rugzaktrips vakantie

Het openbaar vervoer in Oostenrijk.

In Oostenrijk rijden er treinen tussen steden als Wenen, Salzburg, Innsbruck en Graz. Vanaf de stations kun je de bus nemen om door de regio te reizen.

Hieronder vind je informatie over treinen en bussen in Oostenrijk.

trein Oostenrijk

Het station in Innsbruck.

Reizen door Oostenrijk

De spoorwegen zijn voor het grootste gedeelte in handen van de Oostenrijkse nationale spoorwegmaatschappij ÖBB. Slechts enkele korte trajecten worden door particuliere spoorwegmaatschappijen geëxploiteerd.

Met een treinkaartje kun je iedere trein nemen die richting je eindbestemming gaat. Je kunt tot je je eindbestemming bereikt hebt zo vaak instappen en uitstappen als je wilt.

Reizen met de trein naar Oostenrijk.

Goedkope treinkaartjes en kortingskaarten

Treinkaartjes zijn in Oostenrijk niet de goedkoop. Maar de Oostenrijkse Spoorwegen ÖBB heeft een voordeelpas, de ÖBB Vorteilscard, waarmee je 50% korting krijgt. Er zijn nog voordeliger voordeelkaarten voor families, voor jeugd tot 26 jaar en voor senioren ouder dan 63 jaar.

Kijk op de website van ÖBB voor kaartjes en voordeelkaarten. Kaartjes en voordeelkaarten koop je online of iets duurder op het station.

Een andere manier om goedkoop per trein rond te reizen is het Einfach Raus-ticket. Met dit ticket kan een groep van 2 tot 5 personen een hele dag gratis van alle regionale treinen gebruik maken. Ideaal voor wie de streek rond een stad wil verkennen.

Overnachten

Interrail in Oostenrijk

Naast de voordeelpassen van ÖBB kun je ook een Interrail Ticket kopen voor Oostenrijk. Behalve gratis reizen op een beperkt aantal dagen krijg je met het Interrail Ticket ook 20% korting op verschillende boottochten over de Donau.

Met een Interrail Ticket kun je gratis reizen in de tweede klas van de meeste treinen van ÖBB. Voor de nachttreinen en de internationale treinen van Wenen naar Praag of naar Venetië moet je met Interrail wel een toeslag betalen.

Informatie over Interrail tickets.

overnachten

Met een moderne kabeltrein word je in Tirol de berg opgetrokken zodat je bergafwaarts kunt hiken, wandelen of fietsen.

Reizen met de bus in Oostenrijk

De treinen zijn vooral handig voor wie van stad naar stad wil reizen. Maar wie het achterland wil ontdekken is aangewezen op de bus. Oostenrijk beschikt dan ook over een uitgebreid busnetwerk dat naast de steden ook ieder klein dorpje aandoet.

Wie met de bus over lange afstanden wil reizen kan dat met één van de internationale bussen van bijvoorbeeld Eurolines of Flixbus doen.

Een kabelbaan bij Innsbruck

kabelbaan Innsbruck

Kaartjes voor de kabelbanen in Tirol.

Kabelbanen in Oostenrijk

Oostenrijk is een land in de Alpen. Bergwandelen is een nationale sport dus ieder weekend trekken de bergen veel bezoekers uit de steden.

Een handige manier om een berghut of restaurant op de top van een berg te bereiken is een rit met een kabelbaan of met een kabeltrein.

Als je vanuit een dal naar de top van een berg wilt zul je waarschijnlijk meerdere keren moeten overstappen. Als je bijvoorbeeld vanuit Innsbruck naar de top van de berg Hafekelar wilt neem je eerst een kabeltrein in het centrum van de stad. Hoog in de berg stap je over op een kabelbaan. Onderweg moet je dan nog één keer overstappen.

De kaartjes koop je online of bij het station van de kabelbaan.