rugzaktrips vakantie

De attracties en bezienswaardigheden van Krakau.

Uitgaan is in Krakau als studentenstad vooral op jongeren gericht. Je vindt er trendy restaurants maar er zijn ook goedkope Melkbars, bijzondere bars en clubs, concerten, festivals en theater.

In de omgeving van Krakau kun je Auschwitz (gratis) en de Wieliczka Mijn bezoeken. Je kunt ook naar de bergen van de Hoge Tatra bij Zakopane.

Vakantie in Krakau.

Krakau

De binnenstad van Krakau.

De binnenstad van Krakau.

Het meest interessante bezienswaardigheid in Krakau is de oude binnenstad met zijn historische en sfeervolle panden en rijke uitgaansleven.

Het centrale plein in de binnenstad van Krakau is het grootste nog bestaande middeleeuwse plein van Europa.

Verder moet je absoluut naar de Koninklijke Wawel Kathedraal gaan. Deze magnifieke kathedraal is de laatste rustplaats van veel Poolse koningen. Het is onderdeel van het oude centrum en op zondag (woensdag in de zomer) is de entree gratis.

Het vernietigingskamp Auschwitz Birkenau (64 km).

Het voormalig vernietigingskamp Auschwitz Birkenau ligt 64 km van Krakau in het dorp Oœwiêcim. Het kamp kan binnen twee uur met de bus van het station in Krakau worden bereikt. Je kunt ook met de langzame trein naar Oœwiêcim maar dan moet je vanaf het station nog wel een stukje lopen.

De toegang tot het kamp is gratis. Auschwitz bestaat uit twee kampen: Auschwitz 1 en Auschwitz Birkenau. Auschwitz Birkenau is het vernietigingskamp dat je kent van de films. Na de oorlog is het meest afgebroken maar er zijn weer delen herbouwd.

Auschwitz 1 is meer een museum maar de gebouwen in het kamp zijn nog origineel. Als je de kampen van Auschwitz wilt zien moet je er wel een dag voor uittrekken. Er is veel te zien.
Auschwitz 1 en Birkenau liggen ongeveer 2 km bij elkaar vandaan dus je kunt van het ene naar het andere kamp lopen.

De Wieliczka Mijn(15 km)

Ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Krakau ligt een zoutmijn, de Wieliczka Mijn, van 700 jaar oud en tot 211 meter diep. In deze zoutmijn zijn meren, ontelbare gangen en er is zelfs een kerk in gebouwd met kroonluchters.

De Wieliczka Mijn staat daarom ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kaartjes voor toegang en rondleidingen.

Het Joodse Ghetto en Schindler's List.

De film Schindler's List is grotendeels opgenomen in Krakau, in de Joodse wijk Kazimierz.

Het Joodse Ghetto uit de tweede wereldoorlog ligt overigens niet in Kazimierz. maar in de wijk Podgórze.

kaartjes voor toegang en rondleidingen.

Nationaal Park Ojców.

Aan de rand van Krakau ligt een klein nationaal park met hoge rotsformaties, kloven en valleien, watervalletjes en meer dan vierhonderd grotten. Op veel rotsen staan ruïnes van de kastelen die Krakau ooit moesten verdedigen.

Er loopt een populair hiking trail met een lengte van 163 km lengte langs 25 kastelen door het natuurgebied, het Trail Of The Eagles' Nests. Met de bus kun je de meeste ruïnes ook bereiken.

Het dorp Ojców ligt ongeveer 18 km van Krakau en is een mooi beginpunt om het natuurgebied te verkennen.

Goedkoop eten & drinken in Krakau.

Dankzij de vele studenten in Krakau is het in de avond erg gezellig in de binnenstad. De meer dan honderd cafés en clubs zijn vaak tot 4:00 uur open. De laatste gast bepaalt de sluitingstijd.

Alle restaurants in Krakau zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. Een leuk restaurant in Krakau is Restaurant Chlopskie Jadlo.
Adres: Ul. Sw. Jana 3, iets ten zuiden van Wawel. Het restaurant is ingericht als een authentieke, middeleeuwse boerderij, er is live muziek en er zijn veel traditionele Poolse gerechten voor redelijke prijzen.

Krakau

Rynek Glówny, Grote Markt, is het centrale plein van Krakau.

De kelderbars

Dankzij de vele studenten in Krakau is het in de avond erg gezellig in de binnenstad. De meer dan honderd cafés en clubs zijn vaak tot 4:00 uur open. De laatste gast bepaalt de sluitingstijd.

Er zijn stalletjes op het plein Plac Nowy in de vroegere Joodse wijk met Streetfood waar je lekker kunt eten. Er is een markthal met winkeltjes waar je o.a. traditionele stoofschotels kunt kopen.

kaartjes voor een kroegentocht in Krakau.

Overnachten in Krakau.

Krakau

Goedkoop eten in een Bar Mleczny.

De hele goedkope eetgelegenheden zijn de zogenaamde melkbarretjes (Bar Mleczny). De Bar Mleczny is een overblijfsel uit de communistische periode. De sfeer in deze eethuizen heeft nog steeds iets weg van een bedrijfskantine uit de vijftiger jaren. Je kunt er echter wel heel goedkoop Pools eten.

De Melkbars van Polen hebben een cult status dus je zult er behalve veel studenten en backpackers ook wel andere toeristen tegenkomen. Het eten is er goedkoop want het wordt nog steeds door de staat gesubsidieerd. De meeste Bar Mleczny zijn 's avonds gesloten.

  1. Bar Mleczny Górnik: Czysta 1, Krakau.
  2. Bar Mleczny Targowy: Alley Daszynskiego 19, Karkau.
  3. Bar Mleczny Pod Temida: Úl. Grodzka 43, Krakau.