rugzaktrips vakantie

Gratis rondleidingen met een gids.

Een trend van de laatste tijd zijn de gratis stadswandelingen met gids. Zelfs sommige hostels organiseren inmiddels gratis stadswandelingen.

Je ziet in een paar uur de mooiste delen van de stad zodat je later zelf kunt terugkomen om de stad verder te verkennen. Een gemiddelde tour met gids duurt tussen één en twee uur.

Er zijn in veel steden ook gratis tours organiseren met een goede gids. Uiteraard is gratis door de fooi helemaal gratis maar omdat je zelf bepaald hoeveel je geeft kan het wel goedkoop blijven.

gratis rondleidingen

Rondleidingen met gids (soms gratis).

Berlijn

Bij de Brandenburger Tor in Berlijn is een verzamelpunt voor een gratis rondleiding van Sandemans New Europe.

Hoe worden de kosten betaald van een gratis tour?

Helaas is een tour meestal niet echt gratis. Er zijn verschillende verdienmodellen voor een gratis tour zoals:

  • De tour wordt gesponsord door een bedrijf. Dat kan een bedrijf in de toeristische sector zijn maar ook bijvoorbeeld een bierbrouwer of stokerij. De gids vertelt tijdens de tour ook over de producten van de sponsor. Zo kan de gids informatie geven over andere tours van een reisorganisator die niet gratis zijn. Uiteraard wordt een fooi door de gids wel gewaardeerd.
  • De tour begint of eindigt in een hostel, winkel of café. Het idee is dat dit klanten oplevert.

Meer redenen van een gratis rondleiding

  • De gratis stadswandeling levert de gids fooien op. Het bedrijf dat de tour organiseert krijgt daarvan een deel. Deze groepen kunnen groot zijn maar bij een grote groep is er minder druk om een goede fooi te geven.
  • Oprechte interesse van vrijwilligers die af en toe toeristen hun stad willen laten zien. Het komt voor, echt waar.

Hieronder vind je enkele adressen voor een gratis stadswandeling met gids. Er zijn echter veel meer aanbieders. Zoek op internet naar Free Tours en je krijgt genoeg aanbieders.

Een gratis rondleiding met een Global Greeter.

Deze persoonlijke vorm van rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers, de zogenaamde Greeters. Deze Greeters laten hun stad graag laten zien aan toeristen. Ze doen dat als een vriend zou doen dus verwacht geen professionele gids. Een Greeter kan je echter wel de stad laten zien zoals een bewoner die ziet. De groepjes zijn altijd klein. Meestal is het maximum zes personen.

New York was de eerste stad met Greeters maar tegenwoordig vind je ze overal in de wereld. Ook in o.a. Nederland, België, Duitsland en Frankrijk vind je Greeters. Een rondleiding is gratis en er wordt geen fooi verwacht.

Een overzicht van de steden met een Global Greeter project.

gids met groep

Een gids van Sandemans in Londen

De gratis tours van Sandemans New Europe.

Sandemans New Europe is de grootste organisator van "gratis" tours in de wereld. Je kunt het bedrijf inmiddels wel als een multinational beschouwen. Er worden gratis tours met gids aangeboden in o.a. Amsterdam, Brussel, Londen, Edinburgh, Dublin, Berlijn, München, Hamburg, Praag, Parijs, Madrid, Barcelona, Lissabon, Jeruzalem, New York en Kopenhagen.

Je kunt je online opgeven voor een gratis tour maar je kunt ook ongeveer 15 minuten voor vertrek naar het ontmoetingspunt gaan. Daar is dan iemand van Sandemans New Europe die je inschrijft. Aan het einde van de tour geef je de gids een fooi.

De gratis tours van Sandemans New Europe

rondleiding in Edinburgh

Een rondleiding met gids in Edinburgh. Er zijn speciale Ghost Tours.

De gratis tours van Discover Walks

Ook Discover Walks biedt gratis wandelingen aan in steden als Parijs, Barcelona, San Francisco, Rome, Praag, Londen, Lissabon en St Petersburg. Ook op zondag zijn er wandelingen.

Er worden binnen de steden verschillende tours aangeboden. Zo zijn er in Parijs stadswandelingen in Montmartre, Quartier Latin, rond de Nortre Dame en in het trendy Marais. Je hoeft niet te reserveren. Kom gewoon naar het vertrekpunt.

De gratis tours van Discover Walks

Gratis tours met gids in Londen, Berlijn en Parijs

Iedere dag zijn er gratis tours van Free Tours By Foot door Londen. Dit zijn uitstekende tours. Behalve de gewone stadswandelingen met gids heb je ook thematische tours. Zo zijn er een aantal routes waarbij je onderweg Britse hapjes kunt proeven. De gids werkt op basis van de fooien, de hapjes betaal je natuurlijk wel zelf.

Free Tours By Foot organiseert overigens ook gratis fietstochten door Londen.

Free Tours By Foot

Free Tours By Foot heeft inmiddels ook regelmatig rondleidingen in Berlijn, Parijs, Barcelona en in heel veel steden in de VS.

Gratis tours in de VS

  • Het Amerikaanse bedrijf Free Tours By Foot organiseert gratis tours met gids in steden als Boston, Chicago, New Orleans, New York, Philadelphia en Washington D.C.
  • Sandemans biedt in de VS een tour aan in o.a. New York. Er zijn echter meer aanbieders van gratis wandeltours met gids.

Gratis stadswandelingen in Italië

In Italië zijn heel veel bedrijven die gratis tours met een gids aanbieden. Pas wel op voor scams. Zo zijn er namaaksites waar je bij reservering een paar euro voor een tour moet betalen die normaal gratis is. Reserveren is voor de meeste tours niet nodig. Ga gewoon naar het vertrekpunt en meld je bij de gids.

Op de sites van de organisator staan de ontmoetingsplekken en de vertrektijden. Een gratis tour in Italië is gemakkelijk te vinden. Zoek gewoon op Free Tours in ....

Rondleidingen met gids (soms gratis).

Rondleidingen door Rome

Rome is een plaats met veel bedrijfjes die gratis stadswandelingen aanbieden. Twee voorbeelden van aanbieders van goede Engelstalige tours in Rome zijn:

  • De Rome Free Walking Tour. Er zijn o.a. een Colosseum Tour en een Vatican Tour (nee, niet op zondag).
  • Free Tour Rome. Er is een gratis tour in Rome bij nacht en een tour Klassiek Rome. Om 11:00 uur is er een Colosseum Tour en om 17:00 uur een Rome Centrum tour. Vertrekpunt is Piazza Di Spagna.

Gratis attracties in o.a.