rugzaktrips vakantie

Vrij kamperen in Zweden, Noorwegen en Finland.

Als je van vrij kamperen houdt is Scandinavië een paradijs. Noorwegen, Zweden en Finland zijn dun bevolkt en ruimte is dus niet schaars.

En als niet is aangegeven dat het verboden is mag je er kamperen.

Het allemansrecht in Scandinavië.

In Zweden, Noorwegen en Finland geldt het zogenaamde allemansrecht. Dit is niet zozeer een wet maar meer een eeuwenoud recht waarmee je maximaal van de prachtige natuur kunt genieten.

Uiteraard moet je goed met de natuur omgaan. Je mag niets kapot maken en geen afval achterlaten. Niet storen en niets vernielen of vervuilen dus. Het allemansrecht niet in beschermde natuurgebieden.

Overnachten in Scandinavië.

Noorwegen Zweden

Het allemansrecht houdt het volgende in:

  1. Je mag overal een paar dagen met een tent kamperen. Als het land van iemand anders is dan moet je natuurlijk wel de eigenaar vragen.
  2. Je mag over ieders land lopen zolang je de eigenaar maar niet hindert
  3. Als het niet specifiek verboden is mag je overal waar het geen kwaad kan een kampvuurtje maken. Op kale rotsen mag je geen vuurtje maken omdat de stenen dan kunnen barsten.
  4. Je mag voor eigen gebruik paddenstoelen en bessen plukken.

Leuke plaatsen om te kamperen.

Mooie plaatsen in Noorwegen waar je kunt kamperen zijn de beboste hellingen bovenop een fjord, op een strand in een fjord aan de zee en zelfs rond Oslo zijn er mogelijkheden om gratis te kamperen.

In Zweden zijn bijvoorbeeld de sprookjesachtige meren en bossen van Småland, Östergötland, Västergötland en Dalsland prachtig om in te hiken en daarbij vrij te kamperen.

Zweden

Kamperen in Scandinavië

De lange dagen en de korte nachten van Scandinavië in de zomer maken vrij kamperen gemakkelijker. Het is in de nacht immers minder lang donker.

In de praktijk kun je overal kamperen wat niet omheind is en wat verder dan 150 meter van de dichtstbijzijnde bebouwing af staat. Dit recht tot vrij kamperen geldt overigens niet voor campers en caravans.

boot Zweden