rugzaktrips vakantie

Low budget in het romantische Venetië.

In het hoogseizoen, in juli, augustus en september, is het in de stad heet en druk. De restaurants, cafés en hotels in het centrum zijn dan ontzettend duur.

Maar ook in het hoogseizoen zijn er nog rustiger plekken te vinden waar je relatief goedkoop een hotel of café kunt vinden.

Vervoer naar Venetië

In Venetië zijn auto's en bromfietsen verboden. Al sinds 1392 vindt al het vervoer in Venetië per boot of te voet plaats. Als je met de auto naar Venetië wilt, rij je eerst over een snelweg die eindigt in een parkeergarage voor de stad. Hier zul je moeten parkeren voor zo'n 35 euro per dag.

Het is veel handiger om per trein de stad binnen te rijden. Er is een goede treinverbinding naar Venetië. Vanaf het treinstation is alles binnen Venetië goed te voet, per kanaalbus of per gondel te bereiken.

Voordelige vliegtickets naar Venetië.

Goedkoop overnachten in Venetië.

overnachten Vernetie

Goedkoop overnachten in Venetië.

Venetië is een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen maar is ook erg duur. Voor een hotelkamer of in een restaurant betaal je veel meer dan elders in Italië.

Als je wilt besparen op een overnachting of verblijfskosten kun je kiezen voor een hotel, hostel of camping in de plaats Mestre. Met de trein kun je dan binnen twintig minuten naar het centrum van Venetië reizen.

Voor een dagje Venetië kun je ook kiezen voor een overnachting in de mooie steden Triëste, Verona of Bologna. Met de trein reis je dan snel en goedkoop naar Venetië.

kaartjes voor de attracties in Venetië.

waterbussen Venetië

De Vaporetti of waterbussen liggen tegenover het treinstation.

Venetie

Vanaf het station kun je ook naar het San Marco Plein lopen.

De eilanden van Venetië.

eilanden Venetie

Het vliegveld van Venetië.

Het vliegveld van Venetië, Aeroporto di Venezia Marco Polo, ligt ongeveer 10 km van het centrum van Venetië. Luchtvaartmaatschappijen als KLM, Alitalia, easyJet en Transavia vliegen op dit vliegveld.

Je kunt met de bus van de luchthaven naar Piazzale di Roma in Venetië reizen. De reis duurt ongeveer 25 minuten. Je kunt ook met een bootbus naar Venetië varen maar dat duurt anderhalf uur tot het San Marcoplein. In een boottaxi vaar je in ongeveer 25 minuten naar Venetië.

Vervoer tussen het vliegveld en Venetië.

winkelstraat Venetië

In Venetië zijn dit soort smalle straatjes.

Gondels en kanaalbussen in Venetië.

In Venetië kun je natuurlijk gaan lopen om vanaf het station op de parkeergarage naar het San Marcoplein te lopen. Je kunt echter ook een gondel of een waterbus, een Vaporetto, nemen.

De Vaporetti of waterbussen hebben opstapplaatsen in het kanaal tegenover het station. Je kunt bij de kiosken bij de aanlegsteigers kaartjes kopen voor een waterbussen.

In de zomer kan het erg druk zijn op de boten.

gondels Venetië

Gondels in Venetië.

waterbussen Venetië

De beroemde Rialtobrug over de Canal Grande.

Venetie markt

De Rialto Markt is van dinsdag tot en met zaterdag tot 13.00 uur.

restaurant Venetie

Een restaurant op een pleintje in Venetië.

Venetie gondels

Een boottocht in een gondel of kanaalbus.

Venetië is geen grote stad. Het grootste gedeelte van het centrum is te voet en af een toe een veerboot goed te bereiken. Gondels zijn alleen voor toeristen. Een tocht met een gondel duurt zo'n 50 minuten en kost rond de 80 euro. Je kunt natuurlijk ook een gondel met een paar anderen huren en de kosten delen.

Tip: Bij de Canal Grande, het kanaal tussen San Marco en San Polo, kun je met een gondel (een Traghetto) naar de overkant. Deze overtocht duurt een paar minuten en is relatief goedkoop. Er zijn zeven haltes.

kaartjes Een boottocht in Venetië.

Met de Vaporetti door de kanalen.

Het goedkoopst is een kanaalbus (een Vaporetto). Als je het San Marco plein wilt vanuit zee wilt bekijken kun je het beste een kanaalbus nemen naar het eiland San Giorgio Maggiore of naar Lido. Een mooie vaartocht van het station naar San Marco is Vaporetto lijn 1.

Kaartjes voor de Vaporetti kun je in de kiosk bij de aanlegsteigers of in iedere tabakszaak kopen. Een kaartje is voor één vaart geldig en wordt dus niet op basis van de afstand gerekend. Een dagkaart van 12 of 24 uur is goedkoper als je veel wilt varen.

Vaporetto

De aanlegsteigers van de Vaporetti bij het station.

Herfst, winter en voorjaar in Venetië.

Venetië is het hele jaar door een leuke stad om te bezoeken. In de zomer is het echter heet en er zijn teveel toeristen. Minder druk is het in de herfst en winter.

De vele hotels en restaurants zijn dan goedkoper en er zijn minder toeristen.

brug Venetië

Goedkoop eten in Venetië.

  1. Eten en drinken in Venetië is duur. Eet niet in restaurants maar in wijnbars of 'Paccari'. Het eten wordt hier in kleine porties geserveerd.
  2. Een pizzeria is goedkoper dan een Trattoria. Een Trattoria is weer goedkoper dan een Restorante.
  3. Overal in Venetië kun je tramezzini, sandwiches, vinden. Goedkoop, lekker en gezond.
  4. Als je in een café eet blijf dan staan. Bediening aan een tafel kost geld.
  5. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Venetië ligt de prachtige stad Verona. Verona is veel minder toeristisch dan Venetië en eten en overnachten is hier dan ook veel goedkoper.

De toeristenbelasting in Venetië

De vele toeristen in Venetië vervelen en richten schade aan. Dagtoeristen betalen tegenwoordig een extra toeristenbelasting als ze Venetië in willen.

Buiten het seizoen is dat goedkoper. Je merkt overigens niets van deze toeristenbelasting omdat die in je vervoersticket zit. Als je in Venetië overnacht is het een toeslag op de prijs van je hotelkamer.

Venetie

Carnaval in Venetië

In Venetië is carnaval het meest bekende feest. Het carnaval van Venetië is heel speciaal. Maskers zoals hiernaast worden nog steeds gedragen. Tegenwoordig vind je veel winkels in Venetië waar toeristen het hele jaar door deze maskers als souvenir kunnen kopen.

Naast het carnaval trekt ook het filmfestival van Venetië (eind augustus, begin september) jaarlijks veel toeristen.

Carnaval in Venetië.