rugzaktrips vakantie

De attracties van Leeuwarden.

Leeuwarden is een stad met een prachtige historische binnenstad. In de binnenstad zijn veel bezienswaardigheden en je kunt erg goed uitgaan en winkelen.

Een paar dagen naar Leeuwarden is niet duur. De hotels en restaurants zijn er nog relatief goedkoop.

Goedkoop overnachten in Leeuwarden.

Je kunt goedkoop overnachten Leeuwarden. Er zijn veel B&B’s en hotels waar je ruim onder de honderd euro per nacht een tweepersoonskamer met ontbijt kunt krijgen.

Het Alibihostel in de oude gevangenis in de binnenstad van Leeuwarden ligt gunstig en je overnacht er op een bijzondere plek. Als je een wat ruimer budget hebt kun je ook overnachten in het paleis van een voorouder van ons koninklijk huis, het Fletcher Paleis Stadhouderlijk Hof.

De hotels en hostels in Leeuwarden.

Overnachten in Leeuwarden.

Overnachten

Bezoek de oude gevangenis van Leeuwarden.

De oude gevangenis in de binnenstad van Leeuwarden is een bijzonder gebouw met een lange geschiedenis van bekende gevangenen en ontsnappingen.

In de gevangenis, Het Blokhuis, zijn tegenwoordig creatieve bedrijfjes gevestigd, er is een restaurant aan het water, er is een museum en er is een bijzonder hostel, het Alibihostel.

De gevangenis is gratis te bezoeken. Naast het hostel zijn nog een aantal oude cellen en de ruimte waar lucht ingericht als museum. Je kunt dit deel gratis bezoeken.

Bezoek zeker eens het Drink- en Eetlokaal Proefverlof. Dit leuke restaurant in de oude gevangenis heeft een gezellig terras aan het water. Er is een aanlegsteiger dus je kunt je gehuurde boot aanleggen.

Overnacht in de oude gevangenis.

Het Alibihostel is nog steeds ingericht als een gevangenis. Je slaapt er in een cel met dikke muren en deuren, er zit tralies voor de ramen. Er zijn gedeelde cellen voor twee, vier en achttien personen. Er zijn ook privé kamers met een eigen badkamer voor twee personen.

Als je in het hostel overnacht ben je op loopafstand van alle attracties in de binnenstad van Leeuwarden.

Reserveer een nacht in het Alibihostel.

Uitgaan in Leeuwarden.

Leeuwarden is een leuke stad om in uit te gaan. In de stad zijn veel kroegen, discotheken en poppodia. Je hebt een ruime keus als je tot in de vroege uurtjes wilt uitgaan.

Als houdt van een flinke kroegentocht dan begin je in de Doelensteeg. Hier zijn op vijftig meter zoveel cafés dat je er eigenlijk de hele nacht wel kunt blijven. Voor meer afwisseling kun je echter naar het vlakbij gelegen uitgaansgebied het Ruiterskwartier gaan. Hier zijn o.a. shotjesbar Bebida's, feestcafé Shooters, sportcafé De Skamele, muziekcafé Scooters en poppodium Neushoorn.

Huur een elektrische sloep in de binnenstad

In de historische binnenstad van Leeuwarden zijn veel grachten en vaarten. De stad is dan ook goed vanaf het water te verkennen. Je kunt vanuit de binnenstad ook de stad uit varen. Er zijn meerdere mooie routes.

Aan de Willemskade en vlakbij de oude gevangenis kun je een elektrische sloep huren van Greenjoy. Deze fluisterboten varen geruisloos. De sloepen reserveer je en activeer je met je mobiele telefoon. Je kunt tot tien minuten voor vertrek reserveren.

Bespaartip: De boten zijn op populaire tijden zoals op zondagmiddag duurder dan bijvoorbeeld door de week in de ochtend.

Het Fries Museum.

Op het Wilhelminaplein, een groot plein in het centrum van Leeuwarden, staat een nieuw gebouw met daarin het Fries Museum, het verzetsmuseum en filmhuis Slieker Film.

In het Fries Museum zie je o.a. het reusachtige zwaard van Grote Pier, de Poptaschat en een BH van de Leeuwarder danseres en spion Mata Hari. Er zijn ook veel schilderijen van Fries kunstenaars uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Je kunt parkeren in de parkeergarage onder het Wilhelminaplein maar het museum ligt op loopafstand van het station.

Leeuwarden binnenstad

De binnenstad van Leeuwarden

De scheve toren de Oldehove.

Een bekende bezienswaardigheid van Leeuwarden is de Oldehove. Deze scheve en ook nog kromme toren staat vlakbij het park de Prinsentuin. Op de toren is een glazen kooi waar je tussen je voeten naar de grond kunt kijken. Je ziet dan dat de toren echt scheef staat.

Het historische park De Prinsentuin.

De Prinsentuin is een park van meer dan 250 jaar oud. Waarschijnlijk stond het park model voor de Koperen Tuin van Vestdijk. Er is in het park een voormalig theehuis waar nu restaurant De Koperen Tuin gevestigd is. De Prinsentuin is een leuke plek voor een wandeling of een picknick.