rugzaktrips vakantie

Rondtrekken door de mooiste gebieden van Schotland.

Het landschap van Schotland is uitermate geschikt voor een wandelvakantie. De paden in Schotland zijn goed bewegwijzerd en je kunt kiezen uit veel kortere en langere trails.

Verspreid over Schotland vind je B&B's, trekkerscampings, hostels en jeugdherbergen waar je goedkoop kunt overnachten.

Het zuiden van Schotland.

In het zuiden van Schotland vind je een glooiend landschap met meren, bossen, bergen en verder natuurlijk vissersdorpen en afgelegen herbergen.

Zoals in heel Schotland vind je ook hier veel sporen uit de roemruchte geschiedenis van Schotland.

In het Engelse Northumberland National Park, niet ver de grens van Engeland en Schotland, lopen bekende lange afstandspaden als het Hadrian's Path en de Pennine Way.

kaartjes voor dagtrips in Schotland.

Overnachten in Schotland.

overnachten

De routes door Central Scotland.

Central Scotland is dichter bevolkt dan de rest van Schotland. Er zijn dus minder trails die door afgelegen gebieden lopen dan in de andere delen van Schotland.

In Central Scotland liggen steden Edinburgh en Glasgow. Beide steden zijn een goed uitgangspunt om vanuit te lopen. Vanuit Edinburgh lopen veel trails en ook de omgeving van Glasgow is goed bedeeld.

Een mooie dagtrip vanuit Glasgow is Loch Lomond. Of ga dagje hiken op de Schotse eilanden van de Firth of Clyde en op de eilanden van de Zuidelijke Hebriden.

Een dagtrip door Schotland.

Perthshire, Angus en Fife.

Dit gedeelte van Schotland ten noorden van Edinburgh heeft een gevarieerd landschap. In Perthshire loop of fiets je door lowland en highland en het vroegere koninkrijk Fife en Angus heeft een prachtige kust.

In de Highlands van Perthshire lopen trails door bossen, langs lochs en langs rivieren. De trails zijn goed bewegwijzerd.

The Fife Coastal Walk is een bekend langeafstandspad in Schotland.

Ben Lomond

Uitzicht op Ben Lomond op de West Highland Way.

Loch Lomond en Trossachs National Park.

Loch Lomond was het eerste National Park van Schotland. Hier vind je trails langs glens, lochs en mooie dorpen.

Een goed uitgangspunt voor hiking zijn de plaatsen Callander en Aberfoyle.

Loch Lomond is een populaire bestemming voor dagtrips vanuit Glasgow en Stirling.

kaartjes voor boottochten op Loch Lomond.

De Western Highlands.

De Western Highlands is het gebied met het Schotse landschap dat je kent van foto's en film. Hier zijn de lochs die uitkomen in zee, indrukwekkende bergen en er is een indrukwekkende kust. Op het eiland Skye voor de kust zijn hoge bergen.

Het meest bekende gebied in de Western Highlands is Lochaber. Hier vind je de hoogste berg van Schotland, Ben Nevis, en bij Glencoe zijn mooie heuvels om in te hiken.

De Western Highlands heeft een ruig landschap en er zijn veel moeilijke trails maar er zijn ook wel een aantal gemakkelijke trails in de Western Highlands te vinden. Alle trails in de Western Highlands lopen langs stroomversnellingen, bergen, lochs, watervallen en langs de kust met haar mooie eilanden.

De mooiste wandelroutes van de Western Highlands.

Enkele niet te moeilijke trails zijn Talisker Bay, bij Loch Shiel, bij Portree, bij de plaats Drumnadrochit vlakbij Loch Ness, Loch Lochy, de omgeving van Inverness, de watervallen Inchree Waterfalls en Loch Farr.

Het meest populaire lange afstandspad van Schotland, The West Highland Way, loopt ook door de Western Highlands.

kaartjes voor excursies vanuit Inverness.

North East Scotland.

North East Scotland heeft een landschap van historie en drama. Hier vind je trails met thema's als whisky, kastelen en kust. North East Scotland is niet moeilijk om te belopen. Rond Moray en Aberdeenshire heb je een heuvellandschap met mooie riviertjes en velden.

De wandelroutes lopen langs veel dorpen. Langs de kust zijn veel vissersdorpen, er zijn duinen, stranden en klippen. North East Scotland is in Groot Brittannië een populaire vakantiebestemming.

Hadrian's Path

Een klein riviertje aan de noordkant van de berg Ben Nevis, regio Inverness.

De Northern Highlands.

In de Northern Highlands is een ruig landschap met veel rotsen, kastelen en ruïnes. Langs de kust vind je een aantal niet te moeilijke trails.

Enkele voorbeelden van korte wandelroutes zijn:

 1. Bij de waterval Flowerdale Falls.
 2. In de baai Thurso Bay.
 3. Op de heuvel Struie Hill.
 4. Bij de waterval bij de plaats Rosemarkie.
 5. In het bos bij de plaats Tain.
 6. Bij Loch Migdale.
 7. De regio Sutherland heeft prachtige landschappen. Je hebt de bergen van Assynt-Coigach, de rotsige kust van Dornoch Firth en de inham Kyle of Tongue.
 8. Bezoek Loch An Nostarie en Loch Eireagoraidh vanuit het plaatsje Mallaig.

Cairngorms National Park.

Het Cairngorms National Park is spectaculair. Hier vind je bergen met gletsjers en toendra's en lager vind je bossen, lochs, en valleien met mooie riviertjes. Ideaal dus als je van bergwandelen houdt.

Er is in het Cairngorms National Park een uitgebreid netwerk aan goed bewegwijzerde trails die niet zo moeilijk begaanbaar zijn.

Vanuit de plaats Aviemore is het Cairngorms National Park goed te verkennen.

Hadrian's Path Hadrian's Path

Tips voor als je wilt hiken in Schotland.

 1. Handig om mee te nemen.
 2. Niet overal is elektriciteit. Neem een volledige geladen powerbank mee voor je camera en smartphone.
 3. In afgelegen gebieden in Schotland kun je primitief maar gratis overnachten in Bothies, een soort trekkershut voor hikes in afgelegen streken.
 4. Reisstekkers voor Engeland.
 5. Eetbare wilde planten en kruiden.