rugzaktrips vakantie

Met de trein door Italië reizen.

Italië beschikt over een uitgebreid spoorwegnetwerk dat alle belangrijke steden met elkaar verbindt. Het is zelfs mogelijk om per trein naar Sicilië te reizen.

De treinkaartjes in Italië zijn goedkoop en de Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia heeft ook nog vaak aanbiedingen.

Per trein door Italië

De treindiensten in Italië worden verzorgd door Trenitalia. Het spoorwegnetwerk verbindt alle belangrijke steden in Italië met elkaar.
Er rijden wel regionale busmaatschappijen in Italië maar die blijven alleen binnen de eigen regio en de dienstregelingen zijn niet op elkaar afgestemd.

De trein is het makkelijkste en goedkoopste vervoermiddel om van de ene regio naar de andere te reizen.
Je kunt treinkaartjes voor reizen binnen Italië online bij NS International kopen. Dat is wel zo handig.

Reizen met de trein binnen Italië via NS International

Reizen met regionale treinen en intercity's

De goedkoopste treinen zijn de lokale treinen aangeduid met Diretto en Interregionali. De Interregionali is met name een goede keus voor mensen die van de ene naar de andere regio willen reizen. Deze lokale treinen zijn erg populair. Tijdens spitsuur, in augustus en tijdens de vakanties is het dan ook soms moeilijk een zitplaats te vinden in deze treinen.

Tussen de grote steden rijden intercitytreinen. Deze intercity's zijn duurder dan de lokale treinen maar nog steeds een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo kost een enkeltje Milaan – Rome maar 65 euro . Voor de intercity kun je een zitplaats reserveren. Dit is in de prijs van het kaartje inbegrepen. Zeker een aanrader tijdens de schoolvakanties.

Reizen met een hogesnelheidstrein

De snelste manier om tussen steden te reizen is met de hogesnelheidstreinen. Het is de snelste maar ook duurste treinverbinding tussen de belangrijkste grote steden in Italië.

Reserveren is verplicht maar als het niet te druk is kan dat bij het loket voor je vertrekt.

Reserveer een trein binnen Italië via NS International.

Reizen met een interrail kaart.

Interrail kaarten zijn ook in Italië te gebruiken. Wie in Italië een paar lange treinreizen wil maken koopt het beste een Interrail One Country Card.

Treinkaartjes zijn in Italië echter goedkoop. Als je veel korte treinreizen wilt maken is het goedkoper om gewoon je treinkaartjes aan het loket te kopen.

Reizen met interrail.

Tip: Reizen vanuit Bologna.

Als je in korte tijd veel steden wilt zien kun je kiezen voor een weekje Bologna.

Bologna ligt op een knooppunt van de Italiaanse spoorwegen. Vanuit Bologna kun je met de trein in korte tijd naar veel populaire steden reizen. Bijvoorbeeld:

  • Florence: 38 min. met de HSL-trein. Iedere 15 minuten is er een trein.
  • Verona: De reis duurt 1 uur.
  • Venetië: De reis duurt anderhalf uur.
  • Milaan: De reis duurt maar een uur. Er gaat iedere 30 minuten een trein.