rugzaktrips vakantie

Eilandhoppen op de Waddeneilanden.

Je kunt eilandhoppen op de Wadden maar verwacht niet dat je per dag meer dan twee eilanden kunt bezoeken. Daarvoor is de zee tussen de eilanden te grillig en de vaargeulen te kronkelig.

De eilanden Texel, Vlieland en Terschelling kun je het gemakkelijkst samen bezoeken.

De veerboten

veerboten wadden

De overtocht van Texel naar Vlieland en v.v.

De veerboot van Texel naar Vlieland, de Waddenveer, ligt vlakbij het dorp De Cocksdorp, ongeveer 23 km van de haven waar je eerder met de veerboot uit Den helder bent aangekomen. De veerboot ligt aan het strand bij paal 33. Er is een bushalte vlakbij de veerboot.

Kaartjes voor de Waddenveer koop je bij de veerboot (paal 33). Je kunt je kaartjes ook online kopen.

De veerboot tussen Texel en Vlieland.

Overnachten op de Waddeneilanden.

Overnachten

De Waddenveer tussen Texel en Vlieland.

De veerboot van Texel naar Vlieland vaart alleen tussen begin april en eind oktober. In juli en augustus vaart de veerboot dagelijks naar Vlieland, een of twee keer aan het eind van de middag om 16:00 uur en 17:15 uur voor de enkele reizen met of zonder fiets.

In de andere maanden vaart de veerboot vanuit Texel alleen op dinsdag, woensdag, donderdag en soms op zondag aan het eind van de middag. In juli en augustus zijn er ook overtochten in de ochtend voor dagtochten..

Als je vanuit Vlieland naar Texel wilt varen kun je ook online reserveren.

De aankomst op Vlieland.

De overtocht van Texel naar Vlieland duurt ongeveer een half uur met de boot. Als je vanuit Texel op Vlieland aankomt brengt een voertuig, de Vliehorsexpres, je gratis van het strand naar het Hotel Posthuys Vlieland. Hier kun je de bus nemen naar het enige dorp op Vlieland.

In het Posthuys kun je ook een fiets huren om daarmee het eiland te verkennen. Je fiets kun je bij fietsverhuur Zeelen in het dorp Oost-Vlieland je fiets weer inleveren als je met de veerboot naar Terschelling wilt verder reizen.

Verblijf op Vlieland

Vlieland

De Vliehors Expres brengt je op Vlieland van de veerboot uit Texel naar Hotel Het Posthuys.

De veerboot tussen Vlieland en Terschelling en v.v.

Tussen half april en eind september varen er op dinsdag, woensdag en donderdag snelle veerboten van rederij Doeksen van Vlieland naar Terschelling. Er gaat een boot in de ochtend en één aan het begin van de avond.

Een enkeltje tussen Vlieland en Terschelling kost ter indicatie € 7,75. De rechtstreekse overtocht duurt maar een half uur. Als er geen veerboot rechtstreeks tussen de eilanden vaart kun je ook via Harlingen varen. Met de snelle veerboot maak je de oversteek redelijk snel.

De veerboten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling.

veerboot Harlingen

Tussen Vlieland en Terschelling zit je in deze vliegtuigstoelen.

De Waddentaxi of met een historisch zeilschip.

In de zomer zijn er op zaterdag twee overtochten met een Waddentaxi tussen Vlieland en Terschelling waarvoor je losse kaartjes kunt kopen. Een kaartje voor deze snelle boot kost ongeveer € 22,00.

Op andere dagen kun je wel een watertaxi afhuren. In een watertaxi is plaats voor 12 personen. Een boot afhuren is duur als je de prijs niet kunt delen met twaalf personen.

Het historische zeilschip de Willem Jacob (1889) vaart in de zomervakantie tussen de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maar de frequentie is maar een paar keer per week. Je moet dus goed plannen als je een overtocht tussen twee eilanden met de Willem Jacob in wilt bouwen.

Varen op een historische klipper is een unieke ervaring en je kunt het afwisselen met een overtocht met een voetveer (Texel - Vlieland), veerboot (Vlieland - Terschelling) of een watertaxi.

Terschelling en Ameland.

Tussen de eilanden Terschelling en Ameland en tussen Ameland en Schiermonnikoog is het altijd lastig om een boot te vinden voor de overtocht.

In de zomer kun je soms met het zeilschip Willem Jacob tussen de eilanden varen.

Je kunt ook via Harlingen langs de Friese kust fietsen naar de veerboot in Holwerd. De afstand is ongeveer 54 kilometer.

De veerboten naar de eilanden.

de eilanden

De veerboten varen vanuit Harlingen, Holwerd, Lauwersoog en Eemshaven.

Naar het strand op de Waddeneilanden.

Ameland en Schiermonnikoog.

Ook van Ameland naar Schiermonnikoog is het lastig om met de boot rechtstreeks over te steken. Je kunt vanaf Ameland terugvaren naar Holwerd en dan naar de veerboot naar Schiermonnikoog in Lauwersoog fietsen. De afstand is maar 23 km.

In de zomer kun je soms met het zeilschip Willem Jacob tussen de eilanden varen.

De veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog.

Eilandhoppen met een historisch zeilschip.

Er liggen in de haven van Harlingen antieke tweemasters en driemasters waarmee je kun meevaren voor een tocht langs de Waddeneilanden. Er zijn dagtochten en vaartochten met meerdere overnachtingen.

Zo kun je met de snelle traditionele zeilschepen La Bohème, de Zeemeeuw en de Bree Sant vanuit de haven van Harlingen een aantal dagen eilandhoppen op de Waddenzee.

Het is een prachtig gezicht deze schepen met volle zeilen te zien varen.

Eilandhoppen en zeilvakanties op de Waddenzee
(met prijzen en vertrektijden).

Meevaren met het historische zeilschip de Willem Jacob.

Een overtocht met de klipper de Willem Jacob is een echte dagtocht. Onderweg wordt zoveel mogelijk vermeden om op de motor te varen en mag je meehelpen met het zeilen. De prijs voor een dagje zeilen op de Waddenzee ligt tussen de € 60,-. en de € 80,-.

Informatie voor een overtocht met de Willem Jacob.

Overnachten op de eilanden.

Op de eilanden Texel, Terschelling en Ameland kun je tijdens je tocht goedkoop overnachten in een hostel van Stayokay. De eilanden zijn het beste per fiets te verkennen.

De hotels en pensions op de Waddeneilanden.