rugzaktrips vakantie

De mooiste wandelroutes van Nederland.

Een langeafstandspad is een wandelroute van meer dan 100 km. U loopt een route dus in meerdere dagen. In Nederland zijn 23 langeafstandspaden (LAW's) en 19 streekpaden. De LAW's zijn aangegeven met wit-rode markeringen. Sommige routes kun je ook fietsen.

Bekende langeafstandspaden zijn het Pieterpad (492 km), het Nederlands Kustpad (725 km), het Trekvogelpad (400 km) en het Pelgrimspad (453 km).

Wandelen in een natuurgebied.

pad in Grote Peel

Wandelen in de Groote Peel, Noord-Brabant.

Het Pieterpad lopen.

Het Pieterpad, LAW 9, is de meest populaire wandelroute van Nederland. De route loopt van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg.

Het is een pad van ongeveer 500 km lengte. De meeste wandelaars lopen de route dan ook niet op aan een gesloten dagen. Over het algemeen houdt men een route van 26 etappes aan verspreidt over meerdere weekenden.

Onderweg kun je overnachten in een hotel, hostel, B&B of op de camping.

De etappes van het Pieterpad met tips.

Onderweg overnachten.

Overnachten

Wandelgidsen en routekaarten

Wandelen over het strand langs de Nederlandse kust.

Je kunt van Hoek van Holland over het strand naar Den Helder lopen.
Deze lange strandwandeling van 150 km door Zuid- en Noord-Holland kun je in zes etappes lopen. Tip: Loop langs de vloedlijn.

  1. Van Hoek van Holland naar Wassenaar (35 km).
  2. Van Wassenaar naar Noordwijk aan Zee (20 km).
  3. Van Noordwijk naar IJmuiden (30 km).
    In IJmuiden kun je tussen april en oktober het Noordzeekanaal oversteken met een watertaxi. Het kost 7 euro.
  4. Van IJmuiden naar Egmond aan Zee (25 km).
  5. Van Egmond aan Zee naar Callantsoog (27 km).
  6. Van Callantsoog naar Den Helder (15 km).

De rustigste stranden van Nederland.

Tip: Een gratis wandelboekje van Natuurmonumenten.

Het Hertogenpad in Noord-Brabant.

Het Hertogenpad loopt van Breda via Kaatsheuvel, 's Hertogenbosch en Uden naar Roermond. Onderweg kom je door de natuurgebieden de Loonse en Drunense Duinen, Maashorst, de Groote Peel en het Leudal.

De wandelroute kun je in twaalf etappes lopen. De route begint op het Kasteelplein in Breda. Je kunt routekaarten van de etappes gratis downloaden op de website van Wandelnet.

De mooiste wandelroutes in Nederland.

Wandelen van station naar station.

Als je gaat wandelen moet je maar zien hoe je terugkomt bij je auto of fiets. De oplossing van de NS is simpel. Begin en eindig een wandeling bij een treinstation. Je kunt dan met de trein naar huis.

Er zijn ongeveer 48 wandelingen in heel Nederland samengesteld. Enkele routes loopt u in twee dagen. U moet dus onderweg overnachten.

De mooiste wandelroutes in Nederland.

natuurgebieden

Het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht..

Het Pelgrimspad lijkt wel wat op de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Je langs bij deze wandelroute langs bedevaartsplaatsen en plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

Het Pelgrimspad is ongeveer 450 km lang en begint bij het Begijnhof in Amsterdam. Verder loop je o.a. langs de Mariakapel in Heusden, de Sint-Janskathedraal van Den Bosch en het Vrijthof in Maastricht.

Het Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Twente.

Het Trekvogelpad is een natuurpad van ongeveer 400 km. U loopt van de badplaats Bergen aan Zee naar Usselo bij Enschede.

Onderweg passeert u o.a. de natuurgebieden de Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek.

Neem dus je verrekijker en camera mee.

Overnachten onderweg

De meeste wandelaars lopen een lange-afstandspad in de voorgeschreven etappes. Een lange wandelroute kun je in meerdere weekenden verspreid over meerdere jaren lopen.

Wandelgidsen en routekaarten

Wandelgidsen en routekaarten