rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer binnen de steden van India.

Binnen de meeste steden van India zul je meestal met een riksja of een Autoricksaw reizen. Deze vormen van openbaar vervoer zijn in India comfortabeler dan een bus en goedkoper dan een taxi,

In sommige grote steden als Bangalore, Mumbai en New Delhi rijden inmiddels metro's.

Autoricksaw

Rijden in een Autoricksaw.

Vervoer met een riksja in India.

Een riksja of Rickshaw is een soort overdekte fietswagen die in India, maar tegenwoordig ook in bijna alle westerse wereldsteden, gebruikt worden om passagiers goedkoop en milieuvriendelijk te vervoeren.

Reizen met de riksja is eenvoudig en handig voor korte afstanden. Doordat je in een riksja hoger zit kun je tijdens de rit over de hoofden van voetgangers kijken. Je kunt met de riksja bijna overal komen en comfortabel door drukke straten met veel voetgangers rijden, zoals in Old Delhi.

Overnachten in Delhi.

Overnachten

Onderhandelen met de riksja "walla".

Een rit met de riksja is vrij goedkoop. Het is de gewoonte om eerst over de prijs te onderhandelen voordat je instapt. Dit kan vrij lastig zijn omdat de meeste riksja "wallas" nauwelijks Engels spreken.

Omdat de prijs van een rit zo laag is valt er eigenlijk ook weinig te onderhandelen. Als de prijs echter veel meer is dan je wilt betalen kun je gewoon doorlopen en een andere riksja aanhouden. Schrijf de prijs die je wilt betalen op een papiertje en laat die aan de riksja "walla" zien.

Onderhandelen in India.

kaartjes voor een rondleiding in een riksja.

India

Reizen vanuit Delhi.

Hill Stations

De Hill Stations.

Reizen met een Auto Rickshaw of Tuk-Tuk.

Tegenwoordig worden zijn in de steden van India de Auto Rickshaws de meest populaire vorm van openbaar vervoer. Een Auto Rickshaw moet je niet verwarren met een auto. Een Autoricksaw is meer te vergelijken met een overkapte bromfiets voor drie personen.

De Auto Rickshaws bieden een populaire vorm van openbaar vervoer in de steden van India. Er kunnen in een Autoricksaw maximaal drie volwassenen vervoerd worden.

riksja

Een riksja is voor korte afstanden. Je moet het ook kunnen lopen.

Zo werkt een Auto Rickshaw

De Auto Rickshaw heeft een meter waarop het bedrag wordt aangegeven dat je moet betalen. Na 10 uur in de avond wordt er wel 50% extra gerekend boven het bedrag dat op de meter staat.

Na middernacht wordt het bedrag op de meter verdubbeld. Het is verstandig om van te voren expliciet af te spreken met de chauffeur of je via de meter gaat reizen of dat je een vaste prijs gaat afspreken. Doe dat voordat je in de Autoricksaw gaat zitten.

Trucs om je teveel te laten betalen.

Auto Rickshaw

Dit is je uitzicht in een autorickaw.

Een rit in een Autoricksaw.

Een Auto Rickshaw (of 3-wheel scooter) maakt veel lawaai het uitzicht is vanuit een Auto Rickshaw minder goed en het wagentje trilt tijdens de rit.

Echt genieten van je rit doe je niet in een Auto Rickshaw maar het is wel een prima methode om binnen een stad of plaats goedkoop langere afstanden af te leggen.

Een E-riksja.

Er zijn in veel steden ook electrische riksja's. Deze electrische riksja's zijn voor iets langere ritten dan een gewone riksja maar niet voor langere afstanden.

Men probeert de markt voor E-Rickshaw te reguleren. Dat is een goed idee want er zijn in het verleden veel ongelukken mee gebeurd door onervaren chauffeurs.