. Je kunt de hele plant rauw eten tijdens een wandeling maar je kunt het ook meenemen en het thuis in de salade doen.

Het plantje groeit zelfs in de winter tussen stoeptegels. Vogelmuur bevat veel Calcium, vitamine C en magnesium.

Pinksterbloemen

De bloemen en blaadjes van een pinksterbloem zijn ook eetbaar.

Kleine veldkers

Kleine veldkers is gemakkelijk te vinden. Het groeit gewoon tussen de stoeptegels in de tuin. Ook op het zand groeit veel veldkers. In kleine veldkers zit o.a. vitamine C, calcium, ijzer en antioxidanten. Het plantje smaakt wat peperig. Je kunt het hele plantje in de soep of salade gooien. Je kunt het ook zo rauw eten.

Smeerwortel

Smeerwortel is een plant met kleine paarse bloemen. Je kunt het blad en de wortel eten. Als je vegetariër bent is het een hele goede plant om te eten want er zit vitamine B12 in.

Het blad van smeerwortel is lekker in de soep of als salade.

Uit de wortel van smeerwortel wordt een smeersel gemaakt tegen verstuikingen en wondjes. Vandaar de minder smakelijke naam smeerwortel.

Eetbare planten in het voorjaar

 • Zevenblad: de bladeren van Zevenblad als groente.
 • Madeliefjes: de blaadjes en bloemen van het madeliefjes.
 • Brandnetel: de jonge bladeren van de brandnetel.
 • Dovenetel: de jonge bladeren, wortel en de bloemen.
 • Vogelmuur: de hele plant als salade.

Eetbare planten in de zomer.

 • Zevenblad: de bloemen en bloemknoppen van zevenblad kun je rauw eten.
 • Madeliefjes: de blaadjes en bloemen van het madeliefjes.
 • Brandnetel: de bladeren van de van de jonge toppen van de brandnetel.
 • Dovenetel: de jonge bladeren, wortel en de bloemen.
 • Vogelmuur: de hele plant als salade.

Eetbare planten in de herfst.

 • De blaadjes en bloemen van het madeliefjes.
 • De bladeren van de van de jonge toppen van de brandnetel.
 • Dovenetel: de jonge bladeren, wortel en de bloemen.
 • Vogelmuur: de hele plant rauw als salade.
Dovenetel

De Dovenetel

Andere eetbare planten.

Zuring: de bloemen en de bladeren zijn eetbaar als gekookte groente. Ook rauw is het lekker in de salade. Er zit veel vitamine C en ijzer in. Eet het wel met mate.

Witte en rode klaver: de bladeren als rauwe en gekookte groente. De bloemen zijn ook lekker.

Pinksterbloem: de bloemen en de jonge blaadjes zijn rauw lekker in een salade of op brood.

Hondsdraf

Kleefkruid: groente.

Je kunt o.a. thee maken met

 • Madeliefjes
 • Brandnetels
 • Hondsdraf
 • De gedroogde bloemen van klaver

Boeken over eetbare planten.

Zevenblad

Zevenblad

Enkele tips

 • Eet nooit planten van de bloemist. Die zijn bespoten.
 • Zoek planten in een gezonde omgeving. De berm naast een autosnelweg of een braakliggend land op een industrieterrein is niet schoon.
 • Met de gratis app Lens van Google kun je gemakkelijk de soortnaam van een plant bepalen. Je maakt een foto van de plant die je ziet en de app vertelt wat de soortnaam is en geeft informatie over die plant.