rugzaktrips vakantie

Leuke plaatsen aan de Italiaanse kust van Ligurië.

In Ligurië vind je de historische havenplaats Genua en badplaatsen als San Remo, Rapallo, Portofino en natuurlijk de beroemde dorpen van de dorpen van de Cinque Terre.

Ligurië is niet voor niets al meer dan honderd jaar een populaire vakantiebestemming.

Genua, Boccadasse en Nervi.

Kust van Genua

kaartjes voor boottochten en attracties in Ligurië

Vakantie aan de kust van Ligurië.

Ligurië, ook wel de Italiaanse Rivièra genoemd, is een kleine regio in Noord-Italië en strekt zich uit langs de kust van de Côte d'Azur in Zuid-Frankrijk tot aan de mooie regio Toscane. In Ligurië is het in de zomer lekker warm maar niet te heet. Het zal er zo rond de, zo rond de 24 C. zijn. In de winter is het er zelden kouder dan 7 C. In het najaar en voorjaar kan het er wel af en toe wel hevig regenen.

Aan de andere zijde van Genua ligt een prachtige kust met hoge rotsen, pittoreske vissersdorpen en mooie badplaatsen.

Overnachten aan de kust.

Italiaanse kust

Vervoer langs de kust van Ligurië.

De hele kust van Ligurië is ongeveer 350 km lang. Het is een afwisselende kust met luxueuze badplaatsen en vissersdorpen. Ten oosten van Genua ligt tot aan La Spezia een prachtige kust met rotsen en mooie vissersdorpen.

De havenstad Genua ligt centraal in Ligurië. Met de trein kun je vanuit Genua de mooie badplaatsen en vissersdorpen gemakkelijk, snel en goedkoop bereiken. De Côte d'Azur, Marseille en de eilanden Corsica en Sardinië zijn met een veerboot vanuit Genua te bereiken.

Tip: Neem een overtocht met een veerboot. Vanuit veel plaatsen langs de kust met een snelle en goedkope veerboot van dorp naar dorp varen. Op de Middellandse Zee is de prachtige kust het beste te zien. En wie weet zie je onderweg nog wel een dolfijn.

Noord-Italië.

Noord-Italië

Ligurië

Sanremo

De badplaats Sanremo ligt aan de Bloemenriviera

veerboot Italië

Vanaf een veerboot heb je een mooi uitzicht op de kust bij Portofino.

Portofino

De kust bij Portofino

Tip: een vakantie in Genua.

Het is vreemd dat Genua geen populaire vakantiebestemming is zoals zoveel andere plaatsen aan dit deel van de Italiaanse kust. Veel reizigers passeren Genua op doorreis op weg naar de veerboot of met de trein of auto op weg naar de badplaatsen van Ligurië.

Genua ligt in het centrum van Ligurië en alle badplaatsen zijn rechtstreeks en goedkoop vanuit Genua met de trein te bereiken. Hotels, hostels en restaurants in Genua zijn veel goedkoper dan in de omliggende badplaatsen dus je bespaart als je in Genua overnacht en niet in de mooie badplaatsen bij de stad.

De bezienswaardigheden van Genua.

De restaurants en winkels van Genua zijn goedkoper dan die in de badplaatsen. Ook zijn er in Genua meer bezienswaardigheden dan de andere plaatsen van Ligurië.

Het oude centrum van Genua is één van de grootste van Europa en het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Veel van de kleine straatjes van het Middeleeuwse centrum zijn bewaard gebleven maar ook het 16de en 17de-eeuwse gedeelte van de stad ziet er nog goed uit.

De attracties van Genua.

Portofino

De haven van Portofino

Cinque Terre

Vanuit Genua kun je met de trein naar bijna alle plaatsen aan de kust van Ligurië.

Vlakbij Genua: Nervi en Boccadasse.

Genua strekt zich uit langs de kust en heeft veel vissersdorpen opgeslokt. Deze dorpen zijn met de bus of de trein vanuit het centrum van Genua binnen twintig minuten te bereiken.

Mooie plaatsen in Genua zijn Boccadasse en Nervi. Beide plaatsen hebben een ruige kust met hoge rotsen en woeste golven.

Genua kun je niet beschouwen als een badplaats maar in Boccadasse is wel een klein strand. Bij Nervi zijn de golven wat hoog maar je kunt hier en daar bij een restaurant of Beachclub veilig in de helder blauwe zee zwemmen.

Genua, Boccadasse en Nervi.

De badplaats Sanremo.

San Remo was ooit een mondaine badplaats aan de Bloemen Rivièra. Tegenwoordig is de jetset in de zomer waarschijnlijk ergens anders maar het is nog steeds een plaats waar je je erg luxe kunt vermaken. Eenvoudiger is echter ook mogelijk en een bezoek aan San Remo hoeft niet duur te zijn.

Vanuit San Remo kun je met de trein of de bus gemakkelijk naar het Franse Côte d'Azur en Monaco. In de bergen rond San Remo kun je hiken.

De attracties van Sanremo.

De badplaatsen Rapallo en Portofino

Rapallo en Portofino zijn badplaatsen die ongeveer dertig kilometer van Genua aan de kust liggen. Rapallo is met de trein bereikbaar. Rapallo is een redelijk grote plaats en je kunt er wel een goedkoop hotel of hostel vinden.

Portofino ligt op een schiereiland bij Rapallo. Je kunt Portofino met een snelle veerboot of bus bereiken. Rond Portofino kun je hiken, varen en zwemmen.

De attracties van Rapallo en Portofino.

kaartjes kajakken en snorkelen in Portofino.

trein Cinque Terre

Vanuit Genua en Rapallo kun je met deze trein naar vier dorpen in Cinque Terre.

veerboot Cinque Terre

Deze veerboot vaart vanaf La Spezia naar vier dorpen van Cinque Terre.

Vernazza

Vernazza is één van de vijf dorpen in Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre en La Spezia.

De vijf vissersdorpen van Cinque Terre moet je gezien hebben. De trein van Genua en Rapallo naar La Spezia stopt in Cinque Terre.

Je kunt ook met een veerboot vanuit La Spezia naar Cinque Terre varen. Vanaf het water is de kust het beste te zien en een veerboot kost weinig.

De kust bij Cinque Terre is wereldberoemd. Vaar met een goedkope veerboot langs de kust, hike over het kustpad op de klippen en ga zwemmen of snorkelen in Monterosso.

Een bezoek aan Cinque Terre.

Lekker eten in Ligurië.

Ligurië staat bekend om haar wijn, olijfolie en zeevruchten. In Ligurië is de pesto uitgevonden en het wordt hier nog steeds veel gebruikt op pasta. Bij de havens vind je vaak veel restaurants waar je lekker kunt eten.

Als je wilt besparen kun je het beste uit de buurt van de kust eten. Alleen in Genua kun je in de zomer nog een goedkoop restaurant of trattoria in het centrum vinden.

Portofino

Portofino

Enkele tips

  • Portofino ligt in een natuurgebied waar je goed kunt hiken. Je kunt vanuit Rapallo en Portofino ook goedkoop met een veerboot langs de kust varen.
  • Vanuit Portofino kun je naar het middeleeuwse klooster San Fruttuoso lopen. Er vaart ook een veerboot naar San Fruttuoso.
  • Ga niet met de auto naar de vijf dorpen van Cinque Terre. Als je er al komt is er waarschijnlijk geen parkeerplaats vrij. Neem de trein of de veerboot vanuit La Spezia.