rugzaktrips vakantie

Reizen met de trein in Europa

Enkele voordelen van reizen met de trein boven reizen met een vliegtuig is dat je niet uren van te voren hoeft in te checken en dat je in kunt stappen op het dichtstbijzijnde station.

Met de trein reis je tot in de binnenstad van je bestemming. En reizen met de trein is ook nog beter voor het millieu.

Koop een treinkaartje naar het buitenland

Zwolle

Informatie op het centraal station

Reizen met de trein.

Vanuit Nederland kun je beter met de trein dan met het vliegtuig reizen als je naar een bestemming dat minder ver weg ligt wilt gaan. Bijvoorbeeld voor een stedentrip naar Antwerpen, Brussel, Lille, Parijs, Hamburg of Düsseldorf.

Als je verder wilt reizen kun je naar een aantal bestemmingen een nachttrein nemen. Je slaapt dan onderweg in een bed en krijgt in de ochtend een ontbijt voordat je in de ochtend op de plaats van de bestemming aankomt. Zo spaar je een hotelkamer uit en je reist terwijl je slaapt. Er rijden vanuit Amsterdam nachttreinen naar o.a. Innsbruck en Wenen.

TGV

Een SNCF trein op station Gare Du Nord in Parijs.

Reizen met een internationale trein

Als je vanuit Nederland met de trein naar het buitenland wilt reizen zul je meestal minimaal een week van tevoren moeten reserveren voor de snellere treinen als de Thalys, Eurostar of TGV want op het laatste moment zijn vaak geen plaatsen meer te reserveren in de tweede klas.

Vaak zijn internationale treinkaartjes net als vliegtickets ruim van tevoren goedkoper dan vlak voor de vertrekdatum. Er worden echter soms ook wel goedkope lastminutes aangeboden. Kaartjes koop je het goedkoopst online bij NS International en TGV.

Koop een treinkaartje naar het buitenland

Reizen met een slaaptrein

Speciale nachttreinen naar het buitenland zorgen ervoor dat je 's avonds vanuit Nederland kunt vertrekken en je in de ochtend wakker wordt op die prachtige bestemming binnen Europa. Als je in de nacht reist bespaar je de kosten van een overnachting in een hotel of een hostel.

Nieuw zijn de luxe "treinhotels" van Elipsos tussen Parijs en Barcelona en Madrid. De kaartjes zijn wel aan de prijs maar je hoeft niet een hotel te zoeken om uit te rusten.

kaartjes kopen

Reizen met de trein in de nacht.

Meestal vertrek je eerst vanuit Nederland of België met de trein naar een station in Duitsland of Frankrijk waar je overstapt op een slaaptrein.

Het goedkoopst is een coupé voor zes personen, iets duurder zijn de coupés voor vier en twee personen. Het goedkoopst ben je natuurlijk uit als je niet voor een bed kiest en in een stoel overnacht.

Koop een kaartje voor de slaaptrein

Berlijn station

Een station in Berlijn

Kortingskaarten voor internationale reizen

Internationale treintickets kun je bij de grotere NS stations kopen, bijv. in: Amsterdam CS, Den Haag CS, Rotterdam CS, Utrecht CS & Schiphol. Ook kun je op internet boeken.

Reizen met een InterRail pas.

Er zijn op dit moment twee soorten Interrailkaarten, de InterRail Global Pass en de InterRail One Country Pass. Met een InterRail Global Pass kun je 5 dagen, 10 dagen, 22 dagen of een maand lang onbeperkt per trein in 30 landen reizen.

Met de InterRail One Country Pass kun je binnen een maand een specifiek land doorkruisen. Iedereen kan met een Interrailkaart reizen maar jongeren tot en met 25 jaar krijgen een flinke korting.

Interrail, Eurail en andere passen bij de NS.

De Duitse Sparpreis-tickets

Als je door Duitsland reist kun je nog speciale kortingen krijgen. Deze korting heet Sparpreis. Het gaat om treinreizen richting Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland, Italië en landen richting het voormalig Oostblok, zoals Polen, Tsjechië, Litouwen, Letland, Rusland, Oekraïne en Slowakije.

Als je een treinkaartje wilt reserveren naar een bestemming waar je voor door Duitsland moet rijden, dan kun je het beste nagaan of het niet voordeliger is om met Sparpreis te reizen.

Meer over reizen met korting in Duitsland.

Thalys

Met de Thalys van Amsterdam naar Brussel en Parijs.

Reizen door Engeland en Schotland met een BritRail-pas.

Je kunt heel voordelig reizen in Groot-Brittannië met een BritRail-pas. Deze kortingskaarten zijn alleen voor toeristen en je kunt de kaartjes niet op het station kopen.

Koop je BritRailpas bij het Brits Toeristenbureau.

Reizen in Zwitserland met de Swiss Travel Pass.

Hiermee kun je 4, 8, 15, 22 dagen of een hele maand onbeperkt reizen in Zwitserland met de trein, bus, of boot. Als je met twee of meer personen gaat krijg je korting..

Mocht je met een gezin gaan dan zijn de kinderen gratis als je een Familycard neemt.

Reizen in Zwitserland