rugzaktrips vakantie

Een paar dagen in een natuurgebied.

In een natuurgebied geef je niet veel geld uit als je gaat fietsen, mountainbiken, wandelen en picknicken. Neem dus wel je eigen lunchpakket en drinken mee als je erop uitgaat.

In de buurt van natuurgebieden kun je overnachten in een hostel of op een goedkoop kampeerterrein van Staatsbosbeheer.

Hotels in natuurgebieden

natuurgebieden

Overnachten in natuurgebieden in Nederland.

Als je van buiten zijn en natuur houdt kun je goedkoop overnachten in één van de hostels, budgethotels of natuurcampings in een natuurgebied. Vooral een kampeerplaats op een natuurcamping van Staatsbosbeheer is erg goedkoop. Het is zelfs op een aantal plaatsen mogelijk om gratis in een bos te kamperen.

Een overnachting in een hostel is echter ook redelijk goedkoop. Veel hostels van Stayokay staan in of bij een natuurgebied.

Overnachten in de natuur.

Overnachten

De Waddeneilanden.

De Waddeneilanden behoren tot de mooiste stukjes Nederland. De duinen van Texel zijn een Nationaal Park net zoals het hele eiland Schiermonnikoog. Op Terschelling, Vlieland en Ameland vind je veel unieke natuurgebieden met veel vogels. Op Vlieland en Schiermonnikoog zijn weinig auto´s dus heb je alle ruimte.

Heel bijzonder is een Wadlooptocht vanuit de dorpen Holwerd, Lauwersoog of Pieterburen over de Wadden. In de zomer kun je met wat moeite en een goede planning tussen de Waddeneilanden eilandhoppen. Op alle eilanden kun je bij de veerboot al een fiets huren.

Drunense Duinen

Nationaal Park de Drunense Duinen bij Udenhout (Noord-Brabant)

Het Duitse eiland Borkum

Het Duitse Waddeneiland Borkum heeft overigens ook een prachtige natuur. Het autovrije eiland is met de snelle veerboot vanuit Eemshaven (Groningen) al in 25 minuten te bereiken.

Voor de boulevard van Borkum ligt een zandbank met zeehonden. De zeehonden zijn op het strand goed te zien.

Het Waddeneiland Borkum.

strand

Je kunt het hele jaar uitwaaien op het strand van Hoek van Holland.

Een paar dagen strand en zee.

Nederland heeft vanaf Zeeuws Vlaanderen tot en met de Waddeneilanden een lange kust met op veel plaatsen een breed strand en fraaie duinen. Je kunt op het strand bijna het hele jaar door uitwaaien. Zelfs op een zonnige dag zijn er veel stranden waar het niet druk is.

Als je wilt kun je in een aantal dagen over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder lopen (of fietsen). In totaal loop je dan zo´n 140 km. Als je vanuit Hoek van Holland richting Den Helder loopt heb je meestal de wind in de rug.

Zuid-Nederland

Zuid-Nederland

Noord-Holland

Noord- en Zuid-Holland

Schoorl

De duinen van Schoorl

Brabant Natuurgebieden

De natuurgebieden van Nederland.

Nederland heeft ongeveer twintig nationale parken. De meeste natuurgebieden die beheert worden door Staatsbosbeheer hebben een bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over het natuurgebied en de wandel- en fietsroutes. Meestal is er bij het bezoekerscentrum ook een café met terras.

Deze bezoekerscentra zijn goede startpunten voor een bezoek aan het natuurgebied.

Tip: Huur een bootje in de Biesbosch en vaar door de kreken en de geulen.

Mooie wandelroutes van Staatsbosbeheer.

Goedkope hotelkamer

Nationaal Park de Drunense Duinen is een zandverstuiving niet ver van Den Bosch.

De mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant.

De natuur van Noord-Nederland.

In Noord-Nederland vind je veel natuur. Ieder jaar trekken de Friese meren veel bezoekers. In plaatsen als Grouw en Sneek kun je een zeilboot huren om er een weekendje mee te gaan zeilen.

In de hostels van Sneek en Grouw kun je een boot of kano huren. Deze hostels hebben ieder een eigen aanlegsteiger.

Drenthe staat bekend om haar uitgestrekte heidevelden en in Friesland vind je rond Appelscha mooie bossen in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Hier kun je goedkoop kamperen op een camping van Staatsbosbeheer.

Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug ligt tussen Driebergen en Rhenen.

Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen.

Walcheren en Zeeuws Vlaanderen hebben een prachtige kust met strand en duinen. Op Walcheren vind je tussen Vlissingen en Zoutelande zelfs het enige strand van Nederland dat op het zuiden ligt. Je hebt hier meer kans op zon dan elders in Nederland.

Op Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen kun je goed fietsen. Bij Vlissingen en Breskens kun je voor een paar euro met je fiets op een veerboot de Westerschelde oversteken.

Er is een prachtig hostel van Stayokay aan zee in Domburg. Dit hostel is gevestigd in een prachtig middeleeuws kasteel.

Drunense Duinen

Foto's van de Drunense Duinen

De Oisterwijkse bossen en vennen

Foto's van de Oisterwijkse
bossen en vennen

Biesbosch

Foto's van de Biesbosch

zeilen in Friesland

Zeilen in Friesland

Zeilen op de Friese meren.

Bij Grouw kun je zeilen op het Pikmeer. De meren en sloten van Nationaal Park de Alde Feanen bij Earnewâld/Eernewoude is vanuit Grouw met een boot of de fiets gemakkelijk te bereiken.

Je kunt in Grouw zeilboten huren en in Akkrum zijn sloepen te huur. Zowel Akkrum als Grouw hebben een treinstation.

Overnachten in Grouw en Akkrum.