rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer in New York City.

In New York is het openbaar vervoer goed geregeld. Met de metro, bus, veerboot en taxi kun je overal in New York City komen.

De snelste vorm van openbaar vervoer is de metro. In de metro heb je geen last van de verkeersopstoppingen in de straten van Manhattan.

Reizen met de metro in New York City.

New York heeft één van de grootste metro netwerken van de wereld. Hierdoor kun je bijna heel New York City met de metro bereiken.

De metro rijdt in New York City 24 uur per dag. De meeste metrotunnels liggen onder de avenues van Manhattan. In de binnenstad zijn de metrostations allemaal ondergronds maar in de buitenwijken vaak ook bovengronds.

De metro is in New York een snelle en vooral ook een goedkope manier van reizen. Kaartjes zijn te koop bij de automaten op ieder metrostation.

De metro in Brooklyn.

Brooklyn

Buiten Manhattan is de metro vaak bovengronds.

Vervoer naar JFK Airport en LaGuardia Airport in Queens.

Vanaf JFK Airport rijdt er een Airtrain naar het dichtstbijzijnde metro- en treinstation waar je de trein en de metro naar Pen Station in Manhattan kunt nemen.

Vanaf luchthaven LaGuardia neemt u de bus of een taxi om Manhattan te bereiken.

Reizen met de bus in NYC.

De bussen met de blauwwitte kleur die door New York rijden zijn de officiële stadsbussen van New York. Kaartjes zijn te koop bij de chauffeur. Je moet wel gepast betalen met muntgeld want de chauffeur kan geen biljetten aannemen. Ook geeft de chauffeur geen geld terug. Je kunt ook met een metrokaart betalen.

Vervoer met de bus door New York kan wel traag zijn door de vele verkeersopstoppingen. Als je snel wilt reizen kun je beter met de metro gaan.

De veerboten in Manhattan

Als je goedkoop vanaf het water de skyline van Manhattan wilt zien met je de oranje Staten Island Ferry nemen. Deze veerboot tussen Staten Island en Manhattan is gratis en de boot vaart langs het Vrijheidsbeeld.

De Staten Island Ferry.

Als je naar het Vrijheidsbeeld wilt moet je in Lower Manhattan naar de kade in Battery Park gaan. Hier is de opstapplaats van de veerboten naar het Vrijheidsbeeld.

Vervoer in Midtown Manhattan.

Midtown Manhattan

Park Avenue in Midtown Manhattan.

Reizen met de taxi door New York City.

The Yellow Cabs zijn taxi’s met een officiële licentie. Het is aan te raden om alleen officiële taxi's te nemen. Doordat er veel taxi’s door de straten van New York rijden heb je altijd snel een taxi te pakken.

Je kunt iedere taxi die leeg langs komt rijden aanroepen door met je arm te zwaaien. De prijs wordt keurig bijgehouden op een meter maar dit is wel zonder fooi, een bedrag tussen de 10 en 15%.

Soms is het goedkoper om vooraf een prijs af te spreken. Voor ritten vanaf JFK Airport naar Manhattan geldt altijd een vaste prijs van rond de $60,- Vraag ernaar voordat je in de taxi stapt.

Enkele trucs om je af te zetten in een taxi.

Reizen met Über in New York

Über en de gele taxi's zijn over het algemeen even duur in New York. Overdag staan er echter veel files in Manhattan. Als je dan een Yellow Cab neemt ben je wel duur uit. Een Über is bij grote drukte goedkoper omdat een Uber geen meter heeft die doorloopt als de auto stilstaat.

Overdag ben je met Über in de drukke straten van Manhattan goedkoper uit dan met een Yellow Cab. In de avond wordt het echter anders. Als je op een populair tijdstip rond Times Square wilt instappen is een Yellow Cab veel goedkoper dan een Über.

fiets New York

Een Pedicab in Manhattan.

Een Pedicab in Manhattan

Vanuit een riksja (Pedicab) heb je een mooi uitzicht op NYC. Een rondrit met een riksja in New York is wel duur (rond de $ 120,- per uur) en soms zelfs nog meer door bijkomende kosten. Pas dus op als je een riksja neemt. Vraag altijd voordat je instapt naar de kosten.

Een populaire route voor de Pedicab is Central Park.

metro Manhattan

Een metrostation op 5th Avenue en 42 Street

taxi Manhattan

Zo roep je een taxi aan.

bus Manhattan

Een bus in NYC

Dagtrips vanuit New York.

Oostkust VS

De Oostkust van de VS.