rugzaktrips vakantie

Tips om te voorkomen dat je wordt afgezet in een taxi.

1. Als je een taxi neemt moet je voor het instappen afspraken maken.

In veel landen kun je na een taxirit bij aankomst onaangenaam verrast worden door de veel te hoge ritprijs. Als de ritprijs belachelijk hoog is zal de chauffeur misschien in buurt van een groepje mensen stoppen en luidruchtig stampij maken als je niet wilt betalen. De meeste toeristen zullen al snel betalen om maar van het gedoe af te zijn.

Je voorkomt een belachelijke hoge ritprijs door voor het instappen of het inladen van je bagage al een prijs voor de rit af te spreken. Als je eenmaal in de taxi zit wordt onderhandelen heel moeilijk.

Tip: Als je in Azië of Zuid-Amerika een prijs overeengekomen bent schrijf die dan op en laat dat ter bevestiging dan aan de chauffeur zien. Zo voorkom je bij aankomst een discussie over het verschil in uitspraak tussen bijvoorbeeld "Sixteen" en "Sixty".

Je kunt in je hotel voor je rit vragen wat een redelijke prijs is voor een bepaalde rit. In sommige landen vragen veel chauffeurs gewoon een dubbel tarief aan toeristen. Er is dus ruimte om te onderhandelen. Je kunt meerdere chauffeurs vragen naar hun prijs voordat je in een taxi stapt.

2. Vraag voor de rit in je hotel naar de prijs van een taxirit.

In je hotel kun je vragen naar een redelijke prijs voor een taxirit naar het centrum of het vliegveld. Deze informatie kun je gebruiken als je wilt onderhandelen met de taxichauffeur.

3. Reis alleen met een officiële taxi.

Op het vliegveld en bij stations komen de taxichauffeurs je soms al tegemoet als je aankomt. In Nederland worden deze chauffeurs snorders genoemd.

De chauffeurs zijn zonder vergunning niet gebonden aan afspraken. Je weet ook niet bij wie je in de auto stapt.

4. Pas op voor rovers die zich voordoen als taxichauffeurs

In sommige landen in Zuid-Amerika en Azië loop je het risico om onderweg door een taxichauffeur beroofd te worden. De taxichauffeur rijdt dan naar een afgelegen weg waar ook enkele medeplichtigen kunnen wachten.

Ook kunnen ze wegrijden als je uitstapt en je bagage meenemen. Neem dus altijd een officiële taxi en stap niet in een taxi als een VRIEND van de chauffeur meerijdt.

In de meeste landen is het verplicht om de ID van de chauffeur en de vergunning zichtbaar in de taxi te hangen. Let daarop.

taxi bij vliegveld

Ook bij het vliegveld van New Delhi en Bangalore kun je bij aankomst buiten de terminal een taxi "prepaid" boeken bij een kiosk.

5. Maak gebruik van de taxikiosk op een vliegveld in Zuid-Amerika of Azië.

In veel landen in Azië vind je op het vliegveld buiten de terminal een kiosk waar je een taxirit naar je hotel kunt boeken. Je geeft je bestemming op, je betaalt de ritprijs en je krijgt een taxi toegewezen.

In India is dit bijvoorbeeld de handigste manier om als toerist niet te duur een betrouwbare taxi vanaf het vliegveld te regelen. Maak daarvan gebruik. Dergelijke ritten zijn altijd goedkoper en betrouwbaarder dan taxibedrijven die buiten de registratie om willen rijden.

Hostel

Riksja's zijn in India erg goedkoop. De chauffeur is arm en het gaat maar om een paar centen. Onderhandelen heeft dus nauwelijks zin. Maak wel van te voren goede afspraken

6. Als een chauffeur duidelijk zwendelt kun je het teveel verrekenen met de fooi

Als je afgesproken hebt om op de meter te rijden kun je nog voor verrassingen komen te staan. In Napels hebben we voor dezelfde rit van het station naar ons hotel steeds een andere prijs betaald.

Zo werd een keer een toeslag gerekend voor bagage, werd een keer het bedrag van de meter verhoogd i.v.m. de hoge brandstofprijzen en was de route naar het hotel af en toe opeens een stuk langer. En dat steeds met een vriendelijk lachende chauffeur.

Als je gedoe over de ritprijs bij aankomst wilt voorkomen kun je gewoon het teveel berekende bedrag van de fooi aftrekken.

7. Heb twijfels als de chauffeur zegt dat het hotel, restaurant of café niet meer bestaat.

Taxichauffeurs krijgen soms commissie als zij hun passagiers naar een bepaald adres brengen. De taxichauffeur heeft er dus belang bij om je een ander hotel, restaurant of bar aan te raden.

Als de chauffeur zegt dat het hotel, restaurant, bar of winkel waar je naartoe wilt niet meer bestaat of er griezelverhalen erover vertelt kun je het waarheidsgehalte daarvan betwijfelen als hij ongevraagd met een alternatief komt.

Afzetterij en gedoe op reis

8. Eerst de taxi zien en dan pas instappen

Als je ergens aankomt staan er in toeristische gebieden vaak zogenaamde Commission Sharks en chauffeurs je op te wachten. Ga niet in op hun aanbiedingen maar loop gewoon door naar de taxi's.

Kies een goede auto uit en regel de prijs voor de rit rechtstreeks met de chauffeur. Dit scheelt in de prijs en je hebt een veilige taxi met voldoende ruimte voor je bagage en je benen.

De hostels van Stayokay

9. Let erop dat de meter aan staat

Soms vergeten taxichauffeurs de meter aan te zetten bij toeristen. Ook is het mogelijk dat er een hoger starttarief ingesteld wordt.

Als de meter niet aan staat moet je eisen dat hij aangezet wordt of anders uitstappen. Als de chauffeur zegt dat de meter kapot is kun je het beste direct weer uitstappen.

Taxi's in Italiaanse steden als Rome en Napels staan bekend om dit soort trucjes.

Taxi in Napels

De taxi's buiten het station van Napels hebben een reputatie.