rugzaktrips vakantie

Wandelingen op de stranden van de Waddeneilanden.

De stranden van de Nederlandse Waddeneilanden zijn schoon, groot en rustig. Afstand houden van elkaar is hier niet zo moeilijk. Er zijn altijd wel rustige stukken strand te vinden.

Als je op de eilanden over het strand wandelt moet je eens bij de vloedlijn gaan kijken. Tussen het schelpengruis en zeewier liggen ook schelpen, zeesterren en zee-egels. Met wat geluk vind je fossiele schelpen, haaientanden en stukjes barnsteen.

Waddeneilanden

Texel

Een strandwandeling op Texel.

Texel heeft een prachtig wit zandstrand van ongeveer 30 kilometer lang. Om de kilometer staat een paal. Op de zuidpunt staat paal 6 en op de zuidpunt staat paal 33. Zo weet je hoe lang je gelopen heeft.

In het zuiden ligt de zandvlakte De Hors. Het is een zandplaat met veel nieuwe duintjes. Als je langs het strand van de Noordzee loopt passeer je stranden waar in de zomer veel badgasten zijn. Er zijn dan ook meerdere strandpaviljoens.

Na de badplaats de Koog kom je bij het natuurgebied De Slufter. Hier is een geul met water die je niet kunt oversteken. Je kunt hier over het strand dus niet verder lopen.

Overnachten op de Waddeneilanden.

Overnachten

De Waddeneilanden.

Eilandhoppen Vlieland

Een strandwandeling op Vlieland.

Het brede strand van Vlieland heeft een lengte van ongeveer 12 km. Het is één van de schoonste en meest zonnige stranden van Nederland.

De stroming in zee kan sterk zijn en na een storm is er op de vloedlijn veel te vinden. Het westelijke deel van eiland bestaat uit een grote zandvlakte, de Vliehors. Ga op de Vliehors dus niet zomaar wandelen want dit is een gebied waar vliegtuigen tijdens oefeningen met scherp mogen schieten.

Een route rond het eiland (16 km).

Vlieland is maar klein en je kunt in een dag het hele eiland rondlopen. Je vertrekt vanuit het dorp Oost-Vlieland en loopt door de bossen en de cranberryvelden naar het Posthuys, een hotel restaurant op het midden van het eiland. Via het Noordzeestrand loop je dan naar het noordelijke punt van het eiland. Hierna loop je weer terug naar Oost-Vlieland. De afstand van een rondje Vlieland is ongeveer 16 km.

De stranden van Vlieland.

Het strand van Terschelling.

Terschelling heeft een breed strand van ongeveer 30 km lang. De breedste delen zijn bij Strandovergang West aan Zee en Strandovergang Midsland aan Zee. r zijn op het hele eiland vijf strandopgangen. Hier zijn strandpaviljoens en in de zomer is er een lifeguard aanwezig.

Een goede vindplaats van fossielen en is de Boschplaat op Terschelling. Dit is een groot stuk strand ten oosten van het eiland.

De stranden van Terschelling.

Vlieland en Terschelling.

Eilandhoppen Vlieland Terschelling

Het strand van Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog heeft een uitgestrekt strand. Zandbanken die hier voor de kust in de Noordzee instaan groeien aan het eiland aan.

Het meest oostelijke stuk van het eiland is een twee kilometer lange zandplaat die steeds groter wordt. Tijdens stormen worden hier veel schelpen achtergelaten. Als je naar schelpen en fossiele schelpen zoekt moet je hier zijn. Ook zijn er af en toe zeehonden te zien.

Ameland en Schiermonnikoog.

Uitwaaien op het strand.

strand

Het strand van Ameland

Ook Ameland heeft een breed en schoon strand van 27 km lang. In de zomer kan het op sommige plaatsen aan het strand druk zijn maar als je een beetje naar links of rechts loopt kom je vanzelf op een rustig stuk. Op de stranden van de Waddeneilanden is altijd plaats genoeg om afstand te houden van elkaar. Het strand bij strandovergang Nes is in de zomervakantie het meest drukke strand.

De stranden van Hollum en Buren zijn vooral mooi. Ideaal voor badgasten.

Het strand van Ballum is heel breed. Je moet dus ver lopen om bij zee te komen. Het is echter de moeite waard en je hebt zeker alle ruimte op het strand. Op het strand van Ballum kun je fijn wandelen en van de natuur genieten.

De stranden van Ameland.