rugzaktrips vakantie

De attracties van Napels: Pompeii en Herculaneum.

Als je in Napels bent ga je ongetwijfeld ook Pompeii en Herculaneum bij de Vesuvius bezoeken. Deze bedolven steden zijn met de bus of de trein vanuit Napels gemakkelijk te bereiken.

In de steden die tegenwoordig naast het oude Pompeii en Herculaneum liggen kun je overnachten maar je kunt de bezienswaardigheden vanuit Napels ook in een dagtrip bezoeken.

Een bezoek aan Pompeii.

Pompeii

De ruïnes van Pompeii.

Ooit was Pompeii een rijke romeinse havenstad dat van de ene dag op de andere bedolven werd onder een dikke laag as en puimsteen uit de Vesuvius. De oude stad is onder deze dikke laag goed bewaard gebleven en men is nu druk bezig met de opgravingen.

Er zijn in Pompeii twee ingangen naar de oude stad, Porta Marina en Piazza Anfiteatro. Bij de ingang kun je een kaartje kopen maar vaak is er een lange wachtrij.

kaartjes voor toegang en rondleidingen in Pompeii.

Overnachten in Pompeii.

overnachten

kaartjes voor Pompeii en de Vesuvius.

De hotels in Pompeii.

Pompeii is tegenwoordig een kleine stad met enkele hotels. Tegenover de ingang naar de oude stad ligt bijvoorbeeld een hotel.

Als je wilt kun je dus in het nieuwe Pompeii overnachten. Je hotel staat dan net buiten de stadsmuren van het oude Pompeii.

De hotels en appartementen in Pompeii.

Een bezoek aan Pompeii.

Als je een toegangskaartje hebt kun je door de brede en smalle straten van het oude Pompeii wandelen en de resten van de huizen en de winkels bekijken.

Bij de zuidelijke stadsmuur vind je de bekende afgietsels in gips van een aantal slachtoffers.

Pompeii slachtoffers

Van sommige slachtoffers in Pompeii zijn gipsafgietsels gemaakt.

Vervoer van Napels naar Pompeii

Pompeii ligt ongeveer 25 kilometer van Napels. Als je met het openbaar vervoer naar Pompeii wilt ga je naar het Centraal Station in Napels. Hier kun je de bus, trein en de bovengrondse metro (Circumvesuviana) naar Pompeii nemen.

Reizen met de bovengrondse metro: Als je met de metro richting Sorrento gaat kun je uitstappen bij halte Pompeii - Villa dei Misteri. Dit station ligt vlakbij tegenover de ingang van het Oude Pompeii. Volg op het station de pijlen naar Pompeii Scavi.

Pompeii trein

De aankomst van de trein uit Napels op station Pompeii-Villa dei Misteri.

De opgravingen van Herculaneum

Herculaneum was die andere stad die bedolven werd door de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Pompeii werd bedolven door giftige gassen en as maar Herculaneum werd bedekt door een stroom gloeiend lava.

Dit ging veel langzamer dan bij Pompeii en de meeste inwoners konden over zee wegkomen. Bij de boothuizen zijn de resten van ongeveer 300 mensen gevonden die toch te laat waren.

De stad werd bedekt door een 20 meter dikke laag lava en de kust kwam een stuk verder te liggen.

Een bezoek aan Pompeii.

Pompeii ingang

De ingang van "Scavi di Pompeii"

Een bezoek aan Herculaneum.

De huizen in Herculaneum zijn door de lava beter bewaard dan die in Pompeii. Je kunt in Herculaneum veel verkoolde houten voorwerpen bekijken zoals meubels en gereedschap. Zelfs papyrus bleef soms bewaard.

In de huizen zie je vaak nog de originele beschilderingen. Ook zijn van veel huizen in Heculaneum de bovenverdiepingen bewaard gebleven. Dit in tegenstelling van Pompeii.

In Herculaneum kun je dus een goede indruk krijgen van het dagelijkse leven van de inwoners van een Romeinse stad. Tegenwoordig is slechts een derde van het oude Herculaneum opgegraven maar er is veel te zien. Rondom de afgravingen zie je de gestolde lava dat nog steeds het grootste deel van de stad bedekt.

kaartjes voor een bezoek aan Herculaneum.

Met de trein van Napels naar Herculaneum.

Herculaneum ligt ongeveer 10 km van Napels en 7 km van de krater van de Vesuvius. Als je met het openbaar vervoer naar Herculaneum wilt neem je de bovengrondse metro naar het station Ercolano-Scavi. Dit is dezelfde trein als die naar Pompeii Scavi.

Vanuit het station Ecolano Scavi loop je in ongeveer 15 minuten naar de opgravingen. Gewoon rechtdoor lopen. De ingang van de opgravingen (Italiaans: Scavi) ligt aan de andere kant van het centrum van Ercolano.

Met de auto ben je er vanuit Napels in Herculaneum in ongeveer 10 minuten. Neem de Autostrada A3 langs de kust van Napels naar Salerno.

Ecolano Scavi (Herculaneum).

Herculaneum

Foto's van Herculaneum. Op de achtergrond zie je de Vesuvius.

Overnachten in Ecolano.

Tegenwoordig ligt op de plaats van Herculaneum de plaats Ercolano. Hier vind je enkele hotels zodat je bij Herculaneum kunt overnachten.

Enkele leuke trips vanuit Ercolano

  1. Bij het station van Ercolano kun je een shuttlebus naar de Vesuvius nemen.
  2. Met de trein kun je vanuit Ercolano in een paar minuten naar de opgravingen van Pompeii reizen.
  3. Met de trein kun je vanuit Ercolano gemakkelijk naar het centrum van Napels reizen.

De hotels en appartementen in Ercolano.