In Nederland en België kun je veel wilde planten eten. Dat is handig als je gaat hiken want je hoeft geen eten mee te nemen.
Een mocht je de tuin gaan wieden kun je meteen wat onkruid plukken voor het avondeten. Kies vooral de jonge bladeren en de bladeren die nog intact zijn.
Iedereen weet dat brandnetels eetbare planten zijn. Je kunt van de jonge bladen er thee of soep van maken en je kunt het samen met aardappelen als gekookte groente eten alsof het spinazie is. Neem vooral de bladeren van de jonge toppen van de plant. In de oudere bladeren zit wat nitriet.
Als het blad van de brandnetel gekookt is heeft het geen prikkende werking meer. In bijna iedere supermarkt kun je brandnetelkaas kopen dus je hebt waarschijnlijk al eens brandnetels gegeten.
Weegbree groeit altijd vlakbij brandnetels. Dat is handig want als je de brandnetel hebt aangeraakt hoef je de jeukende plek maar in te wrijven met het blad van de weegbree en de jeuk wordt minder.
Het blad is lekker als bladgroente. Je kookt het blad als bladspinazie en het smaakt een beetje bitter. Je kunt het blad van de weegbree ook rauw in een salade eten. Eet niet de wortel, die is giftig.
Hondsdraf is een plant met paarse of witte bloemen. Meestal groeit hondsdraf in de buurt van brandnetels. Je kunt hondsdraf drogen en daarna als thee gebruiken. Er zitten antioxidanten is dus het zou ook nog gezond kunnen zijn.
De paardenbloem is een andere gemakkelijk herkenbare plant. Je kunt er het jonge blad van eten. Het blad is te eten als salade en je kunt het koken. De gele bloemen kun je ook rauw eten.
Als je bij een kampvuur een omelet maakt kun je wat paardenbloem door de omelet doen. Dat is lekker voor de smaak.
Ook de bladen en de bloemen van madeliefjes kun je eten en ze zijn nog gezond ook. Er zit o.a. vitamine C en magnesium in. Je kunt de blaadjes rauw eten en je kunt het roerbakken of in een stamppot verwerken. In de lente zijn de blaadjes het lekkerst.
In de winkel kun je madeliefjesthee kopen maar natuurlijk kun je het ook zelf maken. Pluk de madeliefjes en gooi er heet water op en je thee is klaar. Je kunt madeliefjes natuurlijk ook drogen.
Zevenblad is een veelvoorkomende plant met trosjes witte of roze bloemen. De plant groeit als onkruid bij heggen en in wegbermen. Als onkruid is zevenblad bijna niet uit te roeien. Je kunt de bladeren eten als bladgroente. De bladeren groeien in groepjes van zeven bladeren. Kook de bladeren als spinazie of maak er soep van. Je kunt zevenblad ook roerbakken of rauw eten als een salade.
Deze eetbare plant is nog gezond ook. Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Als je zevenblad droogt heb je een kruid dat smaakt als peterselie.
Mocht je pijnlijke gewrichten of een insectenbeet hebben dan kun je er een verband met gekneusde bladeren op doen. Dit werkt pijnstillend.
De jonge planten en bladeren zijn te plukken in de maanden maart en april. De bloemknoppen en bloemen zijn tussen juni en augustus rauw of gebakken te eten.
Dovenetel ken je waarschijnlijk ook wel. De plant lijkt op een brandnetel met witte, gele of paarse bloemen maar je zult geen jeuk van de bladeren van de Dovenetel krijgen.
De bloemen en blaadjes kun je rauw in een salade verwerken. De bloemetjes smaken zoet.
Je kunt van de blaadjes van dovenetel thee zetten.
Het plantje vogelmuur groeit het hele jaar werkelijk. Je kunt de hele plant rauw eten tijdens een wandeling maar je kunt het ook meenemen en het thuis in de salade doen.
Het plantje groeit zelfs in de winter tussen stoeptegels. Vogelmuur bevat veel Calcium, vitamine C en magnesium.
Kleine veldkers is gemakkelijk te vinden. Het groeit gewoon tussen de stoeptegels in de tuin. Ook op het zand groeit veel veldkers. In kleine veldkers zit o.a. vitamine C, calcium, ijzer en antioxidanten. Het plantje smaakt wat peperig. Je kunt het hele plantje in de soep of salade gooien. Je kunt het ook zo rauw eten.
Smeerwortel is een plant met kleine paarse bloemen. Je kunt het blad en de wortel eten. Als je vegetariër bent is het een hele goede plant om te eten want er zit vitamine B12 in.
Het blad van smeerwortel is lekker in de soep of als salade.
Uit de wortel van smeerwortel wordt een smeersel gemaakt tegen verstuikingen en wondjes. Vandaar de minder smakelijke naam smeerwortel.
Zuring: de bloemen en de bladeren zijn eetbaar als gekookte groente. Ook rauw is het lekker in de salade. Er zit veel vitamine C en ijzer in. Eet het wel met mate.
Witte en rode klaver: de bladeren als rauwe en gekookte groente. De bloemen zijn ook lekker.
Pinksterbloem: de bloemen en de jonge blaadjes zijn rauw lekker in een salade of op brood.
Hondsdraf
Kleefkruid: groente.