rugzaktrips vakantie

Leuke plaatsen in Zuid-Limburg

In plaatsen als Maastricht, Vaals of Valkenburg zul je je zeker niet vervelen. Vlakbij deze plaatsen kun je wandelen en fietsen in het Mergelland, het Geuldal en op de Sint-Pietersberg.

Je kunt in Zuid-Limburg nog steeds goedkoop overnachten in een B&B's of hotel. Ook zijn er genoeg campings en vakantiehuizen te vinden.

Vakantiehuizen, campings en hotels in Limburg

BBC

Het centrum van Valkenburg.

De gezellige stad Maastricht

Maastricht is een mooie stad met een prachtig historisch centrum. Als je van cultuur, winkelen en uitgaan houdt moet je hier zijn. De meeste winkelstraten, cafés en restaurants liggen rond het Vrijthof en de Markt.

Maastricht is een studentenstad en je kunt er dus goedkoop eten en overnachten. Er is een hostel van StayOkay aan de Maasboulevard. Vanuit dit hostel is de binnenstad van Maastricht gemakkelijk te bereiken. Vlakbij dit hostel ligt de hotelboot Botel Maastricht in de Maas.

Overnachten in Zuid-Limburg.

Overnachten

Wandelen en fietsen op de Sint Pietersberg

Een mooi gebied om in te wandelen of te fietsen is de Sint-Pietersberg. Het bekende wandelpad Pieterpad begint of eindigt op de Sint-Pietersberg.

De Sint-Pietersberg ligt maar anderhalve kilometer van het centrum van Maastricht. Bij de Luikerweg is een trap naar de ENCI-groeve.

Hostel

In Valkenberg kun je met een skilift de Heunsberg op. Hier is een uitkijkpunt met restaurant.

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg is een historisch stadje met veel cafés en restaurants. Uiteraard ga je in Valkenburg de kasteelruïne en de grotten bezoeken.

Rondom Valkenburg kun je wandelen en fietsen in het Geuldal, op de helling van de Cauberg, de Heunsberg, het Sint-Jansbosch, het Biebosch, het Schaelsbergerbos en het Ravensbosch.

Overnachten in Valkenburg

Vaals en het drielandenpunt.

Het dorp Vaals ligt vlakbij de Duitse stad Aken tussen twee heuvels, de Sneeuwberg en de Vaalserberg. Op de Vaalserberg ligt het bekende drielandenpunt.

Het heuvelachtige gebied tussen Vaals en Gulpen is één van de mooiste landschappen van Nederland. Tip: In het Vijlenerbos liggen enkele grafheuvels uit de bronstijd.

Bij het drielandenpunt op de Vaalserberg liggen de uitkijktorens Wilhelminatoren en de Koning Boudewijntoren. Ook is er het doolhof Labyrint Drielandenpunt.

Campings, vakantiehuizen en hotels in Vaals

De attracties van Landgraaf

De plaats Landgraaf staat bekend om het jaarlijkse festival Pinkpop. Andere attracties in Landgraaf zijn de grote binnenskipiste SnowWorld en de tuinen van themapark Mondo Verde.

In SnowWorld kun je het hele jaar door skiën en snowboarden. Er worden ook skilessen gegeven. Er is bij de skibaan een wintersporthotel waar je kunt overnachten als je een weekendje wilt skiën of snowboarden.

Europa's grootste klimpark ligt naast de skihal in Landgraaf.

Adres van SnowWorld en het klimpark in Landgraaf : Witte Wereld 1.

Het Mergelland

Het Mergelland is een prachtig gebied in Zuid-Limburg met een heuvelachtig landschap. In het Mergelland liggen smalle wandelpaden, beekjes en er zijn pittoreske dorpjes.

Bekende toeristische plaatsen in het Mergelland zijn Valkenburg, Gulpen, Epen en Vaals.

Vanuit deze plaatsen kun je het Heuvelland lopend, op de fiets of met de auto verkennen. De Mergelroute van de ANWB is met borden aangegeven.

De hotels, B&B's en hostels in het Mergelland.

Wandelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg

Leuke plaatsen om te wandelen.

Wandelen en fietsen in het Geuldal

Bij het dorpje Epen ligt het Geuldal. Hier stroomt het beekje de Geul met zijn vele stroomjes. Door het glooiende landschap lopen smalle paden. Het Geuldal is een leuke plek als je van wandelen en fietsen houdt.

Een bezienswaardigheid is de watermolen. Adres: de Volmolen, Plaatweg 1, Epen.

In Epen zijn genoeg goede en niet al te dure hotels te vinden. Ook kun je er overnachten in een boerderij of in een appartement.

Overnachten in Epen

de Vaalserberg

Panorama Restaurant De Bokkerijder ligt op de Vaalserberg aan de Viergrenzenweg.

Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de heuvels.

De wandelroute het Krijtlandpad.

Het Krijtlandpad is een langeafstandspad dat van Maastricht naar Vaals loopt en weer terug. In totaal is het pad ongeveer 90 km lang en leidt door de mooiste landschappen van Limburg.

Vanuit Maastricht leidt de route langs Eijsden, Noorbeek, Slenaken en Vaals.

Vanuit Vaals loop je via Vijlen, Gulpen, Valkenburg, Berg Terblijt en Maastricht.

Bestel de fiets- en wandelroutes

Ardennen

De Ardennen en Aken liggen vlakbij Maastricht.

Vliegveld Limburg
Valkenburg

In het seizoen rijdt de Miljoenentrein door Zuid-Limburg langs de plaatsen Valkenburg, Simpelveld, Gulpen-Wittem en Kerkrade.

reisartikelen