rugzaktrips vakantie

Het Northumberland National Park.

Het Northumberland National Park ligt niet ver van Newcastle in Noord-Engeland. De bekende hiking trails Hadrian's Wall Path en het Pennine Way Trail lopen door het Northumberland National Park.

Plaatsen waar je kunt overnachten zijn o.a. Newcastle, Hexham, Greenhead, Rothbury en Bellingham.

Northumberland en Schotland.

Hadrian's Path Schotland

Tussen Newcastle en Edinburgh.

Tussen de stad Newcastle Upon Tyne en de Schotse grens ligt een prachtig natuurgebied met een afwisselend landschap.

Het is een gebied met heuvels en heide en graslanden in het noorden het historische heuvelachtige gebied rond Hadrian´s Wall, rivierdalen en beekjes in het midden en de woeste heuvels van Cheviot Hills bij de grens met Schotland.

De langeafstandspaden de Pennine Way en het Hadrian´s Wall Path lopen door het Northumberland National Park.

Overnachten in Northumberland.

overnachten

De mooiste delen van Northumberland.

Het Northumberland National Park bestaat ruwweg uit vier delen:

  1. Het gebied rond Hadrian's Wall.
  2. North Tyne & Redesdale
  3. Coquetdale
  4. The Cheviot Hills bij de grens met Schotland.

Bij het dorp Once Brewed tussen Newcastle en Carlisle ligt een nieuw bezoekerscentrum. Hier aan de Military Road ligt de herberg Twice Brewed Inn. Iets verder weg ligt een camping.
Adres: The Twice Brewed Inn, Bardon Mill, Hexham, Northumberland

Het gebied rond Hadrian's Wall

In het jaar 122 liet de Romeinse keizer Hadrianus een 132 km lange verdedigingsmuur met forten en torens bouwen van de oostkust naar de westkust van Noord-Engeland. Deze muur loopt van Newcastle naar Carlisle en het pad langs de muur is een populaire hiking-trail voor trektochten.

De Hadrian's Wall loopt door Cumbria en Northumberland. Een heel mooi deel van Hadrian´s Wall ligt in het Northumberland National Park.

Het gebied rond Hadrian´s Wall.

Venetie

De rots Whin Sill bij het meertje Crag Lough. Gezien vanaf de parkeerplaats Steel Ridge in Hexham, 50 km van Newcastle.

Bij Once Brewed en Hexham

Bezoek vooral Fort & Museum Housesteads en het bezoekerscentrum Once Brewed. Vlakbij Once Brewed ligt de rots Whin Sill en het meertje Crag Lough. Hier is ook een herberg (Inn) en er is een camping.

Loop hier het stukje over het Hadrian's Wall Path tussen Whin Sill en Fort Housesteads. Het is maar 6 km maar het is wel een vermoeiende tocht.

Het langeafstandspad Pennine Way loopt overigens ook langs Once Brewed. Zoals veel andere National Trails hebben beide routes een variant voor fietsers.

De heuvels van Coquetdale.

Coquetdale

Foto's van Northumberland.

De heuvels en beekjes van Coquetdale.

Het landschap van Coquetdale is woest maar prachtig. De heuvels zijn hier begroeid met heide en gras en in de beekjes stroomt helder water. Mooie dorpen in Coquetdale zijn Longframlington, Thropton en Sharperton.

Het dorp Rothbury, ongeveer 50 km ten noorden van Newcastle, ligt aan de rand van het Northumberland National Park en noemt zich de hoofdstad van Coquetdale. Bij Rothbury kun je veel monumentale stenen met prehistorische inkervingen zien. Het landschap bij het Victoriaanse Cragside House, ongeveer 5 km van Rothbury is prachtig.

Andere bijzondere bezienswaardigheden in Coquetdale zijn de ruïne van Edlingham Castle bij het dorp Edlingham en de ruïne Harbottle Castle bij het dorp Alwinton Parish.
Ongeveer 15 km van Rothbury ligt het Harry Potter kasteel Alnwick Castle.

De hotels en B&B's bij Rothbury

Leuke hotels in Rothbury zijn het Coquetvale Hotel, Hotel Turks Head Rothbury en het Farm Cottage Guest House. Het B&B Thropton Demesne Farmhouse ligt 3 km buiten Rothbury. Vanuit deze historische boerderij heb je een prachtig uitzicht op de River Coquet Valley en de Simonside Hills.

De campings, hotels en hostels in Rothbury.

De gratis trekkershutten in Schotland.

Hiken Hadrian's Path

Het landschap bij Hadrian's Path

North Tyne & Redesdale.

Het landschap van North Tyne & Redesdale bestaat uit riviertjes, dalen, bossen en groene heuvels. Het is een gebied met veel kastelen. In Rochester zie je de ruïnes van een Romeins fort. Het dorp Bellingham ligt aan het langeafstandspad de Pennine Way National Trail.

Aan de rand van Bellingham ligt de waterval Hareshaw Linn. Je loopt naar de waterval over een prachtig pad door de bossen met zes kleine bruggen.

 Alnwick Castle

Harry Potter kasteel Alnwick Castle

.

4. De Cheviot Hills bij de grens met Schotland.

Langs de grens met Schotland liggen het romantische heuvellandschap van de Cheviot Hills. Door de heuvels lopen veel graspaden waar je kunt hiken en mountainbiken. Als je van hiken houdt moet je zeker naar de waterval van Linhope Spout.

De Pennine Way National Trail loopt over de platte top van de Cheviot, een oude dode vulkaan.

Aan de rand van de Cheviots liggen de ruïnes van een fort uit de ijzertijd, Yeavering Bell. Ook was hier een tempel uit de prehistorie en er zijn graven uit de bronstijd gevonden.

Website van Northumberland National Park.