rugzaktrips vakantie

De gratis attracties van Edinburgh.

In Edinburgh zijn veel bezienswaardigheden en attracties gratis.

Als je vanuit Waverley Station naar het historische centrum van Edinburgh wilt loop je naar de straten boven. Wil je liever winkelen dan loop je via de uitgang van het station naar beneden naar het 18de-eeuwse New Town.

1. The Royal Mile (Old-Town).

De drukste straat van heel Edinburgh is toch wel The Royal Mile. In deze straat kun je eigenlijk van alles doen; van een heerlijk hapje eten tot kleren kopen en van genieten van de zon tot het bezoeken van antiekwinkels.

In The Royal Mile komen vier straten te samen, namelijk Castle Hill, Lawnmarket, High Street en Canongate. De straten hebben stuk voor stuk smalle zijstraten, waar de typische sfeer van vroeger nog hangt.

kaartjesvoor rondleidingen en attracties in Edinburgh.

2. Arthur's Seat (een heuvel buiten de stad).

Wanneer je even heerlijk bij wilt komen van de drukte in de stad Edinburgh, dan is het misschien fijn om naar Arthur’s Seat te gaan. Dit is een heuvel van ongeveer 300 meter hoog. Vanaf Arthur's Seat heb je een prachtig uitzicht over Edinburgh. Om de top te bereiken, moet je ongeveer een half uur lopen.

Het is wellicht handig om de kaart van Edinburgh mee te nemen. Dan weet je wat je ziet als je op Edinburgh neerkijkt. Kaarten van Edinburgh zijn gratis af te halen bij hotels en VVV’s. Uiteraard kun je ook je mobiele telefoon gebruiken.

Aan de andere kant van de heuvel ligt het meer Duddingston Loch.

3. Het Museum of Edinburgh (Old-Town).

Wie van geschiedenis houdt, moet naar het Museum of Edinburgh gaan. Dit historische museum schetst perfect hoe Edinburgh er in de zestiende en zeventiende eeuw uitzag. Maar ook hoe Edinburgh er daarvoor uitzag kom je te weten als je het museum bezoekt.

Als je na een bezoek aan het museum weer door het centrum van Edinburgh wandelt zie je de stad anders. De toegang is gratis.
Adres: Huntly House, 142 Canongate, Royal Mile, Edinburgh

West Bow Edinburgh

Uitzicht vanuit de Royal Mile op West Bow. Hier zijn leuke winkeltjes en goedkope restaurants.

4. National Museum of Scotland (Old-Town).

Het National Museum of Scotland gaat niet alleen over de Schotse hoofdstad Edinburgh maar over kunst en cultuur van heel Schotland.
De toegang is gratis.
Adres: Chambers Street, Edinburgh

5. De National Galleries of Scotland (New-Town).

Bezoek ook de National Galleries of Scotland. Je mag ook hier gratis naar binnen. Hier zie je o.a. de portretten van bekende Schotten uit het verleden.
Adres: Princes Street, The Mound, Edinburgh

6. Old-Town en New-Town.

In de 18de eeuw lag een groot deel van Edinburgh op de heuvel bij het kasteel. Door de oude gebouwen en smalle straten was het een weinig geliefd woonoord.

Men liet in de 18de eeuw aan de voet van Edinburgh een nieuw stadsdeel bouwen naar de smaak van de 18de eeuw. Dat is het huidige New-Town.

Als je met de trein vanuit Londen en Newcastle of vanuit Glasgow op Waverley Station aankomt zijn Old-Town en New-Town gemakkelijk te bereiken. Het Waverley Station staat namelijk precies tussen deze twee historische stadsdelen.

7. Edinburgh Castle (Old-Town).

Om het kasteel van Edinburgh te bezichtigen moet je helaas een hoge entreeprijs betalen. Ook moet je vaak een uur in de rij staan om eindelijk je kaartje te mogen kopen. Het kasteel is tegenwoordig van binnen nogal gericht op sensatie.

Als je graag het kasteel in wil raden wij je aan om je kaarten online te kopen. Je ontloopt dan tenminste de lange wachtrij. De buitenkant van het kasteel is echter prachtig om te zien en je ziet het kasteel vanaf bijna iedere straat in het centrum.
Adres: Castle Hill Edinburgh, Schotland

Edinburgh

Het Edinburgh Festival in High Street tijdens de maand augustus.

8. The Scottish Storytelling Centre (Old-Town).

The Scottisch Storytelling Centre is een leuke gratis attractie voor toeristen. In het centrum worden verhalen vertelt door verhalenvertellers. Open van maandag tot en met zaterdag van 10 uur ’s ochtends tot en met 6 uur ’s middags. Er is een leuk café.

Je kunt bij de kassa en online kaartjes kopen. De kaartjes voor de middagvoorstelling zijn niet zo duur.
Adres: The Scottisch Storytelling Centre, 43-45 High Street, Edinburgh

9. Scottish Parliament (Old-Town).

Gratis het Schotse parlement bezoeken? Dat kan. Net zoals we in Nederland in de Tweede Kamer gewend zijn, kun je in Edinburgh gratis een debat bijwonen. Als je zeker wilt zijn van je plek, dan doe je er verstandig aan om zeven dagen van tevoren online te reserveren. Ook als je een gratis tour wilt doen, kun je het beste online reserveren.

Openingstijden: op zondagen gesloten, op de rest van de dagen hangt het van het programma af.

Adres: Holyrood in het centrum van Edinburgh aan het begin van de Royal Mile.
Website van het Scottish Parliament.

10. Gratis tours met gids in Edinburgh.

Met een gids leer je een stad goed kennen en de gids kan je precies vertellen waar je goedkoop kunt eten en drinken. De gids werkt overigens voor de fooien. Dus helemaal gratis is het niet.
De gratis rondleidingen door Edinburgh.

11. City Art Centre (Old-Town).

Bij de City Art Centre zie je kunst dat door de jaren heen door de eigenaren van de City Art Centre zijn verzameld. Het bezoeken van de City Art Centre is gratis.
Adres: 2 Market Street, Edinburgh

12. Royal Botanic Garden Edinburgh (New-Town).

De 17de-eeuwse Royal Botanic Garden is een botanische tuin die zowel fungeert wetenschappelijke instelling als toeristische attractie.

Adres: The Garden, 20 A Inverleith Row, Edinburgh
Website Botanic Garden.

13. Het Edinburgh Festival.

In augustus komen komedianten uit heel Groot-Brittannië naar het Edinburgh Festival.
In de Royal Mile, op Lawnmarket en in High Street, zijn dan op straat gratis voorstellingen zien.