rugzaktrips vakantie

Het Duitse Waddeneiland Borkum

Hoewel het eilandje Borkum vlakbij de kust van Groningen en Schiermonnikoog ligt is het eiland toch duidelijk anders dan de Nederlandse Waddeneilanden.

Leuke attracties op Borkum zijn het stadje, het strand en het kuurcentrum met verwarmd zeewater. Heel bijzonder is de zandbank met zeehonden vlak voor de boulevard.

De hotels en vakantiehuizen in Borkum.

Eilandhoppen op de Waddeneilanden.

Borkum strand

Een trip naar het leuke eiland Borkum

Het Duitse Waddeneiland Borkum is voor Nederlanders minder bekend dan de Nederlandse Waddeneilanden.

Eigenlijk is dat jammer want vanuit Eemshaven in de provincie Groningen is het eiland met de snelle veerboot in maar 25 minuten te bereiken. Een dagje naar Borkum hoeft dus niet duur te zijn.

De hotels en vakantiehuizen op Borkum

Overnachten op Borkum.

Overnachten

Goedkoop overnachten op Borkum

Op warme dagen in het weekend is het eiland populair en het is dan lastig om een kamer te krijgen. Reserveer dus op tijd.

Er zijn twee campings op Borkum: Insel-Camping Borkum bij het stadje op Borkum en de kleine camping Aggen in het oosten van het eiland. De meeste hotels, appartementen, vakantiehuizen en pensions op het eiland zijn in het stadje Borkum.

De Waddeneilanden

Waddeneiland

Borkum ligt naast het Nederlandse eiland Schiermonnikoog

Het strand van Borkum

Borkum heeft net zoals de Nederlandse Waddeneilanden een breed strand. Bijzonder is de zandbank vlak voor het enige stadje op Borkum. Deze zandbank zorgt ervoor dat er voor de boulevard weinig stroming is. Voor hoge golven moet je iets verder het strand oplopen.

Op de zandbank liggen altijd zeehonden. Vanaf de boulevard kun je ze met het blote oog zien. Je kunt ook naar de zeehonden toe lopen.

Borkum

Op het strand van Borkum.

Bijzonder op de Duitse Waddeneilanden zijn de grote overdekte strandstoelen die je op het strand kunt huren. Op Borkum hebben deze strandstoelen vrolijke kleuren.

Als je iets verder van het stadje wegloopt is het strand rustig en kun je lange strandwandelingen maken.

Op een deel van het strand kun je kitesurfen en kiten.

Borkum

Op het autovrije Borkum is de fiets het belangrijkste vervoermiddel.

Het stadje van Borkum

Het enige stadje van Borkum ligt aan de zijde van Schiermonnikoog aan het strand. Het is een bekend kuuroord door het schone zeewater en de pollenvrije zeelucht. Het eiland is in principe autovrij maar er is wel een groot parkeerterrein.

Je kunt het beste een fiets huren als je op Borkum bent. De fietsenverhuurder op het kleine station is gemakkelijk te vinden.

Vanaf het station van Borkum is het ongeveer 10 minuten lopen naar zee. Onderweg loop je langs diverse terrasjes van restaurants en cafés.

In grote wellness centrum op Borkum is een zwembad met verwarmd zeewater. Je kunt er dus ook in de winter in zeewater zwemmen.

De attracties van Borkum

De winkelstraten van Borkum

Er is een winkelstraat op Borkum maar het grootste deel van het jaar zijn op zaterdagmiddag en zondag de meeste winkels gesloten.

In de pizzeria's en in Grieks-restaurant Akropolis in de Bismarckstrasse kun je redelijk goedkoop eten. Voor goedkope vis kun je naar Fischimbiss Knurrhahn in de winkelstraat Franz-Habich-Straße.

De Duitse eilanden Borkum en Juist.

Bremen

Met het openbaar vervoer naar Borkum.

Vanuit Eemshaven, niet ver van Delfzijl, vertrekken iedere dag meerdere boten naar het eiland Borkum. Het is de veerboot uit de Duitse plaats Emden die hier aanlegt.

In de haven kun je bij de kassa kaartjes kopen. Er zijn snelle boten en autoveerboten. Er gaan genoeg boten voor een dagtrip waarbij je in de ochtend rond 10:00 uur vertrekt en rond 17:00 uur terug vaart.

De veerboot naar Borkum

Met de autoveerboot duurt de overtocht vanuit de Eemshaven naar Borkum ongeveer een uur. Met de snelle catamaran ben je er in 25 minuten. Over het algemeen hoef je als voetpassagier niet te reserveren.

Je kunt in Eemshaven gemakkelijk parkeren op de parkeerplaats bij de aanlegsteiger.

De prijzen en dienstregeling van de Borkumlijn

Borkum

Met dit leuke open treintje rij je van de veerboot naar het station van Borkum.

Van de haven op Borkum naar de badplaats

In de haven van Borkum wacht een vrolijk gekleurd treintje waarmee je in ongeveer 10 minuten naar het station van Borkum reist. Dit treintje is op vertoon van je kaartje voor de veerboot gratis.

Op het station van Borkum kun je fietsen huren en er zijn hotels en pensions.

De hotels van Borkum

Wadlopen Borkum

Voor de kust van Borkum kun je met een gids wadlopen.

Met de trein of de bus van Groningen naar de Eemshaven

Je kunt vanuit Groningen met de trein naar Roodeschool en Eemshaven reizen. De Arriva trein rijdt rijdt drie a vier keer per dag in Roodeschool door naar Station Eemshaven. Deze treinen sluiten aan op de vertrektijden van de veerboten naar Borkum.

Het nieuwe station in de Eemshaven ligt op loopafstand van de haven.

In Roodeschool kun je overigens ook een regiotaxi nemen voor de ongeveer 5 km naar Eemshaven.

De attracties van Borkum

Voor de kust van Borkum kun je met een gids wadlopen. Op het station in Borkum kun je de kaartjes kopen. Ook voor de andere attracties op Borkum kun je naar het station voor reserveringen.