Als je in Nederland wilt kamperen dan wil je natuurlijk niet op een camping tussen de bungalows en de stacaravans met tuintjes terechtkomen. Veel wandel- en fietsroutes lopen gelukkig langs natuurcampings.
Avontuurlijker is het natuurlijk om in de bossen wild te kamperen. In Nederland is het helaas verboden en je kunt er boete voor krijgen van 150 euro. Er zijn gelukkig alternatieven.
Er zijn in Nederland nog maar een paar plaatsen waar je in de natuur kunt kamperen. Natuurlijk kun je aan de rand van een natuurgebied bij iemand in de achtertuin of op het erf je tent opslaan. Met toestemming van de eigenaar mag dat. Leuker is het echter om te kamperen in een natuurgebied. Staatsbosbeheer heeft daarvoor de natuurkampeerplaatsen.
Paalkamperen bij Staatsbosbeheer mag helaas niet meer. Het gaf teveel rommel in de bossen.
Op sommige eilandjes in de Biesbosch kun je wild kamperen. Je kunt een kajak huren.
Natuurcampings zijn kleinschalige campings en liggen in een mooie omgeving. Natuurcampings liggen vaak in de buurt van kano-, fiets- of wandelroutes.
Een overnachting op een camping van Staatsbosbeheer kost maar een paar euro. Er zijn drie campings die het hele jaar geopend zijn. Je kunt hier dus ook in de winter kamperen. In de winter is er soms een vuurhut waar je je kunt opwarmen bij een vuur.
Als je op een erkent natuurkampeerterrein wilt kamperen kun je een natuurkampeerkaart nodig. Je koopt deze kaart o.a. op de camping.
Als je gratis en midden in een natuurgebied wilt kamperen kun je gebruik maken van de kanokampeerplaatsen van Natuurmonumenten. Normaliter is het verboden om in een natuurgebied te kamperen. Natuurmonumenten heeft een aantal plaatsen aangewezen waar gratis mag kamperen aan het water.
Deze kampeerplaatsen zijn bedoeld voor kanovaarders. Vaak kampeer je op een drijvende vlonder.
In de Biesbosch zijn mooie natuurcampings.
Op een aantal plaatsen in Nederland zijn plekken aan het water waar je gratis mag kamperen. Reserveren is niet mogelijk.
In het waterrijke natuurgebied Nationaal Park de Weerribben-Wieden, niet ver van Giethoorn, zijn drie van deze kanokampeerplaatsen.
Tip: Huur een kajak en vaar naar één van deze mooie plekken aan het water.
Meer informatie over kamperen in de natuur
(Natuurmonumenten).
Het is in Nederland toegestaan om in de tuin of op het erf van een boerderij te kamperen. Uiteraard moet je daarvoor wel toestemming hebben van de eigenaar of de bewoners.
Op de website van Campspace kun je een kampeerplaats op particulier terrein boeken. Een kampeerplaats kost maar een beetje. Uiteraard heb je hier faciliteiten als water en gebruik van het toilet.
Bij Giethoorn kun je aan het water op en drijvende vlonder je tent opslaan. Reserveren is niet mogelijk/
In Nederland mag je niet zomaar gaan wildkamperen. Als je ontdekt wordt kun je met een waarschuwing weggestuurd worden en/of een boete krijgen van ongeveer €150.
De enige landen waar je wel mag wildkamperen zijn Zweden, Noorwegen en Schotland.
Tip: Neem wel een opvouwbaar zonnepaneel en/of een flinke powerbank mee om je camera en smartphone op te laden.