rugzaktrips vakantie

Met de bus in Italië reizen.

De bus is de goedkoopste manier om in Italië rond te reizen. Met de bus van de ene naar de andere regio reizen kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Tegenwoordig rijden er wel lijnbussen van Flixbus tussen de grote steden.

In Italië is de trein erg goedkoop en is dus een aantrekkelijk alternatief voor de bus. Als je in Italië echter naar streken wilt reizen waar minder treinen rijden zul je meer met de bus moeten reizen.

De lijnbussen in Italië

Ook in Italië rijden er inmiddels bussen van Flixbus en Eurolines. Reizen met de trein is in Italië al goedkoop maar met de bus kan het nog goedkoper.

Streekvervoer per bus in Italië.

Alhoewel rondreizen per trein in Italië vaak beter en simpeler geregeld is dan het busvervoer zijn er toch enkele redenen om toch voor de bus te kiezen.

  1. Reizen per bus is in Italië goedkoper dan per trein hoewel een treinkaartje in Italië, zeker vergeleken met Nederland, heel goedkoop kan zijn.
  2. Een tweede reden om voor de bus te kiezen is de bereikbaarheid van sommige plaatsen via het openbaar vervoer. Vooral wie naar afgelegen dorpjes en streken wil reizen is aangewezen op de streekbussen.
  3. De bus vaak de meest voor de hand liggende vorm van openbaar vervoer langs de Amalfi kust, in Toscane, in het binnenland van Sicilië, in Sardinië, in de Dolomieten en in Ligurië.

Regionale bussen in Italië

Het busstreekvervoer is in Italië per regio geregeld. In Italië kan een regionale bus hierdoor alleen in de eigen regio rijden. Helaas zijn de busdiensten van de verschillende busmaatschappijen niet op elkaar afgestemd. Dit maakt het reizen met de bus tussen regio's erg ingewikkeld en tijdrovend.

De buskaartjes voor streekbussen kun je meestal op het vertrekpunt en in de bus kopen.

Stadsbussen in Italië.

Buskaartjes voor stadsbussen koop je in Italië bij krantenkiosken, tabakswinkels of je haalt ze uit een kaartjesmachine. In sommige steden kun je buskaartjes in de bus zelf kopen. De tabakswinkels zijn echter de meest gebruikelijke verkooppunten.

Deze Tabacchaio winkels herken je aan de uithangborden waarop een grote T prijkt. Naast buskaartjes kan je hier ook telefoonkaarten, postzegels en natuurlijk sigaretten kopen. Kinderen reizen in de steden gratis met het openbaar vervoer.

Stadspassen en dagkaarten.

In veel steden kun je dagkaarten kopen. Met deze buskaartjes kun je de hele dag ongelimiteerd gebruik maken van alle vormen van stadsvervoer, dus de metro, bussen en trams.

Er zijn ook stadspassen te koop bij het toeristenbureau. Hiermee kun je met het openbaar vervoer en je krijgt korting op toeristische attracties.

Zo kun je met de Roma Pass, de stadspas van Rome, drie dagen onbeperkt met de bus, tram of metro door de stad reizen, kun je twee bezienswaardigheden gratis bezoeken (bijvoorbeeld het Collosseum) en krijg je kortingen op musea. En dat voor rond de € 20,-.

kaartjes De stadspasjes van Italië