rugzaktrips vakantie

Zwendel en gedoe rond toeristische attracties.

1. Pas op voor mensen die je ongevraagd benaderen.

In de meeste toeristische gebieden zijn zogenaamde Commission Sharks of Runners actief. Deze Runners krijgen commissie voor iedere klant die ze naar een winkel, restaurant, café of toeristenbureau brengen. Zelfs bij attracties in Amsterdam kun je als toerist aangesproken worden door iemand die je ongevraagd advies wilt geven voor een hotel of restaurant.

De ronselaars kunnen als volgt werken. Als je ergens loopt of naar een bezienswaardigheid kijkt word je aangesproken door een vriendelijke man of vrouw die je informatie geeft over dat waar je naar kijkt. Ook kun je aangesproken worden op basis van je taal.

Koop je kaartjes online, dat is veel veiliger.

foto

Bij Checkpoint Charlie in Berlijn krijg je natuurlijk niet meer een echt visum voor Oost-Duitsland.

Verkoop via sociale druk

Je kunt op straat door een ronselaar aangesproken worden op basis van je taal. Waar je ook vandaan komt, ze zijn er geweest of hebben iemand in de familie die er woont. Als je wat met elkaar gepraat hebt raden ze je een winkel in de buurt aan van hun vriend of familielid aan die volgens hun goed is en waar ze korting voor je kunnen regelen. Omdat ze heel vriendelijk zijn is het wat lastig om te weigeren. Een dergelijk iemand krijgt commissie voor iedere klant die in die winkel koopt.

In landen als India, Turkije of Marokko is deze wijze van klantenwerving heel gewoon. Zolang je je ervan bewust bent hoe het werkt is het geen probleem.

rij voor attractie

Waar lange rijen toeristen voor de kassa staan kun je benaderd worden door iemand die zegt op een gemakkelijker manier kaartjes te kunnen leveren.

Lastiger wordt het als er veel van dergelijke lieden bij elkaar staan. Als je bijvoorbeeld in het centrum van Jaipur loopt vraagt er iedere vijf minuten wel iemand waar je vandaan komt en of je het winkeltje van zijn broer wilt zien. Als je af en toe geen zin hebt om weer hetzelfde soort gesprek te hebben en weer hetzelfde soort kleedjeswinkeltje of zilverwinkeltje te zien kun je dat gewoon zeggen.

Wees er duidelijk in dat je geen belangstelling voor wat dan ook hebt en je wordt met rust gelaten.

Koop je kaartjes van tevoren online. Het scheelt je gedoe en vaak is het ook goedkoper dan een kaartje ter plekke te kopen.

Bijvoorbeeld: de rijen van de Vaticaanse Musea in Rome.

Bij de Vaticaanse Musea in Rome kun je in de rij aangesproken door Runners die je voor een rondleiding naar een toeristenbureau willen brengen. Er zijn echter maar enkele toeristenbureautjes en die bieden allemaal hetzelfde.

De Runners proberen je wijs te maken dat je via hun een speciale tour boekt. Zelfs een kopje thee met de Paus drinken is bespreekbaar. De rondleidingen zijn overigens wel een manier om de soms wel erg lange rijen van individuele bezoekers te vermijden.

Koop je kaartjes voor de rondleidingenechter ook online.

Vaticaanse Musea

Voor de Vaticaanse Musea in Rome staat in het weekend meestal een lange rij voor de kassa.

2. Heb twijfels als iemand je vertelt dat het officiële kaartjeskantoor verplaatst is.

Op het station van New Delhi kopen buitenlandse toeristen kaartjes voor een treinreis bij een apart loket op een andere verdieping. Als je de trap oploopt heb je kans dan een vriendelijke man je tegenhoudt en vertelt dat het loket wegens een verbouwing gesloten is. Je kunt je kaartjes vlakbij in een kantoortje kopen. De aardige man brengt je wel even. Bij het toeristenbureautje word je goed geholpen en je kunt een reis boeken.

Op zich is het allemaal geen probleem maar je koopt je kaartje niet bij de spoorwegen. Het loket waar je eerst naartoe wilde is natuurlijk wel gewoon open en je had gewoon treinkaartjes kunnen kopen.

Ticket verkoop

In West End in Londen vind je veel van dit soort winkels waar je kaartjes voor een voorstelling kunt kopen.

3. Kaartjes van attracties met korting kopen

In steden als Londen en New York zijn musicals erg populair. Overal zijn kiosken waar je kaartjes kunt kopen. Men adverteert met grote kortingen. In werkelijkheid vallen die kortingen echter erg tegen.

Het goedkoopst koop je nog altijd je kaartjes online of ruim van te voren bij de kassa. Voor lastminute kaartjes koop je theaterkaartjes bij het officiële TKTS kantoor.

4. De valse kaartjes verkopers.

Koop je kaartjes voor attracties en evenementen alleen via de officiële kanalen. Koop niet zomaar op straat een kaartje. Die kunnen vals of niet geldig zijn.

5. Pas op met foto's van verklede mensen rond attracties

Rond toeristische attracties als de Brandenburger Tor in Berlijn of het Colosseum in Rome kun je verklede artiesten tegenkomen waarmee je op de foto kunt. Bij het Colosseum is het een attractie om een foto te laten maken van jezelf met een gladiator.

Als je een foto van jezelf wilt hebben met een dergelijke straatartiest moet je eerst een prijs afspreken. Als je eerst de foto maakt heb je kans dat die je 20 euro gaat kosten voor iedere Romein die op de foto staat.

India

Sinds een paar jaar gelden er echter strengere regels voor artiesten op straat en moeten ook de verklede straatartiesten rond de attracties in Rome aan allerlei voorschriften voldoen.

Maar wees verstandig en vraag toch maar eerst naar de prijs voordat je met je camera aan de slag gaat.

6. Adviezen van taxichauffeurs.

Pas ook op met adviezen van taxichauffeurs over hotels, restaurants of clubs. Een advies kan gebaseerd zijn op commissie.