rugzaktrips vakantie

Veerboten, treinen, metro's en bussen in Italië.

Bussen,treinen, veerboten en treinen zijn in Italië op elkaar afgestemd zijn en rijden redelijk op tijd. Hieronder vind je informatie over het openbaar vervoer in Italië.

In steden als Rome, Napels en Milaan kun je je met de metro gemakkelijk, snel en goedkoop verplaatsen. Toeristen kunnen een kaart aanschaffen waarmee je voordelig met het openbaar vervoer kunt reizen.

 De metro in Rome

De metro in Rome.

Stadsvervoer in Italië: bussen, trams en metro.

Italië beschikt over een goed en vrij uitgebreid openbaar vervoer systeem. De uitzondering is het waterige Venetië, waar je je alleen boot of lopend kunt verplaatsen. In plaats van de bus reis je in Venetië met de kanaalbus (Vaporetti).

Steden als Genua, Rome, Napels en Milaan beschikken over een goede metro waarmee je veel sneller door de stad kunt reizen dan met de bus of tram.

Als je nieuw bent in een stad is een dagje met de Hop-on Hop-off bus een handige manier om de stad te leren kenen.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

Bijna altijd koop je van tevoren een kaartje voor de trein of de bus. Het kaartje moet je in de bus of de trein stempelen. Geen kaartje, betekent een boete van tenminste 50 euro! Er bestaat geen geldig excuus. Een biljet koop je bij een kiosk (voor sigaretten of kranten) op straat, bij het loket of bij een automaat in de ondergrondse.

Als je meerdere dagen in een stad als Napels, Rome of Milaan verblijft is het goedkoper een dagkaart of meerdagenkaart te kopen. Een enkele reis kost ongeveer een euro, een dagkaart dan ook vrij goedkoop. Je reist met dezelfde kaart zowel met bus, tram als metro.

Je kunt ook een voordelige toeristenkaart kopen waarbij je gratis met het openbaar vervoer reist. Voorbeelden zijn de Milano Card en de Rome Card & Omnia Vatican Card.

Voordelige toeristenkaarten voor het OV.

Voordelig overnachten in Italië.

Overnachten

Vervoer vanaf de vliegvelden.

Als je op het vliegveld in Italië aankomt kun je met de trein en bus of met een taxi naar het centrum reizen. Trein & bus zijn het goedkoopst maar je kunt ook met een speciaal busje snel naar het centrum van de stad of je hotel reizen.

Voor een normale taxi betaal je al snel het dubbele.

Taxi's in Italië

Taxi's zijn goed gereld in de (grote) steden van Italië. Een taxi vind je bij de speciale taxistandplaatsen of per telefoon. Je kunt geen taxi's op straat zomaar aanhouden. Let erop, dat de taxi echt een firmanaam draagt, een taxibordje op het dak en dat de meter loopt bij het rijden.

Korte ritjes zullen niet duurder zijn dan 15 euro. De officiële taxi's zijn vaak wit of geel. Tarieven moeten zichtbaar zijn in de taxi.

Problemen met taxi's.

Een hogesnelheidstrein.

overnachten

De HSL-trein van Rome naar Milaan.

Treinen in Italië.

Trenitalia is het gedeeltelijk geprivatiseerde en grootste spoorwegbedrijf. De meeste treinen stoppen op kleinere stations maar er zijn ook hogesnelheidstreinen.

In de hogesnelheidstreinen moet je vooraf een zitplaats reserveren. Dat kan voor vertrek bij het loket, als het niet te druk is. Een kaartje met zitplaats reservering kopen kan overigens ook online in het Nederlands via NS International.

De Intercity (IC) en de nog snellere Eurostar Italia (ES) stoppen alleen in de grotere steden. Voor ieder stuk bagage betaal je een paar euro extra. Een enkele reis naar een andere verre grote stad binnen Italië zal niet duurder zijn dan zo'n 30 euro.

Informatie over reizen met de trein in Italië.

Een auto huren in Italië.

Voor het huren van een auto moet je minimaal 25 jaar zijn. De toeristenbureaus, hotels, hostels en campings kunnen je helpen met het vinden van verhuurbedrijf maar online reserveren is goedkoper.

De meest gerenommeerde autoverhuurders zijn: Europcar, Budget, Avis, Hertz & Italy By Car. Volg de borden op het vliegveld.

Autoverhuur in Italië.

Italie Milaan

Liften in Italië.

Liften is beslist niet populair in Italië. Je zult er dus niet snel een lift krijgen.

Je zou het eens via een liftcentrale kunnen proberen.