rugzaktrips vakantie

Het joodse getto in Warschau.

Van het joodse getto in Warschau was al niet veel meer over. In de straat Ulica Prozna, vlakbij het Cultuurpaleis, waren nog een aantal verlaten huizenblokken uit het getto. Helaas zijn die tegenwoordig ook gerenoveerd en niet meer te herkennen.

Zo zijn de laatste sporen van wat hier tijdens de tweede wereldoorlog gebeurd is aan het verdwijnen. De foto's op deze pagina zijn in 2008 in de straat Ulica Prozna gemaakt. Vergelijk de foto's maar eens met situatie nu.

De Joodse wijk van Warschau.

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de nazi's in 1940 in Warschau een drie meter hoge muur met prikkeldraad gebouwd rond de joodse wijk. Het getto in Warschau bevond zich ten noordwesten van het huidige cultuurpaleis. In dit getto brachten de nazi's joden uit andere streken van Polen.

In eerste instantie woonden er in de joodse wijk 100.000 mensen maar uiteindelijk verbleven hier rond de 400.000 mensen.

Na drie jaar waren 300 duizend Joden richting het vernietigingskamp Treblinka getransporteerd.

Warschau getto

De opstand in het Joodse Getto.

De overgebleven 50.000 joden kwamen in 1943 in opstand. Het was een strijd met als doel zichzelf dood te vechten. De Duitsers hebben binnen een maand met veel geweld de opstand onderdrukt en het hele getto platgebombardeerd.

De leiders van de opstand pleegden zelfmoord toen hun bunker omsingeld was door de Duitsers. Slechts weinig joden overleefden uiteindelijk het getto van Warschau.

Aangezien het meeste van het getto is platgebombardeerd, is er niet veel meer te zien wat herinnerd aan die verschrikkelijke gebeurtenissen in 1943.

De restanten van het getto in Warschau

Er is nog een gedeelte van de originele muur zien in de Gouden straat (Ulica Zlotej 60) en in de Hooi Straat (Ulica Siennej 55). Enkele gebouwen vind je rondom het Paddestoelen Plein (Plac Grzybowski).

Dit is nog steeds de Joodse buurt van Warschau en hier staat achter het Joodse theater (Teatr Zydowski) de synagoge, Nozyk Synagogue.

kaartjes voor rondleidingen door de wijk.

Warschau

In de straat Ulica Prozna vind je de enige huizenblokken van het joodse getto die nog over zijn.

Ulica Prozna

In de straat Ulica Prozna waren in 2008 nog enkele tijdens de opstand aangeschoten appartementen. In deze straat zag nog iets van het getto. Je kon zelfs de kogelgaten in de gebouwen nog zien zitten. De gebouwen vielen echter bijna uit elkaar en waren verlaten. Een renovatie was nodig.

Helaas is de renovatie nogal doorgeschoten en is Ulica Prozna weer als nieuw. Veel van de Joodse Opstand is niet meer te zien. Vergelijk de foto's op deze pagina maar eens met wat je nu in deze straat ziet.

Warschau

Warsaw Uprising Museum

De gebeurtenissen in het getto van Warschau kunnen 'beleefd' worden in het moderne multimediale museum van de opstand (Muzeum Powstania Warszawskiego).
Adres: Ulica Przyokopowej 28.

Joodse restaurants bij Plac Grzybowski

Rondom Plac Grzybowski zijn diverse Joodse restaurants te vinden, zoals Shalom en Menora. Hier kun je tussen de middag voor zo'n 8 euro een volledige warme maaltijd krijgen.

Restaurants in Warschau.