rugzaktrips vakantie

Reizen met de trein in Duitsland

In Duitsland kun je met de trein goedkoop en snel naar bijna iedere bestemming in Duitsland reizen. De meeste grote steden zijn met de ICE, de Duitse hogesnelheidstreinen, en met intercity's te bereiken.

Kleine steden en dorpen kun je bereiken met een regionale trein.

Een kaartje kopen voor de ICE treinen in Duitsland

Via NS International kun je online gemakkelijk een kaartje kopen voor de hogesnelheidstreinen naar Duitsland. De snelle Duitse ICE treinen rijden vanuit grote stations als Amsterdam en Utrecht naar de grote steden in Duitsland. Je moet er wel op tijd bij zijn want kaartjes voor de ICE treinen zijn goedkoper als je vroeg boekt.

Vlak voor de datum van vertrek boeken is duur. Als je met een slaaptrein reist moet je zeker op tijd een bed reserveren.

Treinkaartjes voor treinen naar Duitsland.

Een kaartje online kopen bij de Duitse Spoorwegen

Het is soms goedkoper om je kaartje online bij de DB Bahn te kopen in plaats van bij NS International. Een voordeel van de site van DB Bahn is dat je zelfs op de dag van vertrek nog kunt boeken.

Op de site van DB Bahn vind je een reisplanner waar je ook Nederlandse en Belgische steden als vertrekstation kunt opgeven. De prijs tussen een kaartje van de DB Bahn en van de NS kan flink verschillen. Kijken en vergelijken kan dus lonen.

Een kaartje naar Berlijn of München kost met korting soms bijna de helft van een normaal kaartje.

Mondkapjes en andere bescherming tegen Covid-19.

ICE treinen

De snelle ICE trein van München naar Dortmund. Kaartjes kun je bij de automaat kopen maar vraag voor de zekerheid bij het loket naar kortingen.

Kortingen voor reizen binnen Duitsland

Als je veel tijd en weinig geld hebt en in het weekend wilt reizen kun je een Schones Wochenende Ticket nemen. Je mag dan met maximaal vijf personen een hele dag onbeperkt met regionale treinen door Duitsland reizen. In bijna alle steden kun je met deze kaart gratis van de S-Bahn, de bus, de metro en van de tram gebruik maken. Je mag met dit kaartje helaas niet met een Intercity of ICE trein reizen.

station Berlijn

Een regionale trein op Berlin Hauptbahnhof. In het weekend kan reizen met een regionale trein erg goedkoop zijn.

De Sparpeis Ticket van de Deutsche Bahn.

Een bekende kortingsactie in Duitsland is de Sparpeis Ticket van de Deutsche Bahn. Met de Sparpreis kun je goedkoop naar ieder station in Duitsland reizen.

Er zijn meerpersoonskaarten en kaartjes voor één persoon. Je moet wel minimaal drie dagen van tevoren reserveren. Ook zijn deze kaartjes maar beperkt te koop dus je moet er op tijd bij zijn anders zijn ze uitverkocht.

Kaartjes boeken bij DB Bahn

Berlijn station

Eén van de vele ICE treinen op Berlin Hauptbahnhof

Op werkdagen reizen met een regionale trein

Er zijn ook goedkope tickets waarmee je met regionale treinen op werkdagen onbeperkt door Duitsland mag reizen. Deze kaartjes kun je online kopen of iets duurder bij het loket op ieder station in Duitsland.

Reizen met de autoslaaptrein en de nachttrein.

Als je een auto mee wilt nemen op je reis door Duitsland kun je met de autoslaaptrein vanuit Düsseldorf of Keulen reizen. De autoslaaptrein uit Den Bosch rijdt niet meer.

De autoslaaptrein uit Düsseldorf rijdt naar Oostenrijk (Wenen en Innsbruck) en naar Italië (Verona en Livorno).

Trein Alpen

Een trein uit München komt aan op het station van Garmisch Partenkirchen in de Beierse Alpen.

Regionale trein

Dit soort regionale treinen rijdt op het platteland langs de kleine stations. Kaartjes koop je op het station bij het loket of bij de automaat.

trein in Duitsland

In de meeste grote steden in Duitsland kun je vanaf het station met de metro of de tram verder reizen.