rugzaktrips vakantie

Tips om te voorkomen dat je wordt afgezet in een restaurant of café.

1. Vraag altijd om het menu voordat je iets bestelt

Als je op een terrasje gaat zitten en een biertje bestelt weet je meestal al ongeveer wat je zult gaan betalen. Maar soms zul je verrast worden door een veel te hoge rekening. De meeste toeristen zullen die na wat aandringen van obers en veel gedoe nog betalen ook.

Een berucht voorbeeld in Rome is een ijscafé op een pleintje in de buurt van het Vaticaan. Hier zul je geen menu met prijzen op je tafeltje vinden. Als je gaat zitten en een broodje met een kop koffie besteld kun je hier al een rekening van zo'n 20 euro voor krijgen.

foto

Dit straatje in Rome bij het Vaticaan staat bekend om haar Tourist Traps.

Er staat voor het ijscafé op een bord geschreven dat een bolletje ijs 2 euro kost. Als je echter op het terras het bolletje geserveerd krijgt kun je een rekening van meer dan twaalf euro verwachten. En dat allemaal onder het mom van servicekosten.

Als je in Rome zou wonen zou je nooit naar een dergelijk café gaan maar dergelijke horeca gelegenheden richten zich alleen op toeristen. Klantenbinding is in een dergelijke Tourist Trap niet belangrijk.

Als je niet afgezet wilt worden moet je altijd om de prijslijst vragen voordat je gaat bestellen.

De hostels van Stayokay

restaurant

Op terrasjes in toeristische gebieden krijg je vaak niet eens een gespecificeerde rekening zodat je niet weet waar je voor betaalt.

2. Reken een onverwacht hoge rekening na.

In sommige toeristische gebieden krijg je niet in ieder restaurant standaard een gespecificeerde rekening. Het is dan dus gemakkelijk voor het personeel om een bedrag voor zichzelf bij de rekening op te tellen.

Als je indruk is dat de rekening te hoog is kun je het door de ober laten voorrekenen. In een land als Italië kan er een soort tafelgeld in de rekening zitten waardoor je geen fooi meer hoeft te geven.

3. Betalingen met creditcards.

Als je in en restaurant betaald met een creditcard kunnen de gegevens gekopieerd worden en later gebruikt worden om meer af te schrijven dan de rekening.

Verlies je creditcard niet uit het oog en laat de ober het niet meenemen naar achteren.

4. Pas op voor uitnodigingen op straat

Een populaire truc om alleen reizende toeristen af te zetten is die waarbij je uitgenodigd wordt door een aardig meisje of jongen die je uitnodigt om iets te gaan drinken in een leuk café of club.

Als je samen binnenkomt is het binnen niet druk. Aan de bar groet iedereen je en je hebt direct aanspraak. Je drinkt wat en praat wat met anderen. Als de rekening komt blijken de drankjes die je besteld hebt wel erg duur en je blijkt iedereen aan de bar een rondje gegeven te hebben.

restaurant

Als je protesteert blijken er veel spieren in het café aanwezig te zijn en er wordt met de politie gedreigd. De politie kan zelfs in het complot zitten.

Kortom, het is een heel vervelende situatie die je duizenden euro's kan kosten. Vraag dus altijd naar de prijs voordat je bestelt en laat niet een vreemde een café kiezen als jij betaalt. Betaal in dit soort gelegenheden nooit met een creditcard.

Deze vorm van afzetten is populair in landen in Noord-Oost Europa maar ook elders kun je het verwachten.

Hostel

In dit soort straatjes in Azië kun je goedkoop eten en drinken. Pas echter op met ijsblokjes in je glas frisdrank.

Als je maar een paar weken vakantie in Azië hebt kun je beter een glas met ijsblokjes weigeren.

5. Als je water koopt moet je dat in de verzegelde fles geserveerd krijgen.

In veel restaurants, ook in Nederland en België, wordt een fles water soms al open gemaakt voordat het geserveerd wordt. De kans is dan groot dan je niet een fles bronwater drinkt maar gewoon leidingwater, al dan niet verrijkt met koolzuur.

De fles wordt dan steeds weer gewoon opnieuw gebruikt. In restaurants in Europa zul je het verschil toch niet proeven dus je betaalt alleen teveel voor je water. Bij verre bestemmingen is het leidingwater echter misschien minder schoon en kan het je gezondheidsproblemen opleveren.

Controleer dus altijd de verzegeling van je fles water en als de verzegeling verbroken is moet je het niet opdrinken. In Nederland kun je gewoon de fles terug naar de keuken sturen en om een verzegelde fles vragen.