rugzaktrips vakantie

Gratis leuke dingen doen in Parijs

In Parijs kun je ook met een krap budget nog aardig wat attracties en bezienswaardigheden bezoeken. Hieronder vind je enkele tips om goedkoop in Parijs te verblijven.

Enkele gratis bezienswaardigheden in Parijs zijn diverse musea waaronder het Louvre op de eerste zondag van de maand en het parfummuseum.

centrum Parijs

De arrondissementen van Parijs

1. Het centrum van Parijs

Parijs zelf is natuurlijk de belangrijkste attractie van Parijs en als je er bent is het nog gratis ook. Eigenlijk kun je dagen door de straten van Parijs slenteren zonder je te vervelen.

De meeste bekende bezienswaardigheden zijn in de arrondissementen 1, 2, 3, 4 en 8. De Eiffeltoren staat aan de Seine in arrondissement 7.

Het centrum van Parijs.

Overnachten in Parijs.

Overnachten

Gratis bezienswaardigheden in het centrum

De vele monumenten zijn ook van buiten goed te bezichtigen en de prachtige pleinen en mooie straten zijn een bezoek waard. Kerken en parken zijn meestal gratis toegankelijk. De romantische kades en bruggen van de Seine zullen je bekend voorkomen door de vele filmscenes die hier zijn opgenomen.

Als je jonger bent dan 26 zijn veel musea op sommige dagen, en soms altijd, gratis toegankelijk. Let dus goed op bij de kassa en neem je paspoort mee.

Gratis rondleidingen met gids door Parijs.

2. De Sacré-Cœur en Montmartre

De Sacré-Cœur is grotendeels gratis toegankelijk. Montmartre en de Sacré-Cœur liggen in het arrondissement 18.

Alleen al het uitzicht over Montmartre vanaf de trappen van de Sacré-Cœur is al de moeite van een bezoek waard. Als je een dagkaart voor de metro hebt kun je met een kabeltreintje gratis de heuvel van de Sacré-Cœur opgetrokken worden. Je kunt natuurlijk ook de trappen oplopen.

Vergeet niet het pleintje Place du Tetre te bezoeken. Place du Tetre ligt in een straat op de heuvel van de Sacré-Cœur. Place du Tetre is dat pleintje met schilders en portrettekenaars.

Meer gratis attracties in Montmartre

Sacré Coeur

De Sacré Coeur in Montmartre

3. Le Musée du Parfum

Le Musée du Parfum is gevestigd in een prachtig Napoleon III gebouw. Het museum is het bezit van parfummaker Parfumerie Fragonard. Het is een museum over de 5000 jaar oude geschiedenis van parfum. Hier zie je duizenden parfumflesjes en kun je de heerlijkste parfums testen.

Na de tour mag je parfum kopen tegen fabrieksprijzen maar er is geen druk om dat ook te doen. Het museum is iedere dag van de week geopend vanaf 9.00 uur. Op zondag vanaf 9.30 uur.

Adres: 9 Rue Scribe vlakbij Opéra Garnier. Metrostation: Opera.

Website Parfum Museum Fragonard

Louvre Museum

Vanaf de brug over de Seine loop je zo naar de binnenplaats van het Louvre Museum.

4. Musea op de eerste zondag van de maand.

Veel musea in Parijs zijn iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Dit geldt ook voor Musée d'Orsay, Centre Pompidou en Musée Rodin. Het Louvre Museum is alleen op de eerste zondag in het laagseizoen tussen oktober en maart gratis. Het is er dan wel druk.

Als je jonger bent dan 26 jaar kun je met een Europees paspoort gratis in het Louvre en Musée d'Orsay.

De populairste musea van Parijs

5. Begraafplaats Pére Lachaise

Begraafplaats Pére Lachaise is de meest bekende begraafplaats van de wereld. Hier zijn de graven van beroemde inwoners van Parijs als Jean Paul Sartre en Simone de Beauvoir, Moliere, Chopin, Balzac, Karel Appel, Edith Piaf, Maria Callas, Gertrude Stein, Oscar Wilde en Jim Morrison. Er zijn veel groteske grafmonumenten uit vorige eeuwen.

Metrostation Père Lachaise

6. Gratis couscous eten in Parijs

In een aantal bars in Parijs krijg je een gratis maaltijd als je minimaal een drankje koopt per persoon koopt.

Meer over gratis eten in Parijs.

Pére Lachaise

De begraafplaats Pére Lachaise (20e arr.).

7. Gratis uitzicht op een dakterras over Parijs

Als het mooi weer is kun je het dakterras van warenhuis Galeries Lafayette aan de Boulevard Haussmann bezoeken. Hier heb je een prachtig uitzicht over Parijs en zolang je niet op het terras van het restaurant gaat zitten is het uitzicht helemaal gratis. Het terras vind je op het dak van Lafayette Coupole.

Ook de buurman, het luxueuze warenhuis Printemps, heeft zo'n gratis toegankelijk dakterras.

Metrostation Chaussee D' Antin La Fayette. Lijn 7 en 9.

Over winkelen in Parijs.

Marché Aux Puces de Saint-Ouen

Op de Le Marché Aux Puces zijn ongeveer vijftien markthallen vol met antiek en curiosa.

8. De overdekte markten van Parijs

Parijs heeft veel prachtige 19de-eeuwse markthallen waar nog steeds groente, fruit en exotische waren verkocht worden. Deze kleurrijke markten zijn meestal op zondagmiddag en maandag gesloten.

Een leuke antiekmarkt en rommelmarkt in Parijs is de gratis toegankelijke vlooienmarkt Le Marché Aux Puces de Saint-Ouen. Rondom de vijftien sfeervolle markthallen met kleine antiekwinkeltjes en kraampjes is een reusachtige rommelmarkt gegroeid waar overtollige fabriekspartijen en namaak merkkleding verkocht wordt.

Antiek op de markt Marché Aux Puces

De antiekmarkt is geopend op zaterdag, zondag en maandag. Metro: Porte de Clignancourt. Loop naar de straat Rue des Rosiers voor de leuke markten.

Laat je dus niet afleiden door de open markt die je bij de viaduct op weg naar de Rue des Rosiers passeert. Je zult niet de eerste toerist zijn die bij het zien van de open markt te vroeg teleurgesteld omkeert zonder op de echte Marché Aux Puces geweest te zijn.

De Marché Aux Puces de Saint-Ouen begint achter de viaduct van de Périphérique, de ringweg rond Parijs.

Uitzicht op Parijs

Op het dakterras van warenhuis Galeries Lafayette.

Bois de Boulogne

Bois de Boulogne

Place du Tetre

Het kunstenaarspleintje Place du Tetre in Montmartre.

Saint Germain

In de boekenstalletjes langs de Seine bij Saint Germain is ook veel kunst te zien.