rugzaktrips vakantie

De eilandengroep The Southeren Hebrides en Kintyre.

De Schotse Hebriden en het schiereiland Kintyre liggen bij Glasgow aan de westkust van Schotland. De Zuidelijke Hebriden zijn de eilanden Colonsay, Islay, Jura en Gigha. Ook Kintyre past in dit rijtje al is het geen eiland maar een schiereiland.

Als je in Glasgow overnacht zijn deze Schotse eilanden ideaal voor een dagje eilandhoppen. Op de eilanden zijn ook enkele hotels en B&B's te vinden.

Schotland

Een dagje eilandhoppen op de Schotse Hebriden.

Op de eilanden Colonsay, Islay, Jura en Gigha zijn prachtige stranden, kleine dorpen, dramatische landschappen en veel vogels. Deze eilanden vormen samen de Southern Hebrides.

De vele eilanden zo dichtbij Glasgow lenen zich goed voor een dagje eilandhoppen en hiken. Ieder eiland in Schotland is anders.

Het klimaat op de Schotse eilanden bij de kust in de buurt van Glasgow is iets milder dan in de rest van Schotland door de warme golfstroom.

Overnachten op de Schotse eilanden.

Overnachten

Het schiereiland Kintyre.

Kintyre is geen eiland maar een schiereiland. Toch heeft Kintyre het karakter van een eiland. De kaap van Kintyre werd bekend door Paul McCartney in de hit Mull of Kintyre.

Vanuit de havens van Kintyre kun je met de veerboot naar de eilanden Isle of Arran, Colonsay, Islay, Gigha, Jura en naar Cowal. Aan de westkust van Kintyre vind je een ruw landschap met zandstranden.

Aan de oostkust van Kintyre heb je een mooi uitzicht op het eiland Arran.

De hotels en cottages op Kintyre.

De Schotse eilanden Cowal en Arran.

Isle of Colonsay

Op het eiland Colonsay kun je hiken, vissen en fietsen. Het grootste en mooiste strand op Colonay is Kiloran Bay. Verder staat het eiland bekend om haar landschap van rotsen, bossen en klippen.

De veerboot naar Colonsay vertrekt vanaf Oban en vanaf Kennacraig.

De hotels en B&B's .

eiland Islay

Vanaf Isle of Islay zie je het kleine Isle of Jura.

Isle of Gigha.

Het eiland Gigha is maar 10 km lang dus dit eiland kun je te voet of op de fiets in een paar uur verkennen.

Gigha heeft een landschap met mooie vergezichten, zandstranden en enkele prehistorische monumenten. Voor de kust liggen enkele onbewoonde eilandjes.

Op Gigha is geen openbaar vervoer. Vanaf het schiereiland Kintyre vaart er een veerboot van Tayinloan naar Ardminish op Isle of Gigha.

Campbel Town op Kintyre

De haven van Campbel Town op Kintyre.

Isle of Islay.

Op het eiland Islay vind je maar liefst acht whisky distilleerderijen dus voldoende voor een lekkere whisky tour op het eiland. Om daarvan bij te komen zijn er op Islay mooie stranden en historische plekken.

  • Islay staat bekend om de vele soorten vogels die je hier kunt zien.
  • De ronde kerk van Bowmore (1769) is rond om te voorkomen dat de duivel een hoekje zou kunnen vinden om zich te verstoppen. Het lijkt wel te werken.
  • Een rondleiding door een whisky distilleerderij. Een tour kost gemiddeld 8 euro.

De hotels en cottages op Islay.

De veerboot naar Islay vertrekt vanuit de havens Oban en Kennacraig.