rugzaktrips vakantie

Reizen met het openbaar vervoer door Zweden.

Zweden is een groot land en als je over land reist ben je veel tijd kwijt. Het goedkoopst reis je met de bus.

Er rijden snelle comfortabele bussen en snelle Intercity treinen tussen verafgelegen steden.

Zweden veerboten Denemarken

De spoorwegen van Zweden.

Zweden beschikt over een uitgebreid spoorwegnetwerk. De spoorwegen worden grotendeels geëxploiteerd door de vroegere staatsspoorwegen, SJ. SJ rijdt met hogesnelheidstreinen, intercities en internationale treinen naar Noorwegen en Denemarken. Ook de pendeltreinen rond Stockholm en Zuid-Zweden zijn van SJ.

De regionale treinen en stoptreinen in Zweden zijn vaak van andere vervoerders. Zo rijdt in het noorden de spoorwegmaatschappij Norrtag naar Kiruna en verder naar de Noorse stad Narvik. Ook spoorwegmaatschappij SJ rijdt overigens tussen Lulea naar Kiruna.

Het treinstation van Storlien.

Zweden

Storlien ligt in een wintersportgebied.

Kortingen op treinkaartjes in Zweden.

Als je student bent kun je met de internationale studentenkaart ISIC een flinke korting krijgen op je treinkaartjes. Je moet je ISIC kaart wel laten zien bij controle dus vraag deze studentenkaart wel op tijd aan.

Ook Interrail kan een optie zijn om goedkoper door Zweden te reizen. Let wel op dat je bij een internationale trein, een nachttrein en in sommige Intercity treinen moet reserveren. Dat kan online of op het station.

Koop je treinkaartjes op de website van SJ.

Tip: De treinkaart Arctic Circle Pass.

De spoorwegmaatschappij SJ biedt een Arctic Circle Pass aan waarbij je drie dagen of een week onbeperkt in- en uit kunt stappen op de route Kiruna and Narvik.

Mooie plaatsen langs de route zijn Abisko, dit is de beste plek om het noorderlicht of de middernachtzon te zien, en Björkliden waar je in de bergen kunt rondtrekken.

kaartjes voor rendiersafari's en excursies naar het Noorderlicht

Met de veerboot reizen van en naar Zweden.

Zweden heeft een lange kust en met de veerboot kun je dan ook overal komen. Zo kun je vanuit Stockholm met de veerboot over de Oostzee naar Finland, Estland (Tallinn) en Letland (Riga) varen.

Vanuit de Zweedse plaatsen Helsingborg en Götheborg (naar Frederikshavn) vaar je met de veerboot naar Denemarken. De overtocht van Helsingborg naar de Deense plaats Helsingor duurt maar 20 minuten.

Als je met de auto naar Zweden reist kun je in één nacht vanuit de Duitse steden Kiel en Travemünde naar de Zweedse steden Götheborg en Malmö in Zuid-Zweden varen.

Met de bus door Zweden reizen.

De goedkoopste manier om door Zweden te reizen is de bus. De afstanden zijn groot en de bussen in Zweden zijn dan ook modern en comfortabel. Vaak is er in de bus Wi-Fi dus je hoeft je onderweg niet te vervelen.

Elke regio heeft zijn eigen busmaatschappij. Op het centraal busstation kan je altijd terecht voor informatie over bestemmingen, busroutes, bustijden en prijzen van buskaartjes.

Naast de regionale bussen zijn er ook zogenaamde Express bussen. Dit zijn lange afstandsbussen die tussen de grote steden en door meerdere regio's rijden. Flixbus is een groot vervoersbedrijf in Zweden.

Reizen met Flixbus in Zweden.