rugzaktrips vakantie

Gratis trekkershutten in Schotland, Noord-Engeland en Wales.

In afgelegen gebieden in Noord-Engeland, Wales en vooral in Schotland zijn Mountain Bothies. Dit zijn eenvoudige trekkershutten op afgelegen plekken in Groot-Brittannië. Hier kun je gratis overnachten.

Je hebt er een dak boven je hoofd maar verder zijn er meestal nauwelijks faciliteiten. Het zijn dus beslist geen vakantiehuizen.

Gratis overnachten.

Mountain Bothy

Een Mountain Bothy in Schotland.

Overnachten in een Mountain Bothy.

Als je van hiken in afgelegen gebieden in Noord-Engeland, Wales en vooral in Schotland houdt kun je gratis overnachten in een zogenaamde Mountain Bothy.

De Mountain Bothies worden geëxploiteerd door de ideële organisatie MBA, de Mountain Bothies Association. Verspreid over Schotland, Wales en Noord-Engeland liggen zo'n 100 van deze hutten.

Om in een Bothy te overnachten hoef je nergens lid van te zijn en je kunt niet reserveren. Je gaat gewoon naar een Bothy en als er plaats is kun je er overnachten. De deuren van de Bothies zijn nooit op slot.

Overnachten in Schotland en Wales.

overnachten

De faciliteiten in een trekkershut.

Je deelt de hut met iedereen die langs komt dus je kunt er niet van uitgaan dat je de hut voor je zelf hebt.

Er zijn in de meeste trekkershutten geen moderne faciliteiten als verwarming, toiletten of zelfs een waterleiding. Ook liggen de hutten nogal afgelegen dus verwacht geen winkels waar je eten kunt kopen. Je kunt het nog het beste vergelijken met wild kamperen. Neem dus een goede kampeeruitrusting en genoeg water en eten mee op je trektochten.

In de trekkershutten slaap je op een soort platform in je eigen lakenzak en/of slaapzak. Als het druk is zul je op de grond moeten slapen. Het kan in de heuvels van Schotland en Wales nogal koud zijn dus neem een warme slaapzak mee. Een plaats in een hut reserveren is niet mogelijk.

Informatie over de Mountain Bothies.

Hier zijn de Mountain Bothies.

De GPS codes zijn via de kaart te vinden. De meeste Bothies staan ook op de gedetailleerde Ordnance Survey Landranger kaarten.

Je kunt deze kaarten via Bol.com of via de boekhandel bestellen.

De digitale kaart met de Bothies in Groot Brittannië.

Hiken

Trektochten door Noord-Engeland.

De meeste hutten liggen in de afgelegen gebieden van Schotland en Wales. In Noord-Engeland vind je o.a. hutten langs de hiking routes tussen Carlisle en Newcastle.

Zo zijn er trekkershutten in het Northumberland National Park aan de Pennine Way en het Hadrian's Wall Path.

Rondtrekken door Engeland.

Eetbare wilde planten en kruiden.