rugzaktrips vakantie

Je uitrusting voor rondreizen: de lakenzak.

Lakenzakken en slaapzakken

Lakenzakken zijn dunne hoezen die je in een slaapzak kunt stoppen. Je slaapt dan dus in je lakenzak en raakt dus niet je slaapzak aan. Je slaapzak blijft dan langer schoon en je lakenzak kan gemakkelijk gewassen worden.

Als je tijdens je reis in niet al te schone budgethotels en hostels slaapt is een lakenzak een uitkomst. Met je lakenzak slaap je zelfs in het meest smerige hostel tussen schone lakens.

Verschillende soorten lakenzakken met prijs

Meer voordelen van een lakenzak.

Een voordeel van het gebruik van een lakenzak in koudere klimaten is dat je een minder dikke slaapzak hoeft mee te nemen.

In warme landen heb je met een lakenzak geen slaapzak nodig als je gaat rondreizen. Een lakenzak is zelfs als je kampeert meer dan voldoende.

Een lakenzak geeft 's nachts weinig warmte maar je hebt wel wat over je heen wat je kunt wassen.

Goedkoop overnachten in hostels.

De meest verkochte lakenzakken.

Verschillende soorten lakenzakken

Lakenzakken kunnen van katoen, zijde en polyester zijn. Voor koude klimaten zijn er de lakenzakken van thermo-materiaal.

Als je naar een warm klimaat gaat kun je het beste een lakenzak van zijde of polyester nemen. Lakenzakken van zijde en polyester zijn licht en drogen snel. Lakenzakken van polyester en zijde gaan dus minder snel stinken.

Een lakenzak van katoen voelt lekker aan en is goedkoper. Ze zijn echter wel zwaarder, ze nemen veel ruimte in en je krijgt ze moeilijk droog.

De meest verkochte slaapzakken.

Kies de juiste lakenzak.

Als je naar de tropen of subtropen gaat zul je geen lakenzak van katoen willen meezeulen.

Als je in de winter gaat kamperen of als je naar landen met een kouder klimaat gaat kun je een lakenzak van thermo-materiaal meenemen. Je kunt dan een minder dikke slaapzak mee te nemen.

Nadelen van een lakenzak van thermo-materiaal: Je lakenzak is zwaar en neemt veel plaats in.

Er zijn ook nog lakenzakken met een combinatie van katoen en synthetische vezels of katoen met zijde.

Slaapzakken.

slaapzakken

Het dekenmodel en het mummiemodel.

Je hebt lakenzakken in de vorm van dekens en er is het mummiemodel. Bij het dekenmodel lig je gewoon tussen de lakens. Je hebt een onderlaken en bovenlaken.

Er zijn lakenzakken met een aparte hoes voor een kussen.

Bij het lakenzak met een mummiemodel heb je ook nog een laken achter je hoofd. Je hoeft met een dergelijke lakenzak dus niet je hoofd op een twijfelachtig kussen in een hostel neer te leggen. Ook zijn deze lakenzakken lichter en minder groot dan een dekenmodel lakenzak.

Lakenzakken voor één en twee personen

Bekende merken lakenzakken

Enkele bekende merken voor lakenzakken zijn Cocoon, Sea to Summit, Travelsafe en Lowland.

De prijzen voor een lakenzak varieert tussen de 20 Euro voor katoen tot 130 euro voor zijde.