rugzaktrips vakantie

Voordelig een paar dagen naar Friesland.

In Friesland kun je gaan fietsen, zeilen of kanovaren. Overal zijn meren en kanalen dus watersport is erg populair. Je kunt dus in de meeste watersportplaatsen fietsen of boten huren.

Toeristische trekpleisters in Friesland zijn de elf steden, de meren in Zuidwest-Friesland, Leeuwarden en de Waddeneilanden.

Watersport in Grouw.

Friesland

De haven van Grouw.

Botenverhuur in Friesland.

Friesland is heel mooi vanaf het water. Je kunt dan ook in veel plaatsen in Friesland een kano, surfplank, motorboot of open zeilboot huren.

De meren zijn met vaarten en sloten aan elkaar verbonden. Tweehonderd jaar geleden waren veel dorpen in Zuidwest-Friesland alleen over het water bereikbaar. Nog steeds kun je met een boot bijna overal komen. Je kunt dus het beste een boot huren als je bij de Friese Meren bent. Je vaart over grote meren, langs pittoreske dorpen en door uitgestrekte rietlanden.

Botenverhuur in Friesland.

Overnachten in Friesland.

Overnachten

Een paar dagen in Leeuwarden.

De binnenstad van Leeuwarden is ideaal als je van uitgaan en bezienswaardigheden houdt. Een verblijf in de stad is ook niet duur. Overnachten en restaurants zijn nog steeds heel betaalbaar.

In de binnenstad van Leeuwarden is één hostel, in de historische gevangenis het Blokhuis.

In de binnenstad van Leeuwarden kun je een fluisterboot huren en ermee door de grachten varen. Je kunt ook de stad uitvaren.

De attracties van Leeuwarden.

Grouw aan het Pikmeer.

Grouw is mooi gelegen aan het Pikmeer. Je kunt er zeilboten en motorboten huren en over het meer naar o.a. Nationaal Park de Alde Feanen bij Eernewoude varen.

Bij Grouw kun je overnachten in het hostel, er zijn hotels en B&B's en er is natuurlijk camping en bungalowpark Yn 'e Lijte.

Overnachten bij Grouw.

Overnachten in Terherne.

Terherne is een echt toeristendorp met veel vakantieparken, hotels en campings. Je kunt er gemakkelijk een kano, kajak, motorboot of zeilboot huren.

Terherne ligt aan het Sneekermeer. Als je in Terherne bent moet je zeker ook de mooie stad Sneek bezoeken. Dat kan ook met een boot of op de fiets.

Overnachten bij Terherne.

Hindeloopen fiets

De elfstedentocht op de fiets

De Efstedentocht op schaatsen wordt zelden gehouden maar je kunt wel de elfstedentocht rijden op de fiets of met skeelers. Er is zelfs ieder jaar een vijfdaagse Elfstedenwandeltocht

De afstand van de Elfstedentocht is ongeveer 210 km. Op de fiets zou je het in één dag kunnen rijden maar als je meer een toerfietser bent kun je onderweg in een hotel of hostel aan het water overnachten.

Behalve op de schaats of op de fiets kun je de efstedentocht ook rijden met skeelers of varen in een kano, kajak of rubberboot.

Je begint en eindigt de Efstedenroute in Leeuwarden.

De route van de elfstedentocht in vijf dagen

  1. Leeuwarden - Sneek - IJlst - Sloten (50 km)
  2. Sloten - Stavoren - Hindeloopen - Workum (45 km)
  3. Workum - Bolsward - Harlingen - Franeker (40 km)
  4. Franeker - Dokkum (45 km)
  5. Dokkum - Leeuwarden (25 km)

Je kunt onderweg overnachten in één stad en iedere dag naar je hotel of hostel terugreizen. Je kunt ook een rugzak meenemen en onderweg overnachten op een camping, hostel of hotel op de route.

Onderweg overnachten op de route.

Friesland en de Waddeneilanden.

Friesland Waddeneilanden

Naar het strand op de Waddeneilanden.

De Waddeneilanden zijn populaire bestemmingen voor een strandvakantie. Op de eilanden zijn prachtige zandstranden, een zee met hoge golven, duinen, bossen en heidevelden.

Voor Vlieland en Terschelling neem je de veerboot in Harlingen. Ameland is via de veerboot in Holwerd te bereiken.